Nakup nepremičnine na javni dražbi?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
.. Sicer pa ja, imaš prav, jaz se grem v takšno igro samo če dobim stanovanje do 60% realne cene. Sicer pa me v odredbi moti tudi to da ne piše v kolikem času se morjo ljudje iz nepremičnine izselit. Koliko sem slišal se ta rok določi po dražbi in lahko sodišče da tudi rok do nekaj let (v primeru težkih bolezni, invalidnosti bla bla bla)... Skratka to mi je malo butasto da nikjer nič ne piše fiksno, to bi naj po zdravi pameti spadalo k osnovam na podlagi katerih se odločiš za nakup....
pa mislim da je ogled mogoc po tistem ko placas varscino. Halo, varscina je resnost za nakup, se pravi si lahko edini kupec in moras zadevo kupit pa ceprav si na ogledu ugotovil da je ne kupis pa ce.... Skratka tudi jaz bi ze kako varscino polozil, vendar nasemu pravnemu sistemu ne zaupam in zato se ne grem teh igric. Ko pa bo sodisce poskrbelo da bo kupec dobil placano, takrat pa....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
.. Sicer pa ja, imaš prav, jaz se grem v takšno igro samo če dobim stanovanje do 60% realne cene. Sicer pa me v odredbi moti tudi to da ne piše v kolikem času se morjo ljudje iz nepremičnine izselit. Koliko sem slišal se ta rok določi po dražbi in lahko sodišče da tudi rok do nekaj let (v primeru težkih bolezni, invalidnosti bla bla bla)... Skratka to mi je malo butasto da nikjer nič ne piše fiksno, to bi naj po zdravi pameti spadalo k osnovam na podlagi katerih se odločiš za nakup....
pa mislim da je ogled mogoc po tistem ko placas varscino. Halo, varscina je resnost za nakup, se pravi si lahko edini kupec in moras zadevo kupit pa ceprav si na ogledu ugotovil da je ne kupis pa ce.... Skratka tudi jaz bi ze kako varscino polozil, vendar nasemu pravnemu sistemu ne zaupam in zato se ne grem teh igric. Ko pa bo sodisce poskrbelo da bo kupec dobil placano, takrat pa....

Nevem od kod ti to da moraš prvo vplačat varščino in lahko le nato zahtevaš ogled?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Glej, gostilniške debate si omenil ti.

Citat:
.. tema je namenjena temu da se napiše čimveč koristnih informacij...

Nekaj sem ti jih napisal jaz, ampak če misliš, da bom neznacem delil nasvete, ki so me stali dosti denarja, časa in živcev, se motiš. Sploh, ker jih ne jemlješ resno...

Glej stvari ki jih ti navajaš vem jaz že od prej oz. če poenostavima, navajaš stvari ki so v vseh člankih o dražbah in stvari ki jasno pišejo v odredbi za prodajo nepremičnin. Jaz sem v tej temi prosil če kdo ve kaj drugega torej spraševal sem točno po določenih stvareh katere pa mi ti ne znaš razložit oz. nimaš odgovora nanje.

Lp

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Naj napiše razlog, zakaj je čakal na varščino 1 leto če zadeve ni kupil. Me res zanima, ne bom rekel da ni mogoče, vendar ne poznam takega primera. Potem je to bilo res eno čudno sodišče. Če pa si zadevo kupil in ne plačaš kupnine v roku, pa žal izgubiš celoten znesek varščine, čeprav so bili stroški sodišča mogoče manjši. Verjamem, pa da tudi tukaj obstaja možnost, da se samo izguba pokrije, če je bila varščina velika. Za ogled nepremičnine, pa kot je zgoraj omenjeno ni potrebno plačat varščine, moraš pa dati pisni zahtevek v pravem času, ker če zamudiš, ne boš več mogel na ogled. Rok za izselitev sodišče vsekakor da, vendar če lastnik noče ven. Moraš ti kot kupec, dati ponovno zahtevo na sodišče za deložacijo, kar pa zna trajat. Tukaj pa jaz poznam primere, ko je tudi do pol leta trajala izselitev po pravnomočnosti odločbe. Poleg tega so nastali dodatni stroški, ker odvetniki niso zastonj. PA še uničeno stanovanje...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Nevem od kod ti to da moraš prvo vplačat varščino in lahko le nato zahtevaš ogled?

pozimi sem se resno zanimal za neko hišo, pa je bilo napisano v dražbi kdaj bo možen ogled nepremičnine. In bil je po poteku roku za plačilo varščine.
Je pa res da so v vsaki dražbi navedeni podatki o prodaji, s katerimi lahko prideš do nepremične na pisotu, e ZK ali kje drugje. In tako si greš zadevo dejansko tudi ogledat navzven s ceste. In sem si jo šel precej precej pred polaganjem varščine, samo ne vem pa kako bi se dolžnik obnašal če bi prišel na vrata in povedat da bom njegov kupec... lahko mepočaka s kako šibrovko???

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Zadevo sem zlicitiral, ampak potem niso mogli izročit pošte dolžniku, ker je bil v zaporu v tujini.
bonk.gif
Dražbo so potem razveljavili, vmes so bile še sodne počitnice.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hmmm kakšna je možnost da naleti kdo od nas na tak primer? Tudi če pošte tukaj v Sloveniji ne bo mogoče izročiti dolžniku (se bo izogibal/skrival ali enostavno ne bo hotel sprejeti) se po 14 dneh šteje da je bilo vročeno in se vrže v nabiralnik, je tako? Pač treba se je zavedat da pri vsakem poslu obstaja rizik, tudi če greš na agencijo kupit stanovanje se lahko kaj zaplete, nikoli ni stotka...

