Bom povedal eno štojo okoli kitajskih multimetrov (konkretno gre za Kalibrator, ki je tudi multimeter).
En proizvajalec temperaturnih sond pri nas je uporabljal en nemški HW and SW za umirjanje temperaturnih sond.
Tako je nanesla prilika, da je v roke dobil moj kitajski kalibrator.
Hotel ga je testirat in ga je prilopil na tisto svojo nemško aparaturo, ki jo je uporabljal za kalibracijo temperaturnih sond in tudi za izdajo kalibracijskega certifikata.
Kaj se je zgodilo: Priklopil je moj kalibrator (generator signla 4...20mA) na napravo in naprava je kazala drugačne vrednosti, kot moj kalibrator. Ker je gospod bil prepričan, da kitajski kalibrator kaže narobe, je šel po svojega FLUKEja. Ko je priklopil Flukeja na nemško napravo pa šok. Naprava je kazala eneko napako s kitajskim in Flukejevim kalibratorjem. V bistvi sta kitajski kalibrator in Fluke kazala enako vrednost. Odstopanje je bilo samo na zadnji številki (druga decimalka), torej praktično nobene razlike.
Ker je gospod sedaj posumil v pravilnost delovanja svoje nemške naprave se je na koncu poslužil še kalibracijsegega upora Pt 100, da bi še dodatno preveril delovanje nemške naprave. In na koncu. Šit, tale nemška naprava nam ves čas laže in mi smo vse sonde narobe umerili.
Naprava se je potem vsaj začasno umaknila (ne vem, več kaj so počeli z njo)