napihnjena pica?

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prava italjanska pica se peče manj kot 5 min na zelo visoki temperaturi (ja take doma ne boš dosegel, mislim da je tudi čez 400C).

Pri nas se večinoma dela predebele in preobložene pice in take se jasno/logično pečejo več časa. Ker pri peki na več časa pico pri 400+C zažgeš je temperatura ustrezno nižja da dobiš enak efekt.

Kar je nad 10-15 minut je bolje pečt brez sira in ga dodat na koncu, drugače dobiš trdo skorjo na siru in ja tudi "efekt" dvignjega sira nastane s takim načinom peke.

Torej recept za dvignjen sir je tanko testo, relativno nizka temperatura peke in pa preveč sira (ki mora biti še čimbolj masten) = po vseh standardnih zanič pica!
grims-1.gif

Pica se peče med 260 in 280 C
smile-1.gif

Če bi se pekla pri 400C, bi dobil en sam zažgan ocvirek ven! hehe

Je pa kot so že rekli finta v tem, da je krušna peč STALNO segreta na to temperaturo! Ne kot doma, ko odpreš pečico, pade temperatura, pa zopet rabi nekaj časa, da se segreje na tistih nekaj čez 200C...
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prava italjanska pica se peče manj kot 5 min na zelo visoki temperaturi (ja take doma ne boš dosegel, mislim da je tudi čez 400C).

Pri nas se večinoma dela predebele in preobložene pice in take se jasno/logično pečejo več časa. Ker pri peki na več časa pico pri 400+C zažgeš je temperatura ustrezno nižja da dobiš enak efekt.

Kar je nad 10-15 minut je bolje pečt brez sira in ga dodat na koncu, drugače dobiš trdo skorjo na siru in ja tudi "efekt" dvignjega sira nastane s takim načinom peke.

Torej recept za dvignjen sir je tanko testo, relativno nizka temperatura peke in pa preveč sira (ki mora biti še čimbolj masten) = po vseh standardnih zanič pica!
grims-1.gif

Pica se peče med 260 in 280 C
smile-1.gif

Če bi se pekla pri 400C, bi dobil en sam zažgan ocvirek ven! hehe

Je pa kot so že rekli finta v tem, da je krušna peč STALNO segreta na to temperaturo! Ne kot doma, ko odpreš pečico, pade temperatura, pa zopet rabi nekaj časa, da se segreje na tistih nekaj čez 200C...

Nebi nebi. Ampak, da lahko pico spečeš na taki temperaturi rabiš tanko testo, ki se speče v par minutah, saj se ti drugač druge stvari zasmodijo.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
http://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/Disciplinare_AVPN.pdf

Odstavek 2.4

"...Temperatura di cottura: platea: 430 °C circa
- Temperatura della volta: 485 °C circa..."

Napisano s strani združenja za ohranjanje tradicije prave napoletanske pizze. Menda že vedo kaj pišejo.

Kaj te veš kaka temperatura ČESA je tukaj opisana... . Ampak že sama logika ti pove, kaj se bo zgodilo s testom, če ga daš na 500 stopinj vročo plato!!

Moj najboljši prijatelj je eden znanih picepekov. In iz prve roke ti lahko povem, da se (vsaj v SLO) pice ne pečejo nad 300 C
cool-1.gif
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
- Temperatura di cottura platea: 430 °C circa
- Temperatura della volta: 485 °C circa
- Tempo di cottura: 60-90 secondi
- Temperatura raggiunta dalla pasta: 60-65 °C
- Temperatura raggiunta dal pomodoro: 75-80 °C
- Temperatura raggiunta dall'olio: 75-85 °C
- Temperatura raggiunta dalla mozzarella: 65-70 °C

SKratka ja, 400+ stopinj, 60-90 sekund in ima testo 60-65 stopinj, ko je pečeno.
Ampak to je prava napitanska, ki je vse skupaj debela par milimetrov.
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
srečal sem nekega Ribničana, ki mi bo naredil to leseno desko po poljubni velikosti za 10eur. Sam sem mu mislil dat mero nekje 40cm široko in 30 globoko +ročaj.

Me zanima ali bi bil še kdo zainteresiran za nakup take deske?

izgledalo bi nekako takole kot je tale na sliki

09-kamint-pekac-za-pico-za-zar.jpg




šamotno ploščo sem že stestiral, sicer se je lepo speklo na 300 stopinjah (plošča je bila ogreta na 270 stopinj), bolj je bil problem v tem ker sem pico pretirano obložil in je nisem mogel lepo stresti z deske - posledično se mi je trgalo testo, sir in olive so letele vsepovsod, packarija na kubik! Še dobro da imam pirolizo
grin1.gif
.
Naslednjič se bom peke lotil malo drugače...
 
Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Polento vrž spod...koruzni zdrob.

Ti bo pica čez letela.
smirk-1.gif
Pa pico je treba hitro narest, ne drekat pol ure. Vse sestavine prej pripravite pol pa pico v minutki sestavite.
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ok tole s koruznim zdrobom je super ideja, hvala!
Mislil sem najprej probat tako, da najprej pripravim testo in ga brez sestavin vržem na kamen za 2minuti toliko da se malo zapeče, vzamem ven in namečem gor še ostale sestavine in potem nazaj not... če ne bo šlo na ta način bom potem poskusil še s tvojo idejo.