Narečje

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.166
7.879
113
Že leta opažam da ljudje iz Kočevja govorijo zelo lepo slovenščino. Skoraj tako kot da bi bili praktično iz Ljubljane. Namreč zanimivo se mi zdi zato, ker je Ribnica cca. 18km bližje Ljubljani, pa tam folk sploh težko razumeš. Posebno če govorijo hitro, je prišlek hitro v kurtzu.
frown-1.gif
Skratka, kaj je lahko razlog da v Kočevju čeprav je bolj oddaljen iz centra kot Ribnica, ljudje govorijo bolj pravilno slovenščino, praktično brez naglasa. Podobno sem opazil pri ljudeh v Bovcu. Po logiki bi moralo ljudje v Kočevju govoriti podobno kot Ribničani,a li pa bi celo malce vlekli s hrvaškim naglasom. Tako kot v Beli Krajini. Recimo cca. 30km naprej od Kočevja, je Črnomelj in tam spet drug svet. Kočevje izgleda kot otok čistega slovenskega jezika med vsemi tistimi narečji tam doli. Ali pa se motim...?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Še bolj zanimiv je folk iz Lendave, ko govorijo slovensko (torej brez narečja) imaš občutek, da so iz osrednje SLO. Še pri govorjenju narečja imaš občutek, da gre za priseljence iz osrednjega dela, ki jim je še ostalo nekaj iz domačih krajev. Se spomnim sošolca na faxu, ko sem ga vprašal odkod je in je rekrl, da iz Lendave, sem ga vprašal, če je tudi rojen tam, pa me je gledal kot tele v nova vrata
tongue-1.gif

Sicer pa najbolj čisto govorijo na celjskem koncu, je še najbolj podobno knjižni slovenščini od vseh narečij. Verjetno ker so najbolj oddaljeni od sosednjih držav.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Že leta opažam da ljudje iz Kočevja govorijo zelo lepo slovenščino. Skoraj tako kot da bi bili praktično iz Ljubljane. Namreč zanimivo se mi zdi zato, ker je Ribnica cca. 18km bližje Ljubljani, pa tam folk sploh težko razumeš. Posebno če govorijo hitro, je prišlek hitro v kurtzu.
frown-1.gif
Skratka, kaj je lahko razlog da v Kočevju čeprav je bolj oddaljen iz centra kot Ribnica, ljudje govorijo bolj pravilno slovenščino, praktično brez naglasa. Podobno sem opazil pri ljudeh v Bovcu. Po logiki bi moralo ljudje v Kočevju govoriti podobno kot Ribničani,a li pa bi celo malce vlekli s hrvaškim naglasom. Tako kot v Beli Krajini. Recimo cca. 30km naprej od Kočevja, je Črnomelj in tam spet drug svet. Kočevje izgleda kot otok čistega slovenskega jezika med vsemi tistimi narečji tam doli. Ali pa se motim...?
To je posledica 2 svetovne vojne.
Najprej so nemce spodili (partizani), nato so (oblast) tja naselili slovence. Potem, ko so videli (prišleki), da vsakega, ki drugač zavija, fentajo, so pazljivo govorili pravilno.
In to se jih drži še dandanes.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Sicer pa najbolj čisto govorijo na celjskem koncu, je še najbolj podobno knjižni slovenščini od vseh narečij. Verjetno ker so najbolj oddaljeni od sosednjih držav.

V srednji šoli so te naučili, da je knjižna Slovenščina izpeljana iz ljubljanske govorice in dolenjskega narečja. Si pač pozabil.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.166
7.879
113
Če se prav spomnim, naj bi baje da najbolj čisto slovenščino govorili ljudje iz Kamnika. Glede ljubljančanov sem to omenil samo zaradi tega ker nimajo izrazitih pokrajinskih narečij. Imajo pa svoje fore. Še vedno ni prave razlage glede kočevarjev!

