Nakup novega, še nezgrajenega, stanovanja

doktor

Pripravnik
24. sep 2007
167
0
16
Zdravo,

zanima me, kako je pri nakupu stanovanja, ki se šele začenja graditi. Zgrajeno bo v roku enega leta. Plačati moram aro (10 %), rad bi se zavaroval, da ne bi šla v firma v stečaj in izgubim aro.

Ena opcija vem da je deponiranje are pri notarju. Sem jim omenil, pa tega ne omogočajo. Še kakšna druga garancija?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Praviloma bi morali imeti prodajni prospekt v katerem se vse to opiše. Načelno morajo omogočati plačilo are pri poslovni banki, ki jamči za spoštovanje pogodbe in vračilo are, če se kaj zgodi na njihovi strani.

Drugače, pa jaz avta ne kupim če ga ne vidim, kaj šele stanovanje. Mora bit res super ponudba.

Evo ti - beri: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3787

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.006
6.615
113
Ponavadi je kar prava tista opcija, ko počakaš da se naredijo, greš pogledati in če ti je všeč zaaraš. ni to hofer, ko 8:02 ni več nič za kupit...

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Garancija za vračilo avansa je ponavadi. Ne vem pa kako je to v primeru stečaja. So pa banke kar previdne pri projektnih financiranjih. Mnogokrat je sedaj videti da gradijo en blok, prodajo, potem banka financira drugi blok itd. Seveda pa aro na račun pri banki kjer se tudi financira projekt, tudi to je normalna praksa, saj banka dobi na vpogled vsako pogodbo.

Lahk da gledaš celo tole? sem šel tudi sam mimo in malo pogledal. http://www.medcesnjami.si/si/

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.797
6.781
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik doktor pravi:
Zdravo,

zanima me, kako je pri nakupu stanovanja, ki se šele začenja graditi. Zgrajeno bo v roku enega leta. Plačati moram aro (10 %), rad bi se zavaroval, da ne bi šla v firma v stečaj in izgubim aro.

Ena opcija vem da je deponiranje are pri notarju. Sem jim omenil, pa tega ne omogočajo. Še kakšna druga garancija?

Bolj kot zavarovanje tistih 10% are bi mene skrbelo kaj bom dobil za vseh 100%
Lahko dobiš stanovanje v bloku kjer boš edini uporabnik. Kupi. Sploh kar se skupnih stroškov tiče.
bonk.gif

Da o sami kvaliteti in morebitnih garancijskem zahtevkih ne govorim

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Jap... kupovati nekaj, kar sploh še ne obstaja, mi je malo mimo. Sploh pri Slovenskih gradbincih, ki jim je že kar v navadi da nekje med gradnjo propadejo. Ne vem kolk bi jim bilo interes dobro narediti blok-kvalitetno, ko pa imajo že vse prodano. Tako, kot bi se avtor teme rad zavaroval za primer are, se bi tudi investitor za primer, če ne bo šlo vse po načrtih. Kakšne imajo pa načrte, pa bogsigavedi.
Kupi končan izdelek in ga tako tudi plačaj. Kupi nedokončan izdelek in ga temu primerno plačaj, dokončaj ga po svojih željah in normativih. Nikar ne kupuj stanovanja v bloku, ki je samo na sliki. Vse slike so lepe in kvalitetne. Vsi novi objekti so na začetku lepi, vse super.... čez čas pa jok po forumih.... okna ne tesnijo, vraza se povesila, vlaga tu, vlaga tam, slišim soseda ko sexsa, otroc se derejo, psi lajajo, parkirišče zasedeno, predraga kurjava, soseda vadi klavir cele dneve, sosed pa trobento, stene popokane, voda kaplja, odtoki ne požirajo.... itd itd.
Sem že prevečkrat videl (in tudi tukaj je veliko govora) šlamparije investorjev in izvajalcev.

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
zakaj bi se ti sploh mudilo? Pomoje se narod ravno ne tepe za nova stanovanja, sploh pa ne za taka, ki obstajajo samo na papirju. Naj zgradijo, počakaš pol leta da naval pojenja
evil.gif
in greš potem mogoče v nakup. Bi šel pa sam sigurno rajši v 15 let staro stanovanje kot pa v novo zgrajeno.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

sej ko greš bajto zidat tudi plačaš kak € v naprej pa ne veš kaj bo...
Je pa tu bistvena razlika- gradnjo hiše vodim sam, gradnjo stanovanja pa vodi nekdo drug.

Če bi me neka lokacija posebej zanimala ali če bi si želel točno določeno stanovanje v nekem bloku ali če bi bila posebej ugodna cena ali... potem bi se tudi sam odločil za nakup še preden je blok dokončan. Pač interes bi moral premagati strah pred izgubo are.

