Nakup službenge motocikla

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Torej,

Ima kdo kakšne izkušnje z nakupom službenega motorja? Kako je z davki, dajatvami in omejitvami? Vem, da je to vprašanje bolj za računovodkinjo, samo vseeno sprašujem še tukaj.

Hvala za vsak nasvet in napotek v pravo smer.

LPM;

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
He he dobra ideja
smile-1.gif
znanec se fijaka na R1 predvsem za službene namene, mislim da ga vseeno nima pisanega na firmo. Kako je s tem na SPju?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Vozilo kot vozilo. Osebni avto ne smeš poračunat DDV, tovorno, kombi, avtodom, bicikel pa lahko. Mogoče lahko tudi za motor, če z računovodkinjo uskladita, da je nujno potrebno za opravljanje dejavnosti, recimo če si reševalec - motorist.
Vse ostalo se plača normalno, stroški gredo na firmo ne glede na DDV, s tem da spet pri enih smeš pri drugih pa ne smeš poračunat DDV.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Ni nujno. Če je v najemu velja kot za vse ostale, ali pa če ima v pogodbi o uporabi zapisano tudi za privatne vožnje,...
wink-1.gif

Ni vse črno-belo.
wink-1.gif

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
No ja, pogodba... je imel že kolega debato z policistko okrog tega . Lahko bi se appolo oglasil in reku kako o tem. Mislim da avto na s.p. vseeno mora biti 0.0 ! (ne trdim) Tudi rent a car je 0.0 pa imaš samo najem !

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Rent-a-car - link z "dokazom" prosim.

0,0 za službeno vozilo pa samo, če z njim opravljaš prevoz oseb ali opravljaš delo voznika.

Je pa sicer bolje voziti z 0,0.

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
Kolega je bil z Pick up-om na s.p. in mu je rekla 0.0 ! (to on seveda ve)

Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Rent-a-car - link z "dokazom" prosim.
Kr neki let nazaj me je opomnil pri renti da moram biti 0.0 , ne spomnem se točno katera firma je bila!

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Ali je bil pick-up registriran kot tovorno ali osebno vozilo? Največja skupna masa pick-upa? Je opravljal prevoz blaga?
Ko boš to vse navedel bomo lahko razpravljali "ali ona ve".

Kje link do dokaza za 0,0 za rent-a-car?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Pick up na s.p. je seveda registriran kot tovorno vozilo (tu nima NDM veze) in zato 0,0, če bi bil osebno nebi bil na s.p., ker je to neumnost, razen če hočeš iz odlično idočega s.p. obnovit podrtijo od avta in potem zapret s.p..

Za rent a car pa ni nobenega razloga za 0,0, je pa možno v pogodbo kje z malimi črkami zapisat dodatno klavzulo v primeru nesreče, ampak to nima veze s policijo ampak je odnos med RaC in tabo.

Kot rečeno ni vse črno-belo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Tud NDM ma vezo. Ker zakon do 3.500 kg (od kjer se začne C1) ni najbolj jasen - do tam igra vlogo ali je bil na "tovorni" vožnji al se je vozil "kr taku".

Glede rent-a-carja (ne - ne mislim, da bi kdo rental našega poštarja) - kaj misliš zakaj sem mu težil za "pisni dokaz".
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Pick up na s.p. je seveda registriran kot tovorno vozilo (tu nima NDM veze) in zato 0,0, če bi bil osebno nebi bil na s.p., ker je to neumnost, razen če hočeš iz odlično idočega s.p. obnovit podrtijo od avta in potem zapret s.p..

Kako siguren si ti v tole trditev? Ker meni je bilo razloženo, da 0,0 velja za POKLICNEGA voznika. Jaz pa če se s svojim tovornim kangoojem peljem na servis k stranki naj bi lahko imel normalno "en pir v riti".

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Če si na službeni vožnji ne, na privat ja. Precej sigurn, sicer pa v našem sodnem sistemu ni nič sigurno.

PS: če prideš k meni kot stranki s pirom v riti, boš od vhodnih vrat nazaj na privat vožnji.
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Če si na službeni vožnji ne, na privat ja. Precej sigurn, sicer pa v našem sodnem sistemu ni nič sigurno.

PS: če prideš k meni kot stranki s pirom v riti, boš od vhodnih vrat nazaj na privat vožnji.
wink-1.gif

če velja spodaj prilepljen zakon jaz ne spadam v nobeno kategorijo in lahko spijem pir kar se plavih tiče.

Kar se pa tebe tiče, sem pa mislil, da bom pri tebi po končanem delu dobil enega hladnega in potem moraš še domov pridet.
evil.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
"Jaz pa če se s svojim tovornim kangoojem peljem na servis k stranki naj bi lahko imel normalno "en pir v riti"."

Zdaj se odloči, al bi k meni vozil s pirom v riti (pol greš domov), al bi od mene vozil s pirom v riti (to bi celo šlo, če bi delal zastonj).

Ja očitno so "lahka tovorna vozila" do 3.500kg nekakšna siva cona glede alkota. Kaj pa pomeni definicija prevoz oseb za lastne potrebe?