Nakup kolesa

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
naj mi nekdo prosim pove zakaj bi za trekinga, ki ga goniš po ravnem, brez bilo kake večje obremenitve katerekoli komponente, bila nujno potrebna XT oprema???
bonk.gif

Sam furam samo hude šumske proge, z divjimi vzponi in še bolj divjimi spusti, kjer menjalnik, zobniki in ketna res trpijo, oprema je rang lx, pa še služi svojemu namenu
confused-1.gif

pri treking vožnji je najbolj pomembna drža telesa, se pravi da se dobro počutiš. Kaj ti pomaga xt oprema, če te vse boli ko se voziš?
Imam tudi trekinga Giant, star 5 let, vozim ture 40-50 km, oprema deore, do zdaj je bil točno enkrat na servisu da so mu podmazali vse ležaje, ker menjalnik in bremze si sam nastavim. Laho z gotovostjo rečem da za ta stil vožnje bi bila že alivio oprema čisto dovolj.
Glede diskov, na trekingu ni to nič drugega kot šminka, ker ga ni terena kjer bi rekel da res rabiš diske za to. mehanski tak nič ne primejo, hidravlični pa so namenjeni večjim obremenitvam in zlorabam, ki jih na trekingu enostavno ne moreš doživet! Če pa res kdo hoče močne v-brake bremze, naj kupi Avid Single digit SL, izleti na zobe ob nepazljivosti garantirani
wink-1.gif

a zakaj? zato ker lahko..... zakaj potem drugi vozijo BMWje če je za njihovo vožnjo čisto dovolj klijo

drugače pa imaš prav.... deore je več kot dovolj dober
smile-1.gif

sam imam grupo LX na mojem gorcu... in že 4 leta špila ne da bi se česa koli dotaknil (in kolo se ne špara
grims-1.gif
)

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Deore več kot dovolj za treking, imam jaz deore in je vrh glave...

Imam pa eno vprašanje...Kako naj čimbolje nastavim V-zavore, predvsem tiste gumice ob strani...Ker vedno mi ena prej prime kot druga...oz. ko zastiskam z inbusom mi vedno ena poskoči malo navzgor...

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik novaa pravi:

diski so pa šminka
smile-1.gif

To slišim samo od ljudi, ki jih nimajo, ali pa jih še niso uspeli sprobat. Je pa v teh časih tako, da če kupuješ kolo za caa. 1000€, ga že zelo težko dobiš brez diskov.

Sicer pa velja: Bolje Xtr noge, kot pa xt oprema.

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
pozabil si v citatu dodat da so diski šminka za na treking, za divje spuste z mtb in čudne vremenske razmere so zelo dobrodošli
cheer.gif
Res si ne znam predstavljat situacije, ko bi na trekingu rabil moč in modulacijo diskov. Res pa je da jih dobiš pri dražjih že zraven

glede nastavitve vbrejkov, treba se je igrat s tistimi malimi šraufeki na obeh straneh, dokler se ne premikata isto, pred tem pa nastaviš razdaljo med obročom in bremzo z zategovanjem oz. odtegovanjem zajle

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
Citat:
Uporabnik hooger pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:

diski so pa šminka
smile-1.gif

To slišim samo od ljudi, ki jih nimajo, ali pa jih še niso uspeli sprobat. .

imam diske na kolesu za XC furat (magura julie).... iskreno.... nebi mel nič proti Xtjevim v-brejkom
pri DHju pa vem da so diski prava in nujna roba....
smile-1.gif

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
No bom kr tukaj vprašal:
iščem en soliden treking kolo, nekako tm med 450-650eur (pač okvirno). Ni mišljeno za kkšne ture, ampak za rekreacijsko vožnjo. Po eni strani je škoda dat toliko denarja, sam bi rad da je zadeva vsaj solidna, raj dam malce več (je tut darilo za fotra) pa da se vsaj solidno pelje.

No in kje je problem
grin1.gif
Iz izkušnej poznam samo Scotta (bil odličen) in Univego (bolj tako).

Mal sm brskal po netu in najdu par zadev:

Se mi splača mal preplačat znamko, pa tole uzet:
Scoot

Kaj takega, z V zavoro (slika je narobna)
Focus

Tole se mi zdi dobra cena, sam prvič slišm za to znamko:
Fuji

Kej od Univege:

Univega

Dost ugodno:
BELUGA 27 PRESTAV 06 BERGAMONT

Cube LTD oz Curve
Cube

Kaj pa kkšn Marin, Stevens??

No sej sm jih že tolk naštel, da vam je jasno kje pol zmeda
bonk.gif

Oz: mi kdo zna svetovat kam it gledat kolesa v LJ.
Bauer center?? Čerin?? Oz najraje bi uzel kkšn 2007 model

BTW: vem da treba zadevo sprobat,samo okvirno za višino 186 se kolk okvir gleda. 21" ??

Hvala vnaprej..

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
No bom kr tukaj vprašal:
iščem en soliden treking kolo, nekako tm med 450-650eur (pač okvirno). Ni mišljeno za kkšne ture, ampak za rekreacijsko vožnjo. Po eni strani je škoda dat toliko denarja, sam bi rad da je zadeva vsaj solidna, raj dam malce več (je tut darilo za fotra) pa da se vsaj solidno pelje.

No in kje je problem
grin1.gif
Iz izkušnej poznam samo Scotta (bil odličen) in Univego (bolj tako).

Mal sm brskal po netu in najdu par zadev:

Se mi splača mal preplačat znamko, pa tole uzet:
Scoot

Kaj takega, z V zavoro (slika je narobna)
Focus

Tole se mi zdi dobra cena, sam prvič slišm za to znamko:
Fuji

Kej od Univege:

Univega

Dost ugodno:
BELUGA 27 PRESTAV 06 BERGAMONT

Cube LTD oz Curve
Cube

Kaj pa kkšn Marin, Stevens??

No sej sm jih že tolk naštel, da vam je jasno kje pol zmeda
bonk.gif

Oz: mi kdo zna svetovat kam it gledat kolesa v LJ.
Bauer center?? Čerin?? Oz najraje bi uzel kkšn 2007 model

BTW: vem da treba zadevo sprobat,samo okvirno za višino 186 se kolk okvir gleda. 21" ??

Hvala vnaprej..

scott: predragi za to kar ponuja
focus: dobra izbira.... ga neboš tak hitro uničil
univega: isti šmorn kot focus (je tudi skoraj ista firma)
fuji: zgleda kar soliden...
beluege ne poznam
cube: soliden izdelek
smile-1.gif

vse probaj peljat.... kateri ti bo najbolj udoben, ga kupi

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
saj pa so kakovostne priznane znamke: Scott, Focus, Univega, Cube, Fuji pa se prebija počasi

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Sem šel mal naokol, pogledal par zadev, nekak pr Focusu največ dobim za denar..
Focus Blue Ridge

Je en nižji model kot zgoraj, vendar ima komplet deore opremo (tut pesto), za 520eur se mi zdi kr uredu. +k sreč so na voljo lepše barvne kombinacije kot na linku
grin1.gif

Morm še mal sprobat zadevo, sam mislm da ga bom kr uzel.

Ostalo je kr dražje oz res plačaš znamko,e dino alternativo sm našel o lanskem modelu Stevensa X5 za cca 560eur..
Stevens (če kliknš na sliko, ti celo prkaže)

Nazadnje urejeno:

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
pozabil si v citatu dodat da so diski šminka za na treking, za divje spuste z mtb in čudne vremenske razmere so zelo dobrodošli
cheer.gif
Res si ne znam predstavljat situacije, ko bi na trekingu rabil moč in modulacijo diskov. Res pa je da jih dobiš pri dražjih že zraven...

Jaz pa pravim takole: "zajla" diski so definitivno šminka, saj od njih ni kake prednosti napram V brejkom, hidravlika je pa nekaj drugega. Seveda za agresiven način vožnje. Za normalno vožnjo pa so diski le ovira !
Razlika med "zajlo" diski in hidravliko se občuti pri spustih v tem, da te pri prvih pošteno boli roka zaradi zaviranja, pri hidravliki pa ponavadi uporabljam samo dva prsta (kazalec in "fakich"
hysterical-1.gif
), pa se mi dosedaj še ni milo storilo ...

Keki

Pripravnik
26. okt 2007
869
9
18
Kamnik
Kaj pa uporabljaš za ene disk zavore, da moraš uporabljati dva prsta?

Jaz sem že pri V-brake zavorah (deore LX) zaviral samo z enim prstom, pri diskih (prej deore 525, sedaj juicy 5) in mojih 100+ kilah z vso opremo se mi pa še ni zgodilo, da bi moral uporabiti dva prsta.

Se pa vsekakor strinjam, da so diski na treking kolesu samo šminka in dodatna teža.

Jaz bi na tvojem mestu vzel Cuba Curve z Magura HS11 hidravličnimi obročnimi zavorami ali Focus Careboo peak (deore LX)z V- break zavorami .

Verjetno mislite očeta presenetit z darilom, kar zna biti problem z velikostjo, če pa ne, pa ti predlagam, da očeta popokaš s seboj in gresta po štacunah in sprobajta zadeve.

Ker, če mu bicikl ne bo sedel, ste samo denar stran vrgli in se ne bo niti na izlete hotel z njim peljati.

Nazadnje urejeno:

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ni panike, ker sva enaka po kilah in višini, tako da je ta skrb odveč.

Focus Careboo peak, je kul ja, sam k. ker ima gonilnii del slabši.
Sm prav spraševal prodajalca pr Bauerju, če se mi splača dat več za Peaka, pa je reku, da bi bla bedarija.
Od ene 5ih ki sm jih naštel in gledal, mi je tut takoj reku da za ta denar Blue Ridge, ostalo ne rabm gledat, pa čeprav je bil ubistvu daleč najcenejši k sm jih gledal..

Ponavad mi gre lih na k. ker ti noben ne zna direkt reč (pr čerinu mi je neki bluzil).

Nazadnje urejeno:

Keki

Pripravnik
26. okt 2007
869
9
18
Kamnik
Poglej, odločitev je povsem tvoja, samo zaradi 65€ prihranka jaz nebi kupoval več kot eno stopnjo slabšega kolesa.

Kareboo peak ima boljše prestave, boljšo vilo (Blue ridge ima tudi še 1" krmilno cev ter star način pritrjevanja krmilne opore, ki je bolj podvržena zvijanju in odtegovanju kot A-head sistem na Careboo peaku), gonilni del je deore sigurno boljši kot FSA in ima tudi boljše obroče. Vse to nanese k daljši dobi uporabe in manjši potrebi po servisiranju, če je že v štartu nastavljeno tako kot je treba.

Glede prodajalcev v Bauerju pa jaz nimam ravno dobrih izkušen.

Vejamem, da je laika lahko nategnit, vendar jaz to nisem. Ko sem kupoval zamenjavo za svojega zlomljenega Scotta, sem se oglasil tudi pri njih in nisem mogel verjeti kakšne buče so mi hoteli prodati. Ko sem jih pa opozoril, da nisem laik, so pa postali arogantni.

V glavnem, kot sem rekel je odločitev povsem tvoja, samo 65€ ni tako velika razlika (ali pač), da bi kupoval več kot stopnjo slabši bicikl.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ful hvala
smirk-1.gif
ta model Focus-a brez diskov sm pa našel samo še v Murski..

Ti še nekaj, a Shimano Quick Release peste so boljše/slabše kot deore?? Tukaj sm opazu da je še razlika.

Mah veš kako je, še tisti blue je daleč preodobr kokr se bo uporabljal, iščem en