PS- tudi pri 15 let starem stanovanju ne moreš biti ziher, da ne bo čez pol leta začelo kje zamakati, ne bo počila kakšna odvodna cev, ne bo kdo začel vaditi trobento...Razlika je le v tem, da so kemijski procesi v stenah že praktično končani in odvečna vlaga izsušena.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.797
6.781
113
pri taščici
pri hiši imaš več nadzora kot pa pri stanovanju....
In pri sedanjih "visokih" moralnih normah investitorjev, veliki ponudbi že zgrajenih in rabljenih stanovanj, se jaz ne bi šel loterije z aro za fiktivno stanovanje.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.960
113
v lokalni ostariji
telex. samo občutek je drug. občutek imaš da "vodiš" gradnjo... dejansko pa kaj veliko vpliva nimaš...

hanzi, lej, ponudba že izgrajenega je recimo 2000€/m2. tukaj imaš ponujeno ceno 1300€/m2... sej ti noben ne drži pištole da kupiš za 1300. lahko pač pustiš počakaš... in morda bo stanovanje za 2000 ali pa za 2200...

saj če kupiš parcelo tudi kupiš fiktivno hišo
smile-1.gif
lahko da najdeš pod zemljo arheološke ostanke pa ti poruši plane...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Se mi zdi kupovati stanovanje še pred začetkom gradnje nekak takole, kot če bi prodajal/kupoval rabljen avto in bi potencijalnemu kupcu rekel, da ga lahko dobi šele čez eno leto +, ker ga do takrat še rabiš.
Zdaj ga pa naj za ara.... pa naj verjame, da bo avto točno takšen, kot je zdaj na ogledu ali celo sliki

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Ne vem no- a vsi kupujete le rabljene avte ali avte iz zaloge. Če si omisliš kakšne posebne dodatke na avtu ali barvo ali ga moraš plačati in nanj čakati tudi pol leta, preden ga dobiš.Podobna stvar je s pohištvom- plačaš in čakaš Ob tem pa tudi ne moreš vedeti kaj boš dobil ali bo šel posrednik/avto hiša/trgovina v stečaj....

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.829
113
čeloviš popuste in vsak % potem je res tako, če pa ne, pa lahko plačaš tudi po dobavi
wink-1.gif
to je dejstvo..pustmo neke minimalne are.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.960
113
v lokalni ostariji
sajkek če greš kupovat novega mercedesa ki ni iz zaloge (recimo hočeš specifično barvo notranjosti itd itd) moraš tudi plačati "konkretno" aro... drugače se lahko obrišeš pod nosom... preostanek pa ko ga dobiš. enako pri tem stanovanju....

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.204
113
www.adriamedia.si
Citat:
ponavadi je razlika v ceni pri neizgrajenem in potem zgrajenem...
Je tako.
Sam sem tako kupil stanovanje pred ene 17 leti. Ko sem dal aro, je bil še travnik. Ampak sem šel do šefa gradbišča s flašo viskija, pa vsaj 1x na teden pogledat, kaj počnejo. Se je kar (ne le pri ceni) splačalo: inštalacije so mojstri prilagodili brez doplačila, pa še par drugih stvari samo porihtali, ki jih investitorjem ne bi mogel tako preprosto/poceni. Če se malo zavzameš, se da marsikaj porihtat ...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.006
6.615
113
Citat:
sej ko greš bajto zidat tudi plačaš kak € v naprej pa ne veš kaj bo...

nope. vnaprej nič, je pa lahko kolikor hočeš faz. kar je narejeno je plačano (in ne manj). kaj je vgrajeno je točno tisto, kar si plačal, kar pri stanovanjih ni tako zelo nujno oziroma imaš možnost vpogleda in vpliva - tudi zadržanje plačila, dokler ni narejeno, kot je dogovorjeno. če denarja investitorju predčasno zmanjka, je tvoje točno tisto, kar do sedaj stoji, ne pa nič. nisi neki ta zadnji upnik v stečajni masi.

zadeva niti slučajno ni primerljiva s tega stališča. in glede na polpretekle izkušnje s takimi nakupi, me čudi, da si sploh kdo še upa. saj če bi odnosi (zakonski, moralni in čisto navadni človeški) štimali, ni problem, ker pa se lahko skoraj 100% zaneseš, da ne bodo, je pa to delati, traparija.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Ne vem no- a vsi kupujete le rabljene avte ali avte iz zaloge. Če si omisliš kakšne posebne dodatke na avtu ali barvo ali ga moraš plačati in nanj čakati tudi pol leta, preden ga dobiš.Podobna stvar je s pohištvom- plačaš in čakaš Ob tem pa tudi ne moreš vedeti kaj boš dobil ali bo šel posrednik/avto hiša/trgovina v stečaj....
Zašel si spet iz pointa primerjave.
Če si pri novem avtu (jaz sem primerjal s starimi) zaželiš posebne dodatke je tako kot bi si npr. pri hiši zamislil keramiko, ki je 500% dražja. Pač plačaš in čakaš da naredijo. Nove avte delajo in so na tržišču zmeraj. Še tepejo se za kupce.
Pisal sem o tem, da ni za kupit nekaj, kar (še) ne obstaja. A ni dovolj nedokončanih stanovanj že po SLO?? Pa se kupci, ki so že kaj plačevali zdaj tožijo??? Pravjo, da gre osel enkrat na led. V Slo mora res večkrat.