Nakup novega, še nezgrajenega, stanovanja

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.193
7.063
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ponavadi je razlika v ceni pri neizgrajenem in potem zgrajenem...
Je tako.
Sam sem tako kupil stanovanje pred ene 17 leti. Ko sem dal aro, je bil še travnik. Ampak sem šel do šefa gradbišča s flašo viskija, pa vsaj 1x na teden pogledat, kaj počnejo. Se je kar (ne le pri ceni) splačalo: inštalacije so mojstri prilagodili brez doplačila, pa še par drugih stvari samo porihtali, ki jih investitorjem ne bi mogel tako preprosto/poceni. Če se malo zavzameš, se da marsikaj porihtat ...
Tole beri bolj za hec ampak vseeno:

Ravnokar si napisal, da si sel do vodje izvajalca, ga podkupil s flaso viskija, on pa je v zameno oskodoval investitorja tako da ti je prilagodil dolocene instalacije, ti pa tega investitorju nisi placal.

Tko nekako ene 3 kazniva dejanja na hitro. Mogoce samo dva, odvisno kako bi interpretirali
wink-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Če je bila tabla na gradbišču "nezaposlenim vstop prepovedan" že, ... za ostale prilagoditve pa ni nujno da je kaj kršil. Odvisno, kaj je bilo.
Če je vtičnico ali vod. priključek prestavil za pol metra.... ni nič narobe. Če je pa stene prestavljal, pol pa že ni po načrtu narejeno.
Ni nujno, da je na škodo investitorja. Lahko so bile te prilagoditve tudi cenejše.
Če bi napisal, kakšne prolagoditve so bile, bi bilo že lažje "alterjevsko" pametovat
evil.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.193
7.063
113
Zadeva je preprosta - kdo placuje vodjo gradbisca oz izvajalca? Investitor.
Ce so bila dodatna dela narejena, jih je izvajalec tudi zaracunal. Ce ne neposredno pa posredno. V najslabsem primeru je vodja gradbisca uporabil delavce za nekaj kar izvajalec ni dobil placano. itd...

Gre samo za to, da je dec naredil nekaj kar bi anredila vecina, ki se zavzame za neko svojo zadevo. Ampak ce gledas pa birokratsko s plasnicami pa hitro najdes elemente marsicesa. Se pa da vsako stvar relativizirat, to se strinjam.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.800
6.781
113
pri taščici
Je tudi meni prišlo na misel kaj takega.sicer pa sem tudi sam pred 17 leti razkazoval stanovanja in lokale raznim sjtv. Vhiskeyev se pa ne spomnim. Smo morali kar po "uradni " dolznosti, naročeno s s strani investitorja.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Zašel si spet iz pointa primerjave.
Če si pri novem avtu (jaz sem primerjal s starimi) zaželiš posebne dodatke je tako kot bi si npr. pri hiši zamislil keramiko, ki je 500% dražja. Pač plačaš in čakaš da naredijo. Nove avte delajo in so na tržišču zmeraj. Še tepejo se za kupce.
Pisal sem o tem, da ni za kupit nekaj, kar (še) ne obstaja. A ni dovolj nedokončanih stanovanj že po SLO?? Pa se kupci, ki so že kaj plačevali zdaj tožijo??? Pravjo, da gre osel enkrat na led. V Slo mora res večkrat.
Očitno si nekaj narobe razumel (kot po navadi
evil.gif
). Praktično imate vsi strahove pred 10% aro za stanovanje ob tem pa daste 100% predplačilo za avto ali pohištvo ali dopust ali..., katero bo dobavljeno/koriščeno čez x časa. Pa morebiti znesek neke kuhinje pride več kot pa 10% are za stanovanje. Ob tem pa je šlo v stečaj več avto hiš, proizvajalcev pohištva, turističnih agencij in trgovin kot pa gradbenih podjetij.
Če naletiš na mino lahko nanjo naletiš povsod. Preden se odločiš za predplačilo moraš pač pridobiti bonitetne informacije o partnerju, prečekirati časopise, splet.... in na koncu pretehtati ali je rizik izgube denarja sprejemljiv v primerjavi s koristmi, katere bi s tem lahko imel.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Ravnokar si napisal, da si sel do vodje izvajalca, ga podkupil s flaso viskija, on pa je v zameno oskodoval investitorja tako da ti je prilagodil dolocene instalacije, ti pa tega investitorju nisi placal.

Tko nekako ene 3 kazniva dejanja na hitro. Mogoce samo dva, odvisno kako bi interpretirali
wink-1.gif
Da ga ne bo preveč strah- vsa so že davno absolutno zatarala
evil.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Zadeva je preprosta - kdo placuje vodjo gradbisca oz izvajalca? Investitor.
Ce so bila dodatna dela narejena, jih je izvajalec tudi zaracunal. Ce ne neposredno pa posredno. V najslabsem primeru je vodja gradbisca uporabil delavce za nekaj kar izvajalec ni dobil placano. itd...

