napihnjena pica?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
bila so zgodnja devetdeseta, star sem bil recimo okoli 10 let in sta me starša peljala na pico v neko (zdaj že zdavnaj propadlo) picerijo na Miljah pri Britofu pri Kranju
grin1.gif

Naročil sem si nekakšno "pico presenečenja" in ko so mi jo prinesli je blo tut zares presenečenje. Pica je bila nekako napihnjena, pod plastjo sira je bil zgleda ujet vroč zrak ki ni ušel ven in je držal pico lepo napihnjeno...dokler je nisem prerezal, nato se je pač sesedla v navadno pico.
Skratka meni je bila tista pica kot mulcu VAU, pa tudi sicer je bila dobra.

Zanima me ali je kdo že videl kaj takega in kako se tako pico naredi? Je kakšna tehnika zadaj?

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Po mojem mnenju je stvar v kvasu oziroma količini tega ter o zgnetenosti testa.

Tudi sam imam lepe spomine na preprosto jugo (kar zadeva kruh, pice - Parma).

Moj prijatelj (Slovenec) je imel prvo privatno pekarno v jugi. Lahko ga vprašam, če želiš. Sicer je zdaj na morju, v penziji, nerad govori o teh stvareh, lahko pa ga vprašam za mnenje.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Če je bila potem povsem normalno debela , potem ni bila finta v kvasu. Sam bi prej dejal da je kuhar po tistem ko je vzel pizo iz peči pod sir spustil malenkost plina, najbrž kakšen CO2 ker pa je sir zrakotesen navzven je zadeva stala pokonci.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.057
837
113
btw.

Pice ki smo jih jedli v Jugi so ble za en drek, tako kot vse s cukrom nabite čokolade in ostale sladkarije. Lepe spomine na njih imamo pa zato, ker smo bili otroci.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Stvar je čisto preprosta To se meni večkrat zgodi pri izdelavi pice, ko si nanjo dam povečano količino sira. Sir se stopi in naredi nepredušno prevleko. Pod sirom se tekočina od omake upari. Para ima precej večji volumen kot tekočina, zato dvigne stopljeni sir.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Voda izpareva pri 100°C. Domače pečice pa dosegajo tam 250°C.
sprasujem se.gif

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Gre bolj za to, da v profi pečeh pizza takoj zakrnke in več vlage ostane "ujete" v pizzi, ker se peče kratek čas. V navadnih pečicah pa ni tako visoke temperature in se zadeva ob dolgotrajnejši peki bolj izsuši.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Tudi, pa ni štos v temparaturi. Gre za to, da ko domačo pečico odpreš in vanjo rukneš pico za pečt, temperatura v pečici konkretno pade, ker tisto malo pleha okoli pečice ni neka toplotna kapaciteta (sploh v primerjavi s krušno pečjo) spet kar traja preden se pica sploh segreje in prične pečt.
V pica-peči tega zamika in počasnega segrevanja takorekoč ni. Pica not - že cvrči. Tu je razlika.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Prava italjanska pica se peče manj kot 5 min na zelo visoki temperaturi (ja take doma ne boš dosegel, mislim da je tudi čez 400C).

Pri nas se večinoma dela predebele in preobložene pice in take se jasno/logično pečejo več časa. Ker pri peki na več časa pico pri 400+C zažgeš je temperatura ustrezno nižja da dobiš enak efekt.

Kar je nad 10-15 minut je bolje pečt brez sira in ga dodat na koncu, drugače dobiš trdo skorjo na siru in ja tudi "efekt" dvignjega sira nastane s takim načinom peke.

Torej recept za dvignjen sir je tanko testo, relativno nizka temperatura peke in pa preveč sira (ki mora biti še čimbolj masten) = po vseh standardnih zanič pica!
grims-1.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
potem daš noter eno debelo železno ploščo... ali kamnito, da imaš efekt drušne peči.
17758-icon_confused.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prava italjanska pica se peče manj kot 5 min na zelo visoki temperaturi (ja take doma ne boš dosegel, mislim da je tudi čez 400C).

Pri nas se večinoma dela predebele in preobložene pice in take se jasno/logično pečejo več časa. Ker pri peki na več časa pico pri 400+C zažgeš je temperatura ustrezno nižja da dobiš enak efekt.

Kar je nad 10-15 minut je bolje pečt brez sira in ga dodat na koncu, drugače dobiš trdo skorjo na siru in ja tudi "efekt" dvignjega sira nastane s takim načinom peke.

Torej recept za dvignjen sir je tanko testo, relativno nizka temperatura peke in pa preveč sira (ki mora biti še čimbolj masten) = po vseh standardnih zanič pica!
grims-1.gif

hysterical-1.gif
ti pa nisi nikoli pice pekel, ane? Domace pice na 250-280C nikoli ne pecem vec kot 5-7min, krusna pec je pa druga zgodba in to se dejansko spece v 1-3min, ker temperature presegajo 900C (!!) italjani pa krusne peci ne poznajo. Ali kaj si hotel povedati? Pusti italjanske pice, ker to niso.

