Naložbe, vzajemni skladi...

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
274
34
28
Banke skoraj vednonzelijo lastno udelezbo. Pri vecjih investicijah, ko poleg nakupa poteka se prenova npr lahko lastno udelezbo prikazes skozi obnovo, kjer pa te v bistvu spet podpira banka in ne zalagas lastnih sredstev. In ce investicijo tako zastavis in nato predstavis je mozno (nic pa seveda ni gotovega) da te banka financira brez da na zacetku vlozis 1 sam cent.

drugi aspekt “biti pripravljen” pa je kreditna sposobnost. Ki jo lahko vnaprej postimas ce nacrtujes investicijo v nepremicnino.
Apollo8, a lahko prosim za malce podrobnejšo razlago tega?
Lastna udeležba je mišljena kot strošek storitve oz. dela, ki ga zahteva obnova? To se ovrednosti in prikaže kot lastna udeležba, material potreben za obnovo pa že spada pod znesek kreditiranja?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.629
7.873
113
Apollo8, a lahko prosim za malce podrobnejšo razlago tega?
Lastna udeležba je mišljena kot strošek storitve oz. dela, ki ga zahteva obnova? To se ovrednosti in prikaže kot lastna udeležba, material potreben za obnovo pa že spada pod znesek kreditiranja?
Disclaimer: govorim o financiranju za pravno osebo.
Da, ti naredis oceno stroskov in iz nje izhaja koliko bo materiala, koliko dela, itd. In ce iz denarnega toka podjetja izhaja da bos lahko dajal place zaposlenim (ki bodo delali), se delo lahko ovrednoti kot lastna udelezba. Logicno se take stvari lazje dogovoris ko ima banka s teboj pozitivne izkusnje.

Leta 2012 mi je sicer uspelo 100% financiranje dobiti kot fizicni osebi ampak mislim da bi to bilo danes tezje. Razen ce se zadeve lotis tako da prvo nekdo kupi z lastnimi sredstvi in tebi proda nato 50% drazje. Potem ti njemu nakazes 1/3 zneska, 2/3 da banka. Strosek mas pa za sivo financiranje prvega zneska ter zneska fiktivne lastne udelezbe. Ampak to je telovadba ki banki ne bo vsec ce izve tekom odobravanja.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.269
156
63
Celje
Leta 2012 mi je sicer uspelo 100% financiranje dobiti kot fizicni osebi ampak mislim da bi to bilo danes tezje. Razen ce se zadeve lotis tako da prvo nekdo kupi z lastnimi sredstvi in tebi proda nato 50% drazje. Potem ti njemu nakazes 1/3 zneska, 2/3 da banka. Strosek mas pa za sivo financiranje prvega zneska ter zneska fiktivne lastne udelezbe. Ampak to je telovadba ki banki ne bo vsec ce izve tekom odobravanja.
Danes bi brez nenormalnih vez to bilo nemogoče...

Pri tvoji taktiki bi se pa hitro zataknilo...banka bi seveda ocenila dejansko vrednost zastavljene nepremičnine, ki bo krepko manjša od vrednosti kredita za to nepremičnino, tako da bi se zgodba tukaj kljub tvoji relativno visoki samoudeležbi hitro zaključila.

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.912
-996
113
150.000.000 km away
Ima kdo trgovalni račun pri BKS (brez, da bi imel tam TRR)? Plusi, minusi, stroški...?
Ja, imam. TRR imam drugje, na drugi banki.
18€letno za vzdrževanje poslovnega razmerja, plus stroški KDD za vodenje računa, vzdrževanje portfelja, nadomestilo za vzdrževanje stanj (KDD, BKS) in podobno ...
Za lansko leto sem plačal cca. 50€, ampak glede na dobiček iz dividend se mi splača.

p.s. v glavnem, ni pa "zastonj", se bolj splača odpret račun "na Cipru"

• Všeč mi je
Reactions: tgrzan

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.629
7.873
113
Danes bi brez nenormalnih vez to bilo nemogoče...

Pri tvoji taktiki bi se pa hitro zataknilo...banka bi seveda ocenila dejansko vrednost zastavljene nepremičnine, ki bo krepko manjša od vrednosti kredita za to nepremičnino, tako da bi se zgodba tukaj kljub tvoji relativno visoki samoudeležbi hitro zaključila.
Ne vem zakaj si se postavil na teorijo da o hipoteticnem primeru govorim. V primeru ki sem ga opisal je samoudelezba 33% kar je 3% nad uradnimi zahtevami vecine bank. Vcasih se lahko dogovoris za 20% ampak nima smisla s takim primerom operirat ce ni vsakomur dostopen.

Pa pomoje nimas veliko stika s cenilci sploh kar se tice stanovanj. Ni hipoteticen primer.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.629
7.873
113
Aja se to: ce imas dovolj veliko kreditno sposobnost bos tudi 100% financiranje dobil. 30% magar na nenamenski gotovinski kredit, ostalo stanovanjski hipotekarni. Sam bos omejen z visino gotovinca ki so ti ga pripravljeni odobriti.

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.815
278
83
Največja slovenska vas
Ja, imam. TRR imam drugje, na drugi banki.
18€letno za vzdrževanje poslovnega razmerja, plus stroški KDD za vodenje računa, vzdrževanje portfelja, nadomestilo za vzdrževanje stanj (KDD, BKS) in podobno ...
Za lansko leto sem plačal cca. 50€, ampak glede na dobiček iz dividend se mi splača.

p.s. v glavnem, ni pa "zastonj", se bolj splača odpret račun "na Cipru"
Hvala za odgovor.

Ali ti oni pripravijo poročilo za FURS?

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.269
156
63
Celje
Ne vem zakaj si se postavil na teorijo da o hipoteticnem primeru govorim. V primeru ki sem ga opisal je samoudelezba 33% kar je 3% nad uradnimi zahtevami vecine bank. Vcasih se lahko dogovoris za 20% ampak nima smisla s takim primerom operirat ce ni vsakomur dostopen.

Pa pomoje nimas veliko stika s cenilci sploh kar se tice stanovanj. Ni hipoteticen primer.
Razmišljam, ne trdim, da imam prav...

Imaš nagledano nepremičnino, katere tržna vrednost je 100k. Nekdo ti jo želi prodat za 150k. Ti za nakup rabiš 100k. Imaš 50k lastnih sredstev. Banka angažira cenilca, ki nepremičnino kljub oglaševani ceni 150k oceni na 100k. In ti praviš, da ti bo banka vseeno dala 100k kredita?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.825
7.287
113
Cenilec bo ocenil na 100k€, ce banka ne bo hotela dari krede ali bo hotela se ne vem kaka poroštva. Ocenil bo na 201k€, ce bo banka hotela brez sitnosti dati kredo, ker bo njena vrednost manj kot 50% in potem vse vmes... Nekje je razlog, zakaj banka zahteva "svoje, pozegnane" cenilce in ne tici v tem, da je to neka ekzaktna znanost, ko vedno ista cifra ven pride.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.629
7.873
113
Razmišljam, ne trdim, da imam prav...

Imaš nagledano nepremičnino, katere tržna vrednost je 100k. Nekdo ti jo želi prodat za 150k. Ti za nakup rabiš 100k. Imaš 50k lastnih sredstev. Banka angažira cenilca, ki nepremičnino kljub oglaševani ceni 150k oceni na 100k. In ti praviš, da ti bo banka vseeno dala 100k kredita?
Cenilci so svojga dnarja vredni ampak v praksi se skoraj nikoli ne zgodi da bi bilo nekaj prenizko ocenjeno ce gre za normalno nepremicnino (npr stanovanje v bloku). Se pa strinjam da bi bila prenizka cenitev problem ja.