Gre samo za to, da je dec naredil nekaj kar bi anredila vecina, ki se zavzame za neko svojo zadevo. Ampak ce gledas pa birokratsko s plasnicami pa hitro najdes elemente marsicesa. Se pa da vsako stvar relativizirat, to se strinjam.
čakaj malo....on je napisal
Citat:
inštalacije so mojstri prilagodili brez doplačila, pa še par drugih stvari samo porihtali, ki jih investitorjem ne bi mogel tako preprosto/poceni
ti si pa napisal
Citat:
Ce so bila dodatna dela narejena
Torej "prilagoditi" ali "dodatno narediti" ni isto.
Torej ni nujno, da je investitor imel s tem kaj več stroškov. Celo dvomim da jih je imel. Kvečjemu bi jih imel izvajalec. Mogoče je imel izvajalec s to "prilagoditvijo" manj stroškov in dela. Če se je njim izšlo, sploh ne vidim problema. Seveda je vse ugibanje, ker se ne ve, za kakšne "prilagotitve " je šlo

luka51

Guru
16. avg 2007
14.421
5.700
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Zašel si spet iz pointa primerjave.
Če si pri novem avtu (jaz sem primerjal s starimi) zaželiš posebne dodatke je tako kot bi si npr. pri hiši zamislil keramiko, ki je 500% dražja. Pač plačaš in čakaš da naredijo. Nove avte delajo in so na tržišču zmeraj. Še tepejo se za kupce.
Pisal sem o tem, da ni za kupit nekaj, kar (še) ne obstaja. A ni dovolj nedokončanih stanovanj že po SLO?? Pa se kupci, ki so že kaj plačevali zdaj tožijo??? Pravjo, da gre osel enkrat na led. V Slo mora res večkrat.
Očitno si nekaj narobe razumel (kot po navadi
evil.gif
). Praktično imate vsi strahove pred 10% aro za stanovanje ob tem pa daste 100% predplačilo za avto ali pohištvo ali dopust ali..., katero bo dobavljeno/koriščeno čez x časa. Pa morebiti znesek neke kuhinje pride več kot pa 10% are za stanovanje. Ob tem pa je šlo v stečaj več avto hiš, proizvajalcev pohištva, turističnih agencij in trgovin kot pa gradbenih podjetij.
Če naletiš na mino lahko nanjo naletiš povsod. Preden se odločiš za predplačilo moraš pač pridobiti bonitetne informacije o partnerju, prečekirati časopise, splet.... in na koncu pretehtati ali je rizik izgube denarja sprejemljiv v primerjavi s koristmi, katere bi s tem lahko imel.
ja samo pri avtu ti veš kaj boš dobil enako pri pohištvu. Ker je serijska zadeva in so izdelki med seboj enaki. Vidiš enega vidiš vse. Ti ne obljubijo da bojo dali leder na sedeže na koncu pa dobiš največje sranje od skaja recimo. Če si kupil leder bo leder.
Pri nezgrajenem stanovanju pa ti nimaš pojma kaj bo. Foter in mati sta tudi kupla vrstno hišo ko so bli še temelji. Takrat je blo vse lepo in idealno. No čez 5 let je blo pa treba streho menjat, ker je bla stara zanič, se je kritina sama od sebe drobila. Čez 7 let je blo treba parket brusit in na novo lakirat, čeprav je takrat izvajalec trdil da bo to najboljši najbolj odporen lak.
Firme ni bilo več tak da se tui za garancijo lahko J.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Danes se za "ruljo" delajo stanovanja čimceneje, čimprej in čim bolj drago prodati, da bo čimvečji dobiček.
O nekih materialih najboljših lahko bolj kot ne sanjate. (če se že ne gre za neka elitna stanovanja , ki imajo tudi elitno ceno)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.829
113
kao nadstandarna stanovanja imajo noter povprečno robo,materiali itd...tako da za rajo mora bit res ornk pofl. Naša hiša ne bo ničkaj preseravanje,ampak po videnem sodeč,bo to ultra nadstandard, pri večini zadev.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.960
113
v lokalni ostariji
najprej,

kvaliteta se razlikuje. ampak veliko gradbincev je že potonilo... tako da ni taka panika več... tudi fizični investitorji so začeli nategovati (in to krepko) zato je kar standard postal avans... ker se v veliko primerih potem začnejo razni zapleti taki in drugačni... pač vsak bi vsakega nategnil.

