Nakup nepremičnine na javni dražbi?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pozdravljeni!

Mene pa zanima tako čist iz prakse če ima kdo kakšne "pametne" informacije, za koliko se kaj npr. stanovanja in ostalo prodajo na 2. javni dražbi kjer je 50 off? Torej kaj se dejansko dogaja na teh dražbah? Pride sploh kdo, se banke same prijavijo in kupijo po visoki ceni da ne gredo pod ceno ali ima banka zastopnika ki pač nabija gor ceno da se za teh 50-60% ne proda ali... Pa še ena zadeva me zanima, gledam neko stanovanje ampak malo butast mi je sistem moram na sodišče po neko napotnico da grem stanovanje gledat, a ne gre to na bolj eleganten način? Se pravi da mi pokažejo slike in v kolikor menim da mi je zanimivo si ga grem ogledat? A niso izdelane cenitve? Ni mi jasno zakaj ne moreš potem videt teh cenitev in slik ali pač? Namreč malo neprijetno je potrkat pa rečt dober dan jaz pa se zanimam za stanovanje ki bo drug teden na javni dražbi a si ga lahko ogleda oz. tukaj imam papirje sodišča da si ga lahko? Torej kako je dejansko s tem?

Lp

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
Sem prepričan , da ti bo Snecer podal odgovor iz prve roke !! Jaz ne upam, ker je on popoln poznavalec vsega in popolnoma vsega !
hysterical-1.gif
LP

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
S polovično vrednostjo se nepremičnine prodajajo na tretji dražbi. Kar je zanimivega se že prej proda oz. dolžnik šele takrat ko je obravnava najavljena največkrat pokrije znesek katerega je dolžan, v kolikor seveda lahko, se pa zadeve prodajajo v takšnih zanimivih krogih, pojdi enkrat na obravnavo pogledat kakšni ljudje so tam. Če si resen moraš tako ali tako že prej kavcijo plačat, seveda jo potem nazaj dobiš. Banke ne kupujejo stanovanj, kaj jim bodo, banka mora prodati stanovanje da pokrije neplačan kredit, še večkrat se pa zgodi da se stanovanja prodajo še predno pride do sodišča, če le banki uspe prepričati dolžnika da naj ga sam proda, tako na koncu še največ tudi dolžnik dobi. Stanovanje lahko nekako vidiš, preko podatkov zemljiške knjige, gursa ipd., tako prideš do naslova....če lahko pa prav notri prideš pa težko, moraš vedeti da večinoma so to naseljena stanovanja, potem se še hebeš da jih ven vržeš. Tisti "stalni kupci" teh stanovanj, imajo seveda svoje metode, stanovaja pa več ali manj kupijo na podjetje katerega imajo, potem pa naprej. Kar tako potrkati tistemu na vrata verjetno ne pride v poštev, verjetno so že tudi na koncu z vsem tako da mogoče se niti dobro nebi končalo. Če bi bilo tako enostavno to kupiti, bi bila vrsta folka na obravnavah pa niti ni temu tako. Striktno pravno bo pa kdo drug podrobneje napisal.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hmmm mislim da se motiš, prav tako pri vseh nepremicninah ki jih oglasujejo na javnadrazba.si piše da je izklicna cena 50 off. Če kopiram iz odredbe:

Ker nepremičnina na prvem prodajnem naroku ni bila prodana, se sme na II. prodajnem naroku prodati pod ugotovljeno vrednostjo, vendar ne za manj kot za polovico vrednosti, ugotovljene v II. točki te odredbe (II. odst. 188. člena ZIZ).
Izklicna cena se bo na javni dražbi povečevala za najmanj 500,00 EUR.

Torej očitno na portalu ni napake in je izklicna cena res 50% off... Greva naprej... Da banke ne kupujejo stanovanj? O ja, pa še kako jih. Zdaj pa si predstavljajo da si ti banka, jaz imam pri tebi puf za 100 jurčkov, ti imaš stanovanje realno vredno 100 jurčkov in je na drugi javni dražbi 50 jurčkov in se za 50 jurčkov proda? Realno je vredno 100. A misliš da bo banka požrla 50tko? Ti pa si res naiven
smile-1.gif
Sam vem za nekaj primerov kjer so se hčerinska podjetja bank umešala v dražbo in na koncu kupila nepremičnino, samo da banka momentalno ni šla v minus in so na koncu počasi sami prodali to nepremičnino naprej... Greva zopet naprej... Ko praviš da ni mogoče od znotraj pogledat stanovanja? Kako da ne? Kopiram:

Po določbah 176. člena ZIZ lahko sodišče tistemu, ki se zanima za nakup nepremičnine, na njegovo zahtevo in stroške dovoli, da si nepremičnino ogleda, datum ogleda nepremičnine se določi na 17. 3. 2012 med 8.00. in 16.00. uro.

