Napeljava kablov za kamere

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.153
9.283
113
EU
Kako sem montiral vtičnico na fasado iz stiroporja. Lahko se namesto vričnice privijači kamera. Pri puljenju šukoja iz vtičnice, je velika verjetnost da bo tudi PVC dozo potegnilo iz stiroporja. Posebej, če se to večkrat počne. Da se to ne bi zgodilo, je skozi dno PVC škatle izvrtana luknja in privit vijak v zid.

 

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.153
9.283
113
EU
Mah, to je prek šravfa in plastičnega vložka v cigel stene.
Glava vijaka je v škatli (spodnji na toplem) s pokrovom.
Zanemarljivo.
 

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.370
3.489
113
.Pri puljenju šukoja iz vtičnice, je velika verjetnost da bo tudi PVC dozo potegnilo iz stiroporja.
Seveda, če to delo zaupaš ženski sekciji, katera misli, da se stvari izštekujejo z vlečenjem za kabel.
Iz vsake vtičnice se odklaplja rako, da z eno roko primeš za vtičnico, z drugo pa povlečeš vtič iz vtičnice. Lahko si pa bebo in potem tarnaš, kako zanič je stiropor ali ostal material.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Ador

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.842
380
83
Pa pazi kakšne utp kable boš vzel, eni popularni prodajalci kamer radi prodajo alu kable ki so le prevlečeni z bakrom in povsem neprimerni za kamere, sploh če jih še napajaš preko njih.
 

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.431
265
83
Kras
www.mtl.si
Makar napelji kable do dveh lokacij, za katere misliš da bi bile uporabne, mogoče ena gor, ena pri kleti, potem pa že potegneš kable kamor bo naneslo - ali pa UTPje kar potegneš v vse cevi, ni na koncu niti tolk drago - sam kabel - cevi so pa itak bagatela, sploh proti temu da bi moral karkoli naknadno štemat. Pol se na koncu izkaže, da kje namesto kamere pride prav še kaka zunanja wifi antena, da ti izven bajte pokrije signal, pa še kaj. Pravilo je: ko delaš, razpelji kable tam kjer ti kapne da bi kdaj rabil karkoli od elektrike ali UTP - pol se pa zgodi da ti bo mogoče lažje še elektriko za napajanje vlečt do kamere kot pa POE (najbrž sicer ne, ampak vseeno), ali pa kot rečeno kak zunanji Wifi Access point, pa še kaj se najde. Pa recimo če razmišljaš o kaki klimi daj pred fasado dovolj dolge konzole za zunanjo klima enoto tam kjer računaš da bo, pa večje cevi za plin pa mal večjo cev za štrom med notranjo in zunanjo enoto - je dostikart tako da zunanja enota dobi štrom, pol pa 5-žilni kabel napaja notranjo enoto... skratka te bakrene cevi pa fi 32 al pa dva med notranjo in zunanjo enoto - to se vse v fasado da na zalogo, tudi če nimaš še klim, pa ti kapne, da bi mogoče pa kdaj rabil. Skratka to proti fasadi ne stane nič - enih 100m plastičnih cevi (dva koluta sta če pretiravam 100 EUR, UTP kabli te bodo prišli 200 EUR, konzole pa cevi + bakrene za klime pa mogoče še enih 300 po klimi, se pravi tam 500 somov pa se ne živciraš nikoli več, sploh če to delaš za bajto v kateri boš še nekaj časa).
Sem naštudiral, da bom v eno sobo napeljal vse kable. Sicer jih bo za znoret dolgo, ampak bo že.
Za klimo sem že poštimal lokacije, je že vse pripravljeno ;). Razen še odtok pri eni klimi. Rekuperatorja sta tudi že vgrajena, kablaža za dodatne ventilatorje tudi skoraj že.
Edino kar še moram povleči so cevi za polnilnico za EV in za sončno elektrarno. To še pride na vrsto. Pa zaključiti tole za kamere. Tega bo še daleč največ. :obesise:
Pa pazi kakšne utp kable boš vzel, eni popularni prodajalci kamer radi prodajo alu kable ki so le prevlečeni z bakrom in povsem neprimerni za kamere, sploh če jih še napajaš preko njih.
Kakšne UTP kable moram torej vzeti, da bodo ok?

Še vprašanje: ima kdo kakšne izkušnje z UTP spliterji? Namreč dve kameri bosta dokaj skupaj in sta precej oddaljeni, tako da bo kabla še in še. Bi bilo možno, da bi ju s splitterjem združil in tako peljal le en kabel? Mora pa splitter omogočati PoE.
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.381
2.796
113
Takšne kable, ki niso CCA.

Recimo primer CCA kabla:


Išči tiste, ki so 100% baker, recimo:



Da, obstajajo POE splitterji, najdeš na Amazonu
Takega uporabljam že dolgo, da imam priklopljeno kamero in AP.


Ali pa neka Reolinkova izpeljanka, ne vem sicer natančno kako je vezan, imam naročenega:

 
  • Všeč mi je
Reactions: mtl

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.381
2.796
113
Vsekakor raje napelji kable in uporabi zgornji POE delilnik le po potrebi. Sicer mislim, da bi tale reolinkov moral delati z vso 802.3af/at opremo, vendar moram prej preizkusiti. Sam imam namreč vse kamere na POE stikalih in samo 1 LAN kabel v snemalnik.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mtl

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.802
640
113
To zdaj ni preprost delilnik (splitter), ampak navaden switch s PoE pass-through.

Cena je bistveno višja, saj gre za aktivno komponento, ki mora seveda biti odporna še na vremenske razmere - glede na to da je govora o vgradnji nekje zunaj na fasadi.

EDIT: videl ceno 16€, mogoče pa je res pasivni splitter :zavijazocmi:
 
Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.802
640
113
Aja, treba je vedeti da pri PoE obstaja več standardov in da je vmes tudi komunikacijski protokol, da se končna naprava in switch "zmenita" s kakšno močjo bo zadeva lahko delovala. Podobno kot se novi USB-PD polnilniki zmenijo s telefonom glede polnilne voltaže.

In če daš gor 2 napravi in imaš neko naključje katera izmed njih se bo prva zmenila za pravi standard (in v kolikor napravi nista enaki), zna biti loterija.

Če v to zgodbo vključim še en "gradbeniško modrost": za vsakih prišparanih 50€ pri gradnji, je kasnejša sanacija minimalno 500€ :evil:
Tako da poenostavi zadevo, kupi raje 100m več kabla in boš mirno spal.
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.381
2.796
113
Kot sem prej zapisal imam sam na POE delilniku, ki sem ga linkal na Amazonu (v praksi je to stikalo, ki se napanja iz POE in napajanje posreduje naprej) priklopljeno kamero in dostopno točko. Nobenih težav z napajanjem in delovanjem. Vsekakor pa je prva opcija kabel.