in 10% are ni enako kot 100% kupnine! pač plačaš 10% in s tem se zasiguraš da je določeno stanovanje tvoje. po pač nižji ceni.

tudi pri rabljenem avtu daš aro, da te avto počaka. pa lahko zapade dež čez noč in odplakne avto pa prodajalca...

kar se pa tiče "prilagoditve" še nisem srečal koga ki bi rekel, dejte mi 3 vtičnice manj... kvečjem 2 več;)

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:ja samo pri avtu ti veš kaj boš dobil enako pri pohištvu. Ker je serijska zadeva in so izdelki med seboj enaki. Vidiš enega vidiš vse. Ti ne obljubijo da bojo dali leder na sedeže na koncu pa dobiš največje sranje od skaja recimo. Če si kupil leder bo leder.
Pri nezgrajenem stanovanju pa ti nimaš pojma kaj bo. Foter in mati sta tudi kupla vrstno hišo ko so bli še temelji. Takrat je blo vse lepo in idealno. No čez 5 let je blo pa treba streho menjat, ker je bla stara zanič, se je kritina sama od sebe drobila. Čez 7 let je blo treba parket brusit in na novo lakirat, čeprav je takrat izvajalec trdil da bo to najboljši najbolj odporen lak.
Firme ni bilo več tak da se tui za garancijo lahko J.
In kakšna bi bila razlika, če bi kupila vrstno hišo šele takrat, ko bi že stala. Bi bila na njej drugačna streha ali parket
stupid-1.gif

Ko daš avans se samo zavežeš, da boš točno določeno stvar kupil. Ko je stvar pripravljena za primopredajo ugotoviš skladnost s pogodbo in nakažeš preostanek kupnine ali pač zahtevaš vrnitev avansa z zakonitimi zamudnimi obrestmi. Torej se stanovanje pregleda ali je zgrajeno v skladu s projektom in gradbenimi normami. Je zgrajeno iz takšnih materialov in ima vse tisto, kar je bilo obljubljeno..
Če si gradbeni laik pač za to najameš strokovnjaka. A marsikdo je (oprosti izrazu) be-dak in se mu škoda zdi dati nekaj 100€ za strokovnjaka, kateri bi ga pred nakupom o marsikateri pomanjkljivosti lahko opozoril.

PS- sem kupoval sedežno, naredimo skico, plačam in čakam...čakam...čakam... in končno dočakam.... Staro sedežno takoj odpelje znanec meni pa pripeljejo napačno (leva postavitev namesto desne). Takoj reklamiram in dobim odgovor, da desna postavitev sploh ni možna. Torej sem iz lastnih izkušenj 100% siguren, da pri predplačilu pohištva, avta, počitnic... zagotovo dobiš točno tisto, kar si plačal. Le pri stanovanju te lahko nate-gnejo
stupid-1.gif

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
ponavadi je razlika v ceni pri neizgrajenem in potem zgrajenem...
Je tako.
Sam sem tako kupil stanovanje pred ene 17 leti. Ko sem dal aro, je bil še travnik. Ampak sem šel do šefa gradbišča s flašo viskija, pa vsaj 1x na teden pogledat, kaj počnejo. Se je kar (ne le pri ceni) splačalo: inštalacije so mojstri prilagodili brez doplačila, pa še par drugih stvari samo porihtali, ki jih investitorjem ne bi mogel tako preprosto/poceni. Če se malo zavzameš, se da marsikaj porihtat ...

wink-1.gif
467716-post_slo.gif
točno to, zato pa smo tam kjer smo ker se taka mentaliteta in delovanje uporablja v vseh sferah družbe Jao balkanci.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
kao nadstandarna stanovanja imajo noter povprečno robo,materiali itd...tako da za rajo mora bit res ornk pofl. Naša hiša ne bo ničkaj preseravanje,ampak po videnem sodeč,bo to ultra nadstandard, pri večini zadev.
467716-post_slo.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.960
113
v lokalni ostariji
ne morem verjet, telex napisal nekaj pametnega...

drugače pa ja, mentaliteta je taka, da bi vsi povsod nekaj "podmazoval" da pol se neki "mim firme" naredi...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
najprej,

kvaliteta se razlikuje. ampak veliko gradbincev je že potonilo... tako da ni taka panika več... tudi fizični investitorji so začeli nategovati (in to krepko) zato je kar standard postal avans... ker se v veliko primerih potem začnejo razni zapleti taki in drugačni... pač vsak bi vsakega nategnil.

in 10% are ni enako kot 100% kupnine! pač plačaš 10% in s tem se zasiguraš da je določeno stanovanje tvoje. po pač nižji ceni.

tudi pri rabljenem avtu daš aro, da te avto počaka. pa lahko zapade dež čez noč in odplakne avto pa prodajalca...

kar se pa tiče "prilagoditve" še nisem srečal koga ki bi rekel, dejte mi 3 vtičnice manj... kvečjem 2 več;)
delno se strinjam, vse pa ne.
Nategovanje je že kultura pri gradbincih in še marsikje.
10% avansa res ni enako 100% kupnine. Kakor ni enako objektu, ki ti ga pokažejo na listu papirja ali računalniku.
10% avansa pomeni tudi to, da ti bo kupec plačal še preostalih 90% kupnine ali mu pa ara ostane če se premisliš.
Da se premisliš, je pa lahko vzrok, da nimaš problema z denarjem in se ti J.. za 10% (nekaj jurčkov), ali pa z izdelkom v naravi nisi niti približno zadovoljen oz. opaziš, da je zelo pomankljiv in bi sanacija stala ogromno denarja. Če sploh lahko popravljaš kot lastnik enega stanovanja. Da se dejansko proda ceneje v "predprodaji" dvomim. Še posebej, če je na objektu pojavijo pomankljivosti po nekaj letih uporabe. Tudi kupec lahko malo "baranta" in ponudi ceno, katero bi plačal. In če je to tukaj nekje, se lahko hitr zmenijo. Tako da ni treba nasedati na %, ki so na reklami kot v Merkatorju. Na koncu kupec plača še zmeraj vsaj dejansko vrednost.... če si pa kakšen politični veljak, pa verjetno niti dejanske ne.
Pa pustmo zdaj objekte za elito, narejene po željah.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
sej o tem gre, da te pri stanovanju še lažje na_tegnejo.
Najeti strokovnjaka, ki bi pregledal namesto be_daka, je že lahko, vendar marsikatera zadeva se po končanem objektu več ne da preveriti. Ali pa se pojavi napaka po nekaj dneh , mesecev, let uporabe. In ni nujno da v tvojem stanovanju. Lahko v sosedovem, ti imaš pa škodo.
Pri gradnji naj bi bil prisoten nadzorni, ki bi nadziral skladnost gradnje. Ampak, to je že druga zadeva, (ki pa ne bi smela bit)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.960
113
v lokalni ostariji
ne vem... a ti sam sebe prebiraš al ne

hočeš stanovanje.

imaš denar

najdeš eno lokacijo ki je vrhunska (recimo vizavi deponije nevarnih odpadkov) vendar se gradnja komaj pričenja / se bo pričela
investitor ti ponudi, da položiš 10% are, v zameno ti da ugodnejšo ceno na m2 kot bo kasneje (predprodaja!)

sevede na koncu plačaš. če karkoli ni ok je stvar garancije... oziroma odstopiš od pogodbe in dobiš aro nazaj (če vidiš da ni to tako, kot ti obljubijo pri naročilu)

eh ja...

saj si sam ugotovil, da ko je enkrat zgrajeno ne boš več kaj dosti ugotovil. in v čem točno misliš, da je tako huda nevarnost da zadevo zaaraš v naprej?

nategi so samo posledica izsiljevanja s cenami. in nerealno postavljene cene... jebat ga ljudje...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
kako naj bi bilo in kako dejansko je, je pa razlika.
Nič ni narobe če zaaraš. Narobe je to, ker za zaarano prevečkrat ne dobiš tisto, kar si zaaral. Potem pa nategovanje da je to to in pregovarjanje kter ima daljšega itd. Na koncu se pa že nimaš s kom več pregovarjat, ker podjetja propadajo....itd itd. Potem pa če še poveženmo s temo o prodaji nepremičnin preko agencij, imaš pa takšne pogoje, pogodbe, da si lahko še najbolj zadovoljen če samo aro izgubiš in da ti ni treba nekaj kupovat, kar nočeš več. Sej verjetno gre kakšna zgradba tud BP čez. Preveč je pa takšnih, kjer so problemi. Seveda govorim o kupovanju stanovanj še preden se začno graditi. (da ne boš spet kaj drugega vmes prinesu)
Lej alkoholičar..... to se pri nas dejansko dogaja.... to se nism jaz zmislu....

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.960
113
v lokalni ostariji
veš kaj se vse dogaja...

prideš k stranki pa noče plačat. najde 100 izgovorov... eni se celo hvalijo o temu potem kako so "nategnil" izvajalca, da jim je zastonj delal...

razloži ti meni tvojo teorijo... ko kupiš zgrajeno stanovanje pa po vselitvi recimo čez 1 mesec najdeš nekaj napak boš pa rekel da se vse reši? kdo ti garantira da bo gradbinc še živ? da boš lahko reklamiral? noben. isti šmorn. sam ti tega nočeš videt... ker si se nekaj zapičil da are pa grim grdim gradbincem ne boš dajal.