Daj prosim te, drzi se ene teme kjer se na stvari kolickaj spoznas, ker si se ze tolikokrat opekel...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik skala pravi:
potem daš noter eno debelo železno ploščo... ali kamnito, da imaš efekt drušne peči.
17758-icon_confused.gif

Točno to je namen pica kamna... Ga je pa potrebno kar en čas gret, preden se segreje na 250+°C. Nekateri pa uporabijo kar 2cm granitno ploščo, ker ima večjo toplotno kapaciteto.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

grims-1.gif

hysterical-1.gif
ti pa nisi nikoli pice pekel, ane? Domace pice na 250-280C nikoli ne pecem vec kot 5-7min, krusna pec je pa druga zgodba in to se dejansko spece v 1-3min, ker temperature presegajo 900C (!!) italjani pa krusne peci ne poznajo. Ali kaj si hotel povedati? Pusti italjanske pice, ker to niso.

Daj prosim te, drzi se ene teme kjer se na stvari kolickaj spoznas, ker si se ze tolikokrat opekel...

Da odgovorim malce pozno ker nisem videl posta ...

(sicer ne vem kaj si hotel povedat razen da si se pohvalil da ti žena pusti da pečeš pico, upam da lahko tudi kakšen pirček zraven rukneš za živce)

Domača pica je pojem pice kjer imaš debelo testo in na vse to nabasano kar ti pride pod roke. Tako je zato ker je povprečni gospodinji testo lažje razvlečt + če želiš nahranit družino z enim pladnjem pice ti drugega ne ostane. Taka pica se peče tudi 1h in več in tudi pri temperaturah pod 200C.

Gremo dalje, italjanska pica je pri nas pojem pice ki ima močno razvlečeno testo z minimalno "nadeva". Minimalno nadeva pomeni 2 jedilne žlice paradižnika in dve pesti sira na klasično velikost pice. Taka pica se peče večinoma nad 500C in je pečena v minutki ali dveh. (italjani sicer poznajo več tipov pic, recimo neapeljska je tipična lokalna pica ki je debeljša in z več nadeva)

Pri nas je 99% pic v picerijah bolj "domačih" kot pa "italjanskih". V bistvu prave italjanske s parimi izjemami pri nas še nisem jedel.

To da italjani ne poznajo krušne peči je ravno toliko res kot to da so pri nas pice iz krušne peči dejansko iz prave krušne peči. Peči za pico so namreč specialne kamnite peči, lahko jih imenuješ tudi krušne čeprav s pravo slovensko krušno pečjo nimajo nič skupnega (no razen luknje, dimnika in kurjave).

Sam pečem dva tipa "domače pice" odvisno kje sem doma, ampak v navadni pečici ki nima ventilatorja pa po možnosti ima samo en grelec (in še ta napol delujoč) ne boš spekel (dobre) pice na 250C (kolikor je BTW max. temperatura osnovne gospodinjske pečice). Sam pečem v taki pečici na 200C cca. pol ure, pozicijo pladnja obrnem na 15min, sir dodam zadnjih 5-10min peke. V ventilatorski na 275 (tako imam doma) pa tanko pico komot spečeš v 5 min.

Aja pico pečem 1x na teden, obvezno, ni da ni!
nahrung002.gif

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Pri nas smo kupil eno marmornato ploščo za v pečico... Pečico segrevaš kake pol urce, da se marmor ornk pregreje, pa daš gor pico.. 4-5 min je fertik, okus nenormalno dober..

Kdor velik peče, se splača pogledat.

p.s. edini uporaben link najde google tole . Nevem, kakšna je ta, ker tole glih ni marmor... :D

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
dejte mi sam povedat, kako pico spravte v pecico, ce mas ta kamen (ga imam, pa mi se ni ratal dat pice gor, brez da bi razpadla)...

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Jaz delam pico na tak način kot Utiševalec (tanko testo, malo nadeva, visoka temperatura) in pečem tudi na kamnu na naslednji način.

Prej pripravim vse sestavine in razgrejem pečico na 270st. Ko je pečica razgreta, na plastični dilci iz Ikeee (cca 30x40cm) razvaljam testo, pri tem ne šparam z moko.

Namečem nadev, ne pretiravam s količino, da ne premoči testa in potem odprem pečico ter testo z nadevom samo stresem na kamen. 4 min in ekola pica pečena tako kot more bit.

Tista plastična dilca je velika lih nekaj takega kot kamen, za začetek narediš malo manjšo, nadev ne polagaš čisto do roba.

Zelo pomaga pečica z izvlečnimi vodili, da kamen zapelješ ven, da se ne spečeš.

Ko malo potreniraš, gre čisto v redu.

Uporabljam spodnji grelec v kombinaciji z ventilatorjem.