Nazadnje urejeno:

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Dobro to je res extremni primer, samo vseeno ne verjamem da je trajalo 1 leto, da so ti vrnili. Drugače pa je treba te sklepe dobro prebratri od sodišče, ker se včasih malo razlikujejo po pogojih in to je to. Rizik pač vsekakor je, ampak ni sile.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Zadevo sem zlicitiral, ampak potem niso mogli izročit pošte dolžniku, ker je bil v zaporu v tujini.
bonk.gif
Dražbo so potem razveljavili, vmes so bile še sodne počitnice.

To je moral biti čuden primer. Ker pošta se tudi v tujini vroča preko konzulata, če ne gre drugače.

Očitno je zadeva padla, ker ni bilo pravilno vročeno.

Skratka ti opisuješ povsem drug primer, ko si namreč nepremičnino kupil in se je potem stvar vrtela okoli veljavbnosti dražbe.

Mi pa se tu tudi pogovarjamo in predvsem o tem, če na dražbi odstopiš od nakup=v tem primeru ni debate, da ne bi v 15. dnevih dobil vrnjene varščine.

Tudi jaz sem že kaj kupil na dražbi za drugega
smile-1.gif

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Kako pa je z nakupom deleža nepremičnin na dražbah? Kar nekaj dražb je, kjer se prodaja samo delež nepremičnine, ki ni etažno lastninjena - kaj ti koristi 3/8 hiše?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
To zna biti problem....če je ločen vhod in če imaš ločene števce ter urejen dostop do tega deleža ter da je urejena uporaba skupnih prostorov ipd. je ok, sploh pa morali bi navesti kaj ta delež predstavlja (v kolikor še ni dorečeno) oz. bi se moral potem z lastniki zmeniti...skratka ne priporočam takšnega nakupa če ni vse tip top.

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Takšnih dražb je kar nekaj, če pogledate na spletno stran sodišča. In pri večini objekti sploh niso etažno lastninjeni (ponekod se prodajajo celo dvanajstine objekta) ...

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Če je vse napisano in overjeno kaj ta dvanajstina oz. delež nepremičnine predstavlja je ok.....če pa ni, pa prste stran oz. lahko pride do komplikacij, da ne govorimo o kakšnih kreditih ki ne pridejo v poštev, potem obvezno dobiti original pogodbo pa še to ni več 100%, sem videl že tudi po 4-5originalov, tam iz časa devetdesetih, čeprav na nobeni pogodbi ni pisalo da je v petih izvodih, kar pomeni da ti lahko nekdo proda stanovanje, zastavi ipd., sploh če v zk takoj ne spremeniš lastništva nepremičnine ob nakupu....svašta se dogaja.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No saj brez da dolgovezimo smo enotni da je zemljiška knjiga alfa in omega je tako? Kdo prvi pride (se vpiše) ta prvi melje...

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Ja, nekako je namen ZK da bo alfa in omega, ampak zaenkrat še ni 100% sploh pri kakšnih neurejenih zadevah. OK če imaš parcelo, etažno lastnino ipd, da je več ali manj vse jasno, ter da na izpisku ni plomb izpred 01.05.2011, je ok, ker novejše lahko sam odpreš in pogledaš, v kolikor so izpred tega datuma, so več ali manj nerešene in naj bi jih sodišča prednostno obravnavala da zk čimprej poštimajo in vpišejo. Se je tudi marsikaj že kiksnilo na ZK, pozabilo vpisati pri teh prenosih, kakšne pravice ki so deležni npr. samo enega stanovaja je prevzelo na vsa stanovanja v stavbi ipd. Ampak takšne zadeve vidimo tisti ki se s tem več ukvarjamo....mi je pa zadeva drugače zelo zelo ok in jo pozdravljam, ampak jo moraš naštudirati. Kakšnih zadev z mnogo plombami, kakšnimi čudnimi deleži, in bog ne daj da še kakšni papirji manjkajo se pa še kar dosti pravnikov izogiba dokler ni vse rešeno s temi plombami. Pametno je hkrati gledai še zgodovinske izpiske, kjer vidiš kaj točno se je dogajalo. Nekako tako če povzamem. Res ok zadeva, v ogromno primerih je tako kot si ti napisal, ampak æe se nat**neš, kaj spregledaš pri kakšni dvomljivi se pa lahko na*****š do amena, sploh če se gre še v povezavah s kakšnimi dražbami in dolgovi ki se nabirajo že leta in leta.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik englishman pravi:
Kako pa je z nakupom deleža nepremičnin na dražbah? Kar nekaj dražb je, kjer se prodaja samo delež nepremičnine, ki ni etažno lastninjena - kaj ti koristi 3/8 hiše?

Nič. Razen če si lastnik 5/8 te iste hiše.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ah saj ni res
smile-1.gif

Kupiš tiste 3/8 po polovični ceni in postaneš solastnik.

Nato pa kot solastnik predlagaš delitev solastnine, bodisi da te drugi solastnik izplača (po tržni ceni), bodisi da se razdeli v naravi ali pa da se deli civilno = spet dražba, vendar ne po pravilih izvršbe, tam se prodaja po polni ceni.

Proda se celota in razdeli kupnina med solastnika.

Vmes pa nagajaš, da ti drug solastnik plačuje uporabnino za 3/8 tvojega deleža in ga prisiliš da nabere novec.