Nasvet pred nakupom Canon-a

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Torej obstaja dilema med Canon SX10 IS ali SX1 IS...en je 350€, drugi 550€, nekaj razlik je zdaj pa me zanimajo vaša mnenja, je vredno dat 200€ več?
+ in - pa mogoče še kakšna alternativa tem dvem, čeprav so mi Canoni na vseh področjih všeč.
Lp

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Ni. Zakaj, si preberi na e-fotografija.si, kjer je urednik Matjaž pisal o tem, pa tudi na dpreview.com imajo enako mnenje. Torej, edini razlog za dražji aparat je HD video. Če ti je to res pomembno, potem go for it, če ne, je dejansko plačevanje razlike metanje denarja stran.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če te ne moti malo manjši zoom ti priporočam A720 IS, ki za moje pojme dela slike ''za desetko'' (tudi po dpreview). Pa tudi cena je kar precej nižja. Enako dobro je ocenjen G9, ki ga osebno sicer ne poznam, je pa precej dražji in zanj potrebuješ več fotografskega znanja (urejanje raw slik).

Drugače pa lahko 6x vs. 10x zoom nadomestiš tudi z izrezom, kar 8mp mirno omogoča. Prihranek pa uporabiš za širokokoten objektiv, UV filter, pošteno torbo...

Edit: Ups, narobe sem gledal tvoj post, sem prebral, da se zanimaš za nakup SX100...

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Pol pa se res ne splača še dodatnih 200€, sem gledal primer videa iz sx10 in je čisto zadosten. Kaj pa pomeni razlika v tipalu CMOS in CCD? kakšnega pomena je to?

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
V sami fotografiji boš težko sploh opazil razliko med tema dvema senzorjema. Tako da to ni tlko bistveno. Naj pa bi bil cmos malo hitrejši. To je pomojem mnenju še najmanj pomenbno za izbiro fotoaparata. Eni zagovarjajo eno drugi drugo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
V 1-ko so dali CMOS zato, da lahko snema HD video. Malo je pa tudi marketinško, ker so Canonovi senzorji CMOS v dslrjih dolgo časa veljali za benchmark, kar se tiče šuma pri visokem ISO. Ampak ker je senzor majhen in gor veliko pikslov, je tudi glede tega aparat polom. Tako, da je edini razlog za nakup omenjeni HD video.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
CCD in CMOS senzor prideta do izraza, oz. razlika med njima, ko se gre za razred DSLR-jev - pri kompaktih pa gre, kot omenjeno, le za marketinško potezo.

jaz, na tvojem mestu, bi vzel cenejšega, ker razlike med obema ni velike, je pa velika razlika HD video, ki pa je, za moje pojme bolj kot ne samo zaradi nalepke - ne verjamem, da bi lahko s fotoaparatom, ki ima mehanski pogon objektiva, lahko posnel kakšen spodomen filmček - za youtube filme pa je pri cenejšem kvaliteta čez glavo dobra.
wink-1.gif

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Uporabljam že 2 dni SX10-ko in sem zadovoljen s to novo igračko...Osnove sem že spoznal, zdaj se bom poglobil v malo bolj zahtevne operacije ki jih premore Canon. Hiter in odziven in stilsko med lešimi v tem rangu. Canon, you can
wink-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
malo offtopic ...

ker si mi malo na žulj stopil ... Canon, you can ... not ...

včeraj sem najprej delal neko zadevo, se opremim, sposodim še eno 430EX blisko, nastavim, še dodatna reflektorčka, ni da ni ... sprobamo, vse zakon. in potem, ko bi to moralo iti vse kot po maslu (pa hitro je bilo treba, ker so se stvari med delanjem v roku pol minute tudi sesedle), meni 430EX ne proži. okej, pač se ne vidita, ta fakin master-slave način pri Canonu je res predpotopen, nastavim, da se ja vidita - no difference. zamenjam baterije. ni razlike. vedno je blicnil na vsake 5 shotov ...

in kot da to ni dovolj - zvečer grem delat neko zadevo, pa da se bom malo igral. nastavitve popolnoma iste kot dopoldne, ko je vse vsaj polovično funkcioniralo ... zdaj 580EXII sploh ni blicala ... fak Mejduš, potegnem ven baterije in jovo na novo, ugasnem master, normalno ... prvo rudno dokončam normalno, naslednjo rundo, se pripravim, vse naštimam, preverim, in kaj se začne dogajat - sekundarni blisk je imel vsaj pol sekunde, če ne sekundo zamude!! in potem naj delam in naredim mogoče še kaj novega!? zakaj potem sploh imajo to možnost, če pa ne deluje!?

in zato sem se odločil, da če Canon ne naredi nič novega pri DSLR razredu - Nikon here I come.

plus, da sem hotel naslednji teden moji nabavit roza Ixusa - guess what - dobila bo roza Nikona.

razočaran, full.

Nazadnje urejeno: