Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prava italjanska pica se peče manj kot 5 min na zelo visoki temperaturi (ja take doma ne boš dosegel, mislim da je tudi čez 400C).
Pri nas se večinoma dela predebele in preobložene pice in take se jasno/logično pečejo več časa. Ker pri peki na več časa pico pri 400+C zažgeš je temperatura ustrezno nižja da dobiš enak efekt.
Kar je nad 10-15 minut je bolje pečt brez sira in ga dodat na koncu, drugače dobiš trdo skorjo na siru in ja tudi "efekt" dvignjega sira nastane s takim načinom peke.
Torej recept za dvignjen sir je tanko testo, relativno nizka temperatura peke in pa preveč sira (ki mora biti še čimbolj masten) = po vseh standardnih zanič pica!
ti pa nisi nikoli pice pekel, ane? Domace pice na 250-280C nikoli ne pecem vec kot 5-7min, krusna pec je pa druga zgodba in to se dejansko spece v 1-3min, ker temperature presegajo 900C (!!) italjani pa krusne peci ne poznajo. Ali kaj si hotel povedati? Pusti italjanske pice, ker to niso.
Daj prosim te, drzi se ene teme kjer se na stvari kolickaj spoznas, ker si se ze tolikokrat opekel...
Da odgovorim malce pozno ker nisem videl posta ...
(sicer ne vem kaj si hotel povedat razen da si se pohvalil da ti žena pusti da pečeš pico, upam da lahko tudi kakšen pirček zraven rukneš za živce)
Domača pica je pojem pice kjer imaš debelo testo in na vse to nabasano kar ti pride pod roke. Tako je zato ker je povprečni gospodinji testo lažje razvlečt + če želiš nahranit družino z enim pladnjem pice ti drugega ne ostane. Taka pica se peče tudi 1h in več in tudi pri temperaturah pod 200C.
Gremo dalje, italjanska pica je pri nas pojem pice ki ima močno razvlečeno testo z minimalno "nadeva". Minimalno nadeva pomeni 2 jedilne žlice paradižnika in dve pesti sira na klasično velikost pice. Taka pica se peče večinoma nad 500C in je pečena v minutki ali dveh. (italjani sicer poznajo več tipov pic, recimo neapeljska je tipična lokalna pica ki je debeljša in z več nadeva)
Pri nas je 99% pic v picerijah bolj "domačih" kot pa "italjanskih". V bistvu prave italjanske s parimi izjemami pri nas še nisem jedel.
To da italjani ne poznajo krušne peči je ravno toliko res kot to da so pri nas pice iz krušne peči dejansko iz prave krušne peči. Peči za pico so namreč specialne kamnite peči, lahko jih imenuješ tudi krušne čeprav s pravo slovensko krušno pečjo nimajo nič skupnega (no razen luknje, dimnika in kurjave).
Sam pečem dva tipa "domače pice" odvisno kje sem doma, ampak v navadni pečici ki nima ventilatorja pa po možnosti ima samo en grelec (in še ta napol delujoč) ne boš spekel (dobre) pice na 250C (kolikor je BTW max. temperatura osnovne gospodinjske pečice). Sam pečem v taki pečici na 200C cca. pol ure, pozicijo pladnja obrnem na 15min, sir dodam zadnjih 5-10min peke. V ventilatorski na 275 (tako imam doma) pa tanko pico komot spečeš v 5 min.
Aja pico pečem 1x na teden, obvezno, ni da ni!