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Se mi zdi, da so prej v 500 letih prebivalci teh krajev pozabili, da je slovenski jezik osnovan na njihovem narečju
smirk-1.gif
Ali pa se ti mogoče zdi, da je to podobno l'blanščini:

primoz_trubar8.jpg

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.166
7.879
113
Original slovenščino po mojem danes govorijo samo še kakšni stari ljudje na avstrijskem koroškem. V SLO ne bi rekel.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik tgrzan pravi:
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
govorijo zelo lepo slovenščino. Skoraj tako kot da bi bili praktično iz Ljubljane

Hm, sicer sem iz Ljubljane, pa še nikoli nisem slišal, da bi v Lj govorili lepo slovenščino. Od kje ti to?
467716-post_slo.gif

Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Najprej so nemce spodili (partizani), nato so (oblast) tja naselili slovence. Potem, ko so videli (prišleki), da vsakega, ki drugač zavija, fentajo, so pazljivo govorili pravilno.
ne laži. nemci so kočevarje izselili na boljša zemljišča ob dravi. še prej so tam živeče slovence izgnali. ko je bilo konc vojne so kočevarji pobegnili v nemčjo - so se prvotni lastniki vrnili domov iz taborišč.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik skala pravi:

ne laži. nemci so kočevarje izselili na boljša zemljišča ob dravi. še prej so tam živeče slovence izgnali. ko je bilo konec vojne so Kočevarji pobegnili v nemčjo - so se prvotni lastniki vrnili domov iz taborišč.

Ne smeš vsega kar so ti naložili v šoli verjet:
Če moj ded mamini strani) nebi bil Kočevar (priimek Henigsman) bi ti še verjel - pa še to z rezervo ko prebereš par tvojih postov - tako pa ti lahko samo povem iz prve roke da so partizani pregnali večino Kočevarjev in jih razlastili kljub dejstvu, da so jih futrali in jim dajali prenočišče.
Po očetovi strani (očetovi strici) pa so se naselili v Šalki vasi med vojno, pa so po par letih raje odšli nazaj na dom potem, ko so videli kaj delajo polit-komisarji - predvsem zaradi vonja, ki je prihajal iz gozda.

Glede govorice pa predlog da obiščete kako vas pa boste videli kako govorijo domačini - v samem Kočevju so tako ali tako sami priseljenci, ki so bili primorani govorit nek "umetni" jezik, da so se vsaj razumeli.
Podobno je z Istrani kjer razni Medžimurci (po rodu) najbolj zagovarjajo italijanščino v vsakdanji uporabi.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Se mi zdi, da so prej v 500 letih prebivalci teh krajev pozabili, da je slovenski jezik osnovan na njihovem narečju
smirk-1.gif
Ali pa se ti mogoče zdi, da je to podobno l'blanščini:

Od kje ti ideja, da je knjižni jezik star 500 let oz. da ima sploh veliko povezavo s Trubarjem? Trubar se je trudil po najboljših močeh, ker je bil pač prvi, knjižni jezik pa je precej moderna pogruntavščina. No, pa Trubarjevo pisanje je osnovano predvsem na "dalenščini" ne pa "l'blanščini"
grin1.gif

Trubarjev jezik je sicer povsem lepa Slovenščina, če nimaš težav z branjem. Se pa normalno vsak jezik razvija in 500+ let se pozna.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
kočevarji takrat so bili nemci, ne vsi ampak veliko. ko rečem kočevarje takrat mislim kočevske nemce. tiste, ki slovensko skoraj niso znali. prišli pa so dol v srednjem veku po raznih kmečkih uporih ko so jih enostavno deportirali.
kar vprašaj župnika pri maši kaj bo rekel, če bo rekel drugače laže in imam jaz prav, če bo rekel pa isto je pa pošten. v vsakem primeru pa imam jaz prav.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ne laži. nemci so kočevarje izselili na boljša zemljišča ob dravi. še prej so tam živeče slovence izgnali. ko je bilo konc vojne so kočevarji pobegnili v nemčjo - so se prvotni lastniki vrnili domov iz taborišč.

Naselili so jih ob Sotli in Savi, ne ob Dravi.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Citat:
Uporabnik skala pravi:
..........
kar vprašaj župnika pri maši kaj bo rekel, če bo rekel drugače laže in imam jaz prav, če bo rekel pa isto je pa pošten. v vsakem primeru pa imam jaz prav.

Tole je pa svetovna izjava.
hysterical-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:

Kaj pa ideja o dvojezičnih tablah v Kočevju?
grims-1.gif

Sicer so bile pa tudi izjeme: Nemci partizani.
(Še posebej je zanimiv del o župniku.)