Torej le ni misiija nemogoče! Sicer hvala za odgovor, si se res potrudil ampak rad bi res od nekoga iz prve roke ki se spozna na stvari...

Lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
A ni isto sranje oz. nisem ravno dobesedno tega napisal?
smile-1.gif
Torej po domače da lahko pozabiš na golo srečo da se boš sam prijavil in da boš kupil s 50% off...

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Sem iz bančnih krogov in banke ne kupujejo nepremičnin.....to kar se sedaj dogaja je to, da jih ne dajo na dražbe. Nekatere imajo ustanovljene nepremičninske družbe ampak ker so banke lastniki teh družb in če je preveč stanovanj na lagerju, je na koncu banka spet kapitalsko neustrezna oz. mora imeti večje rezerve. Več ali manj za fizične osebe ni bilo množičnih 100% financiranj, največ tja do 70-80% in če nekdo nekaj že odplača, potem prodajo s polovično in kredit katerega je dala banka je pokrit......še največ se pa zadev že prej proda, v kolikor je kreditojemalec ki ni zmožen plačevati pri pameti.
Zakonsko ti že omogočajo ogled....naredi to v praksi pa potem sporoči kako pa kaj.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hja problem je v tem da se veliko nepremičnin res 50% odplača vendar vsi vaši stroški odvetnikov, zamudnih obresti in podobno, in po možnosti tožarjenja hitro nanesejo ceho + dodatnih 10-15k €.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Zadeva je dokaj enostavna. Druga dražba, zadeva je res 50%, samo to ne pomeni da se proda za polovico. Poznam primere, ko so nabili skoraj do cene prve dražbe. Tam do 70-80% pa gre vedno. Sploh če govorimo o prodaji stanovanj. Ogled je pač tako, kot piše v odredbi, pravi čas se moraš prijavit, da si potem na lahko na ogledu točno tisti dan kot ga predpiše sodišče, drugače žal ne gre. Cenitev in slik ziher ne boš videl prej. Stvar pač nosi določen rizik, ker ne veš kaj boš notri dobil in kako ljudi ven spravil. Včasih zna trajat. Je pa ne teh držbah ogromno voluharjev (jaz jim tako pravim), ki v bistvu plačajo varščino, ampak na dražbi iščejo potencialne žrtve, od katerih izsiljujejo denar. Da ne bodo dvigovali ceno, če jim kaj primakneš.
Bil sem na nekaj dražbah in hitro ugotoviš kateri so resni kupci, kateri pa druga živalska vrsta.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Zato je pa vedno interes bank da se vse čimprej proda, s čim manjšimi dodatnimi stroški, prevelikimi zamudnimi obrestmi ipd. Kar pa vidimo v državnih bankah je pač malo drugače, saj vemo da s tujim k***** po koprivah mlatit je najlažje. (se pravi z denarjem državljanov in dokapitalizacijami s strani državljanov), zato se ti morda zdi da Banke nočejo prodatii (največje državne-vse imajo tudi ogromni minus letos) imajo tako ali tako največ zaseženih nepremičnin ki jih zadržujejo, ker pričakujejo da bodo milijone tako ali drugače dobili od nas da se pokrijejo vse te slabe naložbe iz tega denarja in ne od tega kar bi dobili s prodajo zaseženih nepremičnin....upam da in kot kaže ne bodo, zato se bo zadeva v bližnjih prihodnosti morala sprostiti.
Kaj se dogaja na sodiščih je pa že predhodnik malo napisal...skratka najbolje da si greš pogledati in boš videl koliko je ura....razen za tiste ki so bogu za hrbtom in niso tako tržno zanimive. Upam da bodo čimprej uredili dražbe preko neta, nekako sem slišal da se nekaj dela na temu, potem bo pa zadeva malo drugačna in bolj poštena.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja saj to mi je kristalno jasno da se za 50% ne proda, mi pa je logično da če se pred dražbo ni moglo prodat da za več kot 70-80% realne cene ne gre, morda še manj. Glede tega se popolnoma strinjam da je banki v interes da se nepremičnina proda, ni pa ji nikakor v interes da se nepremičnina proda močno pod ceno, sploh če vedo da je dolžnik brezupen primer in da razlike ne bodo mogli nikoli izterjati... Samo za info, koliko časa rabi sodišče da potem vrne tisto varščino? Realno? Lp

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pozdravljeni!

