Nakup MTB kolesa

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
najboljše bi bilo da vprašaš, oz. še prej malo pobrskaš po arhivu na tabla.mtb.si
wink-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst mam druzga culta. prvi je dal v kr nekaj letih vse živo prek. in sem bil z njem zelo zadovoljen. oprem aje bla sram in lx, z njo nisem imel nobenih težav. sramov gprishift mi je bil pa cela zmaga.
zarad mal premajhnega okvirja, je bila štanga od zica zelo ven in se je okvir zvil in pri sedežu počil.
drugi cult bo pa letos prišel na svoj račun
evil.gif
lani ni blo neke priložnosti, ker sem z bejbo kolesaril.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
v vsakem primeru precenjena.... za skoraj ta denar dobiš že komplet LX opremo

Keki

Pripravnik
26. okt 2007
869
9
18
Kamnik
Za 45€ več dobiš tega Focusa. Ima boljše zavore, boljše prestave in je več kot kilo in pol lažji od Scotta.

Za 20€ manj dobiš XT, LX in Deore kombinacijo in kilo lažji bicikl pri temle Cube-u (dobiš ga tudi v črni barvi).

Tudi tale Ghost je bolje opremljen in več kot kilo lažji od Scotta.

Seveda je pa izbira tvoja.

Predvsem pa glej, ko boš hodil kolesa probavat/gledat, da ti bo položaj na kolesu odgovarjal.

Res, da lahko položaj malo popraviš z dolžino opore krmila in obliko samega krmila, vendar strmi k tem, da ti kolo že v štartu odgovarja, drugače imaš samo dodatne stroške.

Nazadnje urejeno:

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Kot vedno, se že prvi post začne napačno. Avtor sprašuje po točno določenem tipu kolesa, ki ga kupuje ... zakaj?
Zaradi izgleda (ker se mu vizualno dopade) ali zaradi potrebe po določenem načinu/zahtevnosti vožnje? Dajte se VEDNO najprej opredelit, zakaj potrebujete kolo ! Morda za DH, FR ali samo občasno makadamsko /cestno vožnjo? Če se vozite po makadamu, ne potrebujete bomberjev, pa tudi ne XT opreme. LX zadostuje. Če si bolj zahteven in rineš tudi v hrib, kupiš Lock out vilice, XT opremo in to je to. Ja, pa še dobre brejke, recimo hidravliko za spust.
Kontra temu pa hidravlika zaradi svoje teže predstavlja popolnoma neracionalen nakup, pa še dražja je od klasičnih brejkov. Za normalno vožnjo so navadne zavore popolnoma dovolj. Seveda pa dandanes proizvajalci/prodajalci občajnemu uporabniku ponujajo bistveno več /seveda za več denarja/ kot bo to lahko izkoristil.
Gleda Hayesa pa nimam pripomb (do leta 2004, zdaj ne vem), sam imam sicer Formulo, pa se nima kaj kriviti oz.tresti. Zamenjaš ploščice in to je to, da pa skriviš disk, moraš pa bit norec. Ampak v tem primeru pa raje poglej za DH bajki ali pa montiraj vsaj 180 rotorje !
Z normalnim načinom vožnje (ali malce bolj agresivnim) pa zavoram ne moreš bistveno škodovati.
Aja, pa še nekaj o SRAMu 9.0 ... seveda s tem ni težav, saj je razred XT(R)a. Aha, za perfekcioniste: kupite raje XTR, samo v tem primeru boste tisti R fino preplačali ...
Torej, jaz bi se najprej vprašal, za kaj /kakšen način vožnje bi potreboval kolo in šele nato spraševal ...
Sicer je meni popolnoma vseeno, skušam le prihranit kak (nepotrebno vložen) evro.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Tega mi je v bistvu predlagal prodajalec, ker sam nimam pojma o kolesih. LX, XT, itd so zame popolna neznanka... Tudi katere firme so za kaj in katere za odpad ne vem.

Rabil ga bom predvsem za makadam, pa kakšen hrib (po cesti), tudi po asfaltu mora it
wink-1.gif
Pa tu pa tam kakšen skok iz pločnika na cesto . Gore odpadejo. Uporaba bo kar pogosta, cca: 20-40km na dan.
Mora pa bit trpežno, ne da mi bo razpadlo na prvem ovinku.

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Mal sem šel gledat specifikacije omenjenega kolesa. Nimam kaj dodat, za tvojo zahtevnost več kot dovolj !
Samo mi ni jasno, zakaj vsi prodajalci prav vsiljujejo hidravliko? Omenjena je sicer od Shimana, zato ne pričakuj preveč, ampak, kot si že omenil, ga za DH način ne boš uporabljal, torej zadošča ! Moraš pa vedet, da teža kolesa ni prav majhna, ima pa tudi lockout vilice, kar je zelo v redu za vožnjo v hrib !
Glede same firme pa ne bom komentiral. V gorskem kolesarstvu velja, da kar ni C-dale, ni kolo ... (no, malo šale, malo resnice).
p.s. včasih sta brata Stražišar iz LJ (mislim, da je priimek pravi) izdelovala izredno kvalitetna kolesa NASA, ampak jih ni več za dobit ... no, zgolj kot informacija, da tudi slovenci nismo za staro šaro ... samo so bistveno presegala 1000 EUR.
p.s. poglej še za kakim Gary Fisherjem (mogoče že dobiš kaj pametnega v tem cenovnem razredu, namreč okvirji so pri GF znani kot boljši okvirji !!!)

Nazadnje urejeno:

Bushez

Pripravnik
4. okt 2007
127
0
16
LJ
Kolo ti ne bo, kar tako razpadlo. Sam imam "gorsko" kolo ROG že 20 let pa mi okvir še ni razpadel, naredil sem že veliko kilometrov, nekaj padcev, skakanje iz pločnika, menjal sem pa vse ostalo od bremz do zobnikov, ležajev, obročev... Okvir ti nebo razpadel ob normalni uporabi. Še vedno velja "več denarja več muzike". Shimano je velik proizvajalec kolesarske opreme, včasih (nekaj let nazaj) je bila letstvica taka (od najslabšega do najboljšega): SIS, Altus, Acera, Alivio, Deore, Deore LX, Deore XT, Deore XTR. Ko sem kupoval novo kolo, so mi svetovali naj bo oprema najman Deore, od menjalnikov, ležajev, gonilk. Kupil sem Deore LX opremo in danes po 10-ih letih kolo dela kot urca.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
malo da te popravim, sram x9 (9.0 je zgodovina) je rang deore xt, x0 pa deore xtr
smile-1.gif

če imaš rad svoje pare, se izogibaj skotu, ker kolko pa je to precenjeno, sploh ne moreš verjet
stupid-1.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Evo se je izbira malo povečala, kak komentar ?

http://www.bike-center.biz/index.php?lang=si&module=shopprod&id=12681

http://www.bike-center.biz/index.php?lang=si&module=shopprod&id=13043

Gre se mi predvsem da je gonilka in okvir zadost močan.

Pretežak pa se mi doben ne zdi...

Gledam predvsem v tej trgovini ker je v Mariboru
wink-1.gif

lej... izogibaj se raznih scottov..... niso slabi! ampak predragi!

za tisti denar dobiš dosti boljše kombinacije.....

torej glej: ghost, focus, univega, kube... so dobra razmerja med ponujenim in ceno

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik Steve pravi:

če imaš rad svoje pare, se izogibaj skotu, ker kolko pa je to precenjeno, sploh ne moreš verjet
stupid-1.gif

no no, tolk pa spet ne no....ko sem bil še mlad pa neumen (nisem imel denarja) sem tudi sam govoril tako. Potem je padel prvi scott...in ne bo zadnji..Držim se namreč tega, da ne menjam tistega kar preverjeno deluje. Ko bo pa spet malo več dinarčkov bo pa mogoče Cannondale, do takrat pa Scott.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
ah ja.... a pravisaj ni napisal da je slab.... skott JE DOBER.... ampak PRECENJEN....

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
ah ja.... a pravisaj ni napisal da je slab.... skott JE DOBER.... ampak PRECENJEN....

hotel sem povedati, da kolikor je DRAŽJI je tudi BOLJŠI....

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Zate je to čist easy, kaj pa za nas laike, ki pojma nimamo o firmah :S

Baje Scott sam razvija okvirje. Focus pa ne, tudi bi naj bili Scottovi boljši, tudi gonilke...
je kaj resnice na tem = ?

Keki

Pripravnik
26. okt 2007
869
9
18
Kamnik
Tako kot drži, da imajo vsake oči svojega malarja je pri kolesih isto.

Jaz ne kupim več Scotta, mi je počil (Nitrous) po dveh letih in treh mesecih uporabe. Garancije itak nisem mogel uveljavljati, ker je bil tri mesece čez.

Dejstvo je pa tudi, da od teh kolegov (jih ni malo), ki vozijo Scotte samo eden še ni zlomil okvirja.

Ne pravim, da so vsi Scotti zanič in precenjeni itd. samo z FXi, Nitrousi, Geniousi, Ransomi so imeli toliko reklamacij, da Scotta ne povoham več.

No mogoče, če bi si kdaj omislil še specialko, bi pogojno še prišel v poštev in še to kot zadnja rezerva.

Glede hardtailov pa ne morem napisat nič slabega, razen tega, kar sem ugotovil v svojem prvem postu v tej temi, se pravi, da so ob skoraj identični opremi težji za kilogram do kilogram in pol od konkurence, ki sploh ni slaba.

Scott tako kot ostali, ki kaj veljajo razvijajo sami svoje okvirje, varijo jih pa vseeno razni korejci, kitajci, taiwanci,... zato še ne pomeni, da si z tem kupil kvalitetno sešvasan okvir.

Nazadnje urejeno:

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
Citat:
Uporabnik hooger pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:

hotel sem povedati, da kolikor je DRAŽJI je tudi BOLJŠI....

aja? zakaj že? povej mi.... kaj je toliko BOLJŠEGA na njem?

p.s. to niso avtomobili... ampak kolesa...

Nazadnje urejeno: