Nakup starejšega DSLR - se splača?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Na Bolhi je cel kup modelov za ugodno ceno, gledal sem EOS 350 in 400, ki sta za okoli 150€ s opremo, glede na ceno novega je đabe.

Kake imate izkušnje s takim nakupom? Vsi seveda pišejo kako malo slik so naredili, da jim fotoaparat leži v predalu...

Kako so kaj taki starejši modeli pokvarljivi? Da ne bo popravilo kakega senzorja, tipala... dražje kot je vse skupaj vredno. Eni modeli imajo števec fotografij, kateri so to? Se da to cifro priredit?

Lahko je seveda tudi Nikon, Sony... nisem fan nobene firme. Samo da velja za zanesljivega.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
jaz imam enega zgonjenega 40D, se mi ga niti ne splača prodajat, plus da ima veliko sentimentalno vrednost. ampak po moje za več kot 150, 200€ ga ne bi mogel prodat ...

je pa odvisno. poznam ljudi, ki imajo več fotoaparatov. ali pa recimo jaz. razmišljam o nakupu še enega bodija. recimo D600. bi ga uporabljal, ampak samo kot sekundarni body, plus da pazim na opremo. primarni body se itak nuca na polno, tam ni šparanja.

skratka, če najdeš takšnega "D600", si zmagal, če veš, kaj ti želim povedat.
grin1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Razumem ja. Kak pa je s števci fotografij? Po ohišju tak vidiš kako je nekdo ravnal z njim. Ali pa kak drug način kak ugotovit ali ima fotoaparat za sabo res 2000 slik ali 200.000? Po trdoti gumbov (za nastavljanje načina slikanja recimo)?

Pa še eno vprašanje - uporabljaš Nikona ker je boljši od ostalih ali zato, ker si začel z Nikonom in nadaljuješ z njim zaradi opreme / navajenosti na način uporabe?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Senzor, tipalo (eno in isto) ne crkne kar tako. Crkne ponavadi zaklop. Ne ves, kako in v kaksnem stanju je.. Vsaj Canon stevcev zaklopa nima. Ne vem, kako je pri drugih. Lahko ti bo delal se 50k ali pa crkne po 100ih slikah.
So pa na bolhi stvari precenjene. 2gb kartica ni vec 100€ (cca 20k sit) kot leta 2005. Nekateri mislijo, da ce dajo to zraven, da mora biti aparat takoj 50€ drazji..
Sem ravno pred kaksnim tednom pi**il nad tem na FB, ko sem za zeno kupoval en rabljen dslr in se mi je javil kolega in sem tako dobil 40d za posten denar, pa se vem, kaksno je stevilo zaklopov.

Zdej tako je.. nekaterim mozno, da lezi v omari, ker so ugotovili, da bo kompakt bolj primeren. Drugi pa to napisejo samo da prodajo.. zdej pa vedi kako in kaj..

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
No saj po ohišju bi neko približno število moralo biti vidno, ne? Kartice sem gledal na eBayu in so tak 'zastonj', 8GB Sandisk Extreme III 15€ s dostavo vred.

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.563
36
48
41
Ljubljana
Ni nujno, zakaj bi bilo? Nekateri čuvajo/čuvamo opremo maximalno, pa se ne bo kar tako videlo, a ima za sabo 10k ali pa 100k fotk..

za canona obstaja nek software, da lahko za dolocene modele preveris doma..

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Kartice so zelo poceni. Zato pa pravim, da pretiravajo s cenami
smile-1.gif

Ohranjenost ohisja ni merilo, da je narejenih malo fotk.. Sam uporabljam aparat vsak dan, tudi v dezju in snegu, ce je treba, pa je ohisje zelo ohranjeno za tako stevilo fotk.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če je nekdo čuval je po moje tudi notranjost bolj ohranjena (beri: fotoaparat ni na vsaki gasilski veselici 3x padel po tleh).

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Meni je zaklop pri 400D delal ene 3x vec, kot bi "moral". Crknilo je dc-dc vezje, pa popravilo ni bilo vec smotrno.
Nekako upas, da bo delalo. Menjava zaklopa pride cca 150€ za low-level aparate. Ampak potem je aparat "kot nov"
smile-1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
jaz imam enega zgonjenega 40D, se mi ga niti ne splača prodajat, plus da ima veliko sentimentalno vrednost. ampak po moje za več kot 150, 200€ ga ne bi mogel prodat ...
Na bolhi za 300. Ce das zraven se kartico pa za 400.
hysterical-1.gif

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Jst mam dva nikonova body-a D60 in D70 v tipi topi stanju lahko z objektivi ali brez. Škatla papirji... skratka tipi topi.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Kartice so zelo poceni. Zato pa pravim, da pretiravajo s cenami
smile-1.gif

Ohranjenost ohisja ni merilo, da je narejenih malo fotk.. Sam uporabljam aparat vsak dan, tudi v dezju in snegu, ce je treba, pa je ohisje zelo ohranjeno za tako stevilo fotk.

Res je, plus profiči navadno prelepijo izpostavljene dele ohišja z recimo tesa trakom in jih tako zaščitijo pred poškodbami

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Meni je zaklop pri 400D delal ene 3x vec, kot bi "moral". Crknilo je dc-dc vezje, pa popravilo ni bilo vec smotrno.
Nekako upas, da bo delalo. Menjava zaklopa pride cca 150€ za low-level aparate. Ampak potem je aparat "kot nov"
smile-1.gif

Baje se ob dolgotrajni oz dolgoletni uporabi 'znuca' tudi senzor...poleg mrtvih pixlov naj bi reprodukcija barv šepala in sicer naj bi le te bile uibr sprane...ampak domnevam, da pride do tega po kakšnem milijonu posnetkov...
grin1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
smile-1.gif

Baje se ob dolgotrajni oz dolgoletni uporabi 'znuca' tudi senzor...poleg mrtvih pixlov naj bi reprodukcija barv šepala in sicer naj bi le te bile uibr sprane...ampak domnevam, da pride do tega po kakšnem milijonu posnetkov...
grin1.gif
Po miljonu skljocev pa ves kaksni bodo mehanski deli
grin1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Kupi kaj boljsega kot 350 ali 400. To je le vstopni model star 5-6 let.
smile-1.gif

To bo pravzaprav darilo sestri za RD, ker se namerava začet ukvarjat s fotografiranjem. Ne mislim pa dat nekih velikih zneskov, sama si lahko kasneje kupi kaj boljšega, če jo bo res potegnilo v to.