Mene pa zanima tako čist iz prakse če ima kdo kakšne "pametne" informacije, za koliko se kaj npr. stanovanja in ostalo prodajo na 2. javni dražbi kjer je 50 off? Torej kaj se dejansko dogaja na teh dražbah? Pride sploh kdo, se banke same prijavijo in kupijo po visoki ceni da ne gredo pod ceno ali ima banka zastopnika ki pač nabija gor ceno da se za teh 50-60% ne proda ali... Pa še ena zadeva me zanima, gledam neko stanovanje ampak malo butast mi je sistem moram na sodišče po neko napotnico da grem stanovanje gledat, a ne gre to na bolj eleganten način? Se pravi da mi pokažejo slike in v kolikor menim da mi je zanimivo si ga grem ogledat? A niso izdelane cenitve? Ni mi jasno zakaj ne moreš potem videt teh cenitev in slik ali pač? Namreč malo neprijetno je potrkat pa rečt dober dan jaz pa se zanimam za stanovanje ki bo drug teden na javni dražbi a si ga lahko ogleda oz. tukaj imam papirje sodišča da si ga lahko? Torej kako je dejansko s tem?

Lp

V spis lahko vpogledajo upniki, dolžniki ter druge osebe s pravnim interesom = eventuelni kupec. V izvršilnem spisu lahko tako vidiš cenitev, najbrž so v cenitvi tudi kakšne slike.

Je pa potrebno podatki vlogo za vpogled v spis.

Spis namreč ni javen.

Če se zanimaš za stanovanje, ki bo drugi teden na javni dražbi pohiti, saj je varščino v višini 10% izklicne cen potrebno plačati 3 delovne dni pred začetkom dražbe.

Banke, zavarovalnice in veliki praviloma ne hodijo na dražbe oziroma pride njihov odvetnik, da priglasi stroške, sami pa ne licitirajo.

Hodijo pa "mrhovinarji", ki včasih želijo že pred dvorano trgovati in izsiliti nek znesek, da bi se odpovedali licitiranju oz. dražbi
smile-1.gif
To dobro navohajo v primerih, ko ima npr. nepremičnina solastnika=predkupnega upravičena, ki je primora zadevo kupiti in na ta način izsiljujejo.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ja saj to mi je kristalno jasno da se za 50% ne proda, mi pa je logično da če se pred dražbo ni moglo prodat da za več kot 70-80% realne cene ne gre, morda še manj. Glede tega se popolnoma strinjam da je banki v interes da se nepremičnina proda, ni pa ji nikakor v interes da se nepremičnina proda močno pod ceno, sploh če vedo da je dolžnik brezupen primer in da razlike ne bodo mogli nikoli izterjati... Samo za info, koliko časa rabi sodišče da potem vrne tisto varščino? Realno? Lp

Bodi pozoren tudi ne 3. javne dražbe, kar pomeni, da že na 2. ni bilo nobenega in da bo malo interesa če sploh. Na 3. se tudi prodaja začne s 50%.

Varščino dobiš nazaj v roku 15 dni.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
V bistvu se bolj redko proda pod ceno...zato pa banke več ali manj ne financirajo 100% nakupa....tiste katere so ga, pač ogromno tvegajo oz. financirajo 100% nakup če ponudiš v zavarovanje še kako drugo nepremičnino npr. od staršev, zato da ima banka dovolj zavarovanja.
Npr. Kupuješ stanovanje in nimaš nič svojega denarja, stanovanje je vredno 100.000t eur....banka ti bo dala max. 60-70t eur, najraje ti da samo 50t eur, če imaš preostalo sam...drugače kredita ne dobiš. V kolikor imaš na voljo še kakšno drugo nepremičnino, npr. v vrednosti 100t eur (od staršev), se zastavi še to nepremičnino in banka ima 100% zavarovanje. Kar pomeni, da če obe prodajo na dražbi za 100t eur ima pokrito glavnico. Se pa več ali manj proda na dražbi po več kot 50% vrednost, tako da v kolikor pokrijejo vse stroške in kredit, kar ostane od prodaje dobiš ti...v kolikor ni drugih upnikov zadaj.
Zato ti pa vedno banka upošteva samo 50% vrednosti nepremičnine v zavarovanje, ker najmanj s to vrednostjo gre nepremičnina tudi na dražbo, in primerno zavarovanju ter tveganju dobiš tudi kredit. Marsikaj se pa tudi odpiše, v kolikor bi bilo predrago izterjati oz. bi predolgo trajalo da se dobi. Nekaj podobnega sedaj vidimo v primeru Grčije, ko se odpisuje marsikaj, ker vsi vedo da ni šans da bo kadarkoli to poplačano.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Že ampak ne mešat grčije s klasičnim bančnim posojilom fizični osebi.. pri Gričiji so širši interesi.. ne poznam primera da je banka kateri fizični osebi kaj odpisala. Podjetju ali državi že, fizični osebi pa nikoli... morda se motim! Lp

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Navedel sem samo primer, na katerem se na veliko vidi kaj se dela v realnosti.
O ja se tudi fizičnim osebam marsikaj odpiše, v kolikor so stroški izterjave,sodišča, stroški dela večji od tega kar bi dobili. Tudi kakšne zamudne obresti se odpiše. To sedaj ne pomeni da ne izgubiš stanovaja, npr. na koncu zmanjka tistoč, dva evrov in vidijo da nimaš več nič.....je mnogokrat odpis, nisem pa še videl da bi šlo pod glavnico......oz. primer da razglasiš osebni stečaj.
Skratka, sem tudi sam že razmišljal o teh dražbah, pa da bi tam kupil stanovanje, samo sem se potem premislil, tudi stanovalce potem ven spraviti je problem, kljub temu da si že lastnik ipd., saj na dražbo gre res le od tistih najbolj čudnih in nespametnih, ostali že prej vse uredijo, prodajo ipd.
Aja glede teh odpisov, naj prosim noben tega ne sprobava a ne
evil.gif

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Verjamem vendar koliko imam jaz izkušnje z bankami in podobnimi instituacijami gredo v odpis komaj po nevem 7-10 letih ko že zapravijo goro denarja za sodišča, odvetnike ter izvršitelje in res res ne vidijo več nobene možnosti da dobijo tisto razliko nazaj. Kajti v kolikor si še mlad imajo oni čas da te čakajo kajti slej kot prej boš nekje nekaj dobil na kak račun, se boš zaposlil, boš kaj dedoval itd... Kolega je bil dolžan nek "drobiž" eni veliki firmi pa ga je prijazen izvršitelj obiskal, mu je kr direkt rekel "jaz lahko napišem mirne duše da nisem našel premoženja ki bi ga bilo mogoče zarubiti vendar vedi, oni imajo čas in denar, oni te bodo čakali, slej kot prej se boš zaposlil, kaj dobil in bodo takrat prišli na vrsto vendar ne pozabi da bo takrat vsota veliko večja". No... kolega se je nato odločil in šel zadevo poravnat. Skratka verjamem da se tudi fizični osebi kaj odpiše ampak nisem še slišal za primer ko bi takoj po dražbi in po večinskem-delnem poplačilu komu katera banka kaj odpisala... Sicer pa ja, imaš prav, jaz se grem v takšno igro samo če dobim stanovanje do 60% realne cene. Sicer pa me v odredbi moti tudi to da ne piše v kolikem času se morjo ljudje iz nepremičnine izselit. Koliko sem slišal se ta rok določi po dražbi in lahko sodišče da tudi rok do nekaj let (v primeru težkih bolezni, invalidnosti bla bla bla)... Skratka to mi je malo butasto da nikjer nič ne piše fiksno, to bi naj po zdravi pameti spadalo k osnovam na podlagi katerih se odločiš za nakup....

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.152
113
Te dražbe niso za začetnike, mislim da si preveč poenostavljeno predstavljaš te stvari (da boš šel tja za 60% vrednosti kupit stanovanje).

S tem se ukvarja določena skupina ljudi, ki se pozna med seboj in nima rada "vsiljivcev". Verjetno ti bodo že pred vrati ponudili denar, da pozabiš na vse skupaj in greš domov.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Te dražbe niso za začetnike, mislim da si preveč poenostavljeno predstavljaš te stvari (da boš šel tja za 60% vrednosti kupit stanovanje).

S tem se ukvarja določena skupina ljudi, ki se pozna med seboj in nima rada "vsiljivcev". Verjetno ti bodo že pred vrati ponudili denar, da pozabiš na vse skupaj in greš domov.
če bi bilo tako verjemi da bi bilo en kup ljudi pred vsako dražbo... #freemoney
jaz lahko povem le iz enega primera,ki mi je blizu: dolžnik je bil dolžen cca 30k€, imel nepremičnino na obali vredno 250k. na prvi dražbi ni bilo nobenega. na drugi sta se prijavila dva in na koncu je šla nepremičnina za 140k. nobeden od prijavljenih ni bil banka ali pa kak "ki se s tem ukvarja". kupec je namreč naš znanec, druga stranka pa je bil prav tako nek ki je zvohal dober deal.

lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik erikson pravi:

No no zdaj pa že malo pretiravaš, sicer pa se ne bi branil 500tke ali tisočaka, brez problema. Za 500 si pa bom ja vzel tiste pol urce in se prošetal do sodišča. Sicer pa zdaj iz vsega skupaj že delate znanstveno fantastiko. Če bom se prijavil na dražbo in bo veni kdo na hodniku in me začel zvijat mu bom kot amater pač ponudil 500tko ali jurčka in če bo šlo bom poceni kupil, če ne pa ga bom u ku*** nateral. Mislim da ni tukaj nobene znanosti, jaz še vedno lahko notri sedim in grem do svoje cene ki sem jo pripravljen ponudit, nimam kaj izgubit. Kaj? A me bo veni čakala kolumbijska mafija?
bonk.gif