Nakup mačke

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
no pa nazaj k temi

Jaz imam mačka, ki je skoz v hiši. Mucl ni rodovniški al pa kej podobnega ampak je navaden mešanček, videti se ga da v mojem profilu. Kot je že Malkom rekel, da hišnega mačka ne naredijo hišni starši ampak ga narediš ti, pa še to ne uspe vedno. Moj je zdaj že šesto leto hišni in bi rekla, da mu ne fali kej dost. Kar je pomembno pri hišnih je to, da ga daš kastrirati oz. sterilizirat, ker če to ne boš naredil se ti zna zgodi, da boš imel sedežno ne raztrgano ampak poscano, kar pa je mnogo huje. Mački pač označujejo svoj teritorij in ko mu začne nagon delati bo to težko preprečit.

Jaz bi kupila mucija le v primeru, da bi ga hotela vozit na raztave, drugače pa je brezplačnih mucijev kolikor hočeš in kakeršnih hočeš. Si pa zelo želim imeti britanko, ker to so mi pa res lepe muce, sam 500 € za mucija je pa zame malo veliko.

Še malo o hišnih navadah

WC
Na stranišče se zelo hitro navadijo hodit. Obvezno si kupi tak WC, ki je pokrit, saj ko bo začel muci zakopavat svoje drekce bo pesek letel po celi sobi. Vsaj pri najinem je bilo tako. Zdej ima WC pokrit z nihajnimi vrati in je mir. Pa seveda potem je treba zadevo dnevno pucati, ker drugače bo smrdelo. Pesek menjaš na cca 14 dni. Hoferjev pesek je drugače kar OK, so tudi drugi, sam so že kar dragi.

hrana
Kar se hrane tiče je tako, da je na kar ga navadiš, vseeno pa ne sme bit preveč enolično. No pa saj to ti da hitro vedeti, kaj mu paše in kaj ne. Vsekakor pa si tudi muci želi pisano in pestro punudbo. Vedno poskrbi, da ima na voljo vodo. Moj najraje pije direkt iz pipe, kar je včasih moteče. Pomembno je še to, da bo imel vedno na voljo travo. Najraje ima tako bolj ostro. Če tega ne boš imel ti bo napadel rože. Ne sicer vseh ampak take, ki so najbolj podobne travi. Travo pa mora jesti, da se mu spuca želodec, kateri je poln dlake, le to pa poje ko se umiva. Tako, da če ga boš kdaj videl, da se ti bo davil, je to zaradi tega ker se mu je v želodcu naredila kepa dlake, ki jo bo poskušal zbruhat. Včasih to uspe, drugič tudi ne. Proti nabiranju dlake pomaga tudi pasta Malt-soft, ki jo dobiš v vseh trgovinah za male živali.

zajedalci
Neglede na to, da boš imel mucija v hiši poskrbi, da ne bo imel zajedalcev (klopi, bolhe ...). To najbolj učinkovito narediš s Frontlinom. To je tekočina, ki mu jo razmažeš na kožo (ne na dlako) zadaj na glavo oz vrat, tako, da je ne more polizat.

higiena
Muce so zelo čiste, tako da jih ni potrebno umivati. Jaz sem mojega samo enkrat, pa še to zato ker je imel, ko sem ga prinesla domov bolhe. Se pa zelo radi pustijo česat. Poskrbeti boš moralt, da ne bo imel dolgih kremplev, saj si jih v hiši ne more tako zbrusit, kot bi si jih sicer če bi bil zunaj. To najbolj enostavno narediš tako, da mu jih poščiplješ in pri tem paziš, da mu jih ne preveč v živo. Pa določi mu kraj kjer si bo lahko brusil kremple. Pa na kable pazi, da ti jih ne bo grizel, ker se zna zgodit, da bo kaj zacvrčalo.
grin1.gif

cepljenje
Jaz mojega nisem cepila proti nobeni zadevi, sploh ne vem če se to dela oz. če je potrebno. Sem mu pa ko sem ga prinesla domov dajala nekaj proti zajedalcem. Imena zadeve se žal ne spomnim več, vem pa da sem kupila v lekarni in se je mešalo k hrani. Zadeva je bila v podolgovati belo-zeleni škatli, "tuba" pa je bila v obliki inekcije, na kateri je bil nekakšen dozer za dnevni odmerek.

lovski nagon
Tega mu ne boš mogel nikakor ubit, vsaj pri našem se ga ne da, pa tudi poskušali nismo. Le zakaj bi to počeli. Je pa zaradi tega nagona čist penast na ptiče. Najraje jih gleda pozimi ko se hranijo v pričji hišici, če pa se pokaže priložnost pa kakšnega tudi ujame. Moj je tako že ene tri ujel na balkonu, enega od teh si je tudi privoščil za sladico.
crazy1.gif

spanje
Moj najraje spi pri nama v postelji, med povštroma, pozimi pa pride pod kovter. Čez dan pa se rad vleže pred tipkovnico na mizo oz. na kakšno čtivo, ki ga bereš.

igranje
Tega ni nikoli dovolj. Moj je čist divji, včasih čist popizdi in se tako grdo nasršeni.
n1468762879939513561.jpg

drugače pa je največja carta
n14687628791282867812.jpg

matej_

Guru
25. okt 2007
2.126
656
113
fak pa ka je vam ljudem da mate mačke zarven v postli, zraven povštra? al pa pse da se uležejo na poslo. pr men bi dobli maksimalen pospešek čez zaprto okno ven. živali niso za v stanovanje.
drugače mam rad živali, če bi imel hišo bi sigurno mel psa vendar v boksu zunaj. mačka bi pa tut mogla bit zunaj.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
da še jaz malo dopolnim
imeli smo dve mački v stanovanju, ki nista popraskali ali ponesnažili čisto nič. Imali sta en kos lesa, kjer sta si brusili kremplje in je bilo očitno zadosti. spali sta najraje na mizi, čeprav sta vedeli, da tam nimata kaj za iskati. obe smo imeli od malega, in smo jih brez težav, ( to pomeni takoj )sta se nauči iti na wc. obe sta bili več kot leto v stanovanju
ti dve sedaj zunaj preganjata čas
drugi sve, ki sta sedaj tudi zunaj, pa sta v momentu vsadila kremplje v sedežno., mene.....sta zelo igrivi
verjetno je odvisno od karakterja mačke
je pa vseeno ali je kmečka ali mestna. potrebno se je z mačko ukvarjati in ji razložiti kaj sme in kaj ne. vem da se blesavo sliši, ampak razumejo

MihaM

Pripravnik
25. jun 2008
443
0
16
Preglej bolho za mucke, najbolje ge je vzeti pri ljudeh, kateri so pri društvu za pomoč živalim, in so v bistvu živali pri njih doma. Take muce so že kastrirane, cepljene, in imajo za vratom čip (če muca slučajno pobegne). Ko takega mucka vzameš moraš samo plačati mislim da prispevek v višini okoli 40€ za društvo.

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Norveška gozdna?? Main Coon

Glede muce, jst bi uzel eno navadno muco, jih maš zastonj kjer hočeš
smirk-1.gif
v vskaem primeru jo boš moral na stanovanje navadit itd..

Maine Coon, Ameriška gozdna mačka.
Norveška gozdna mačka je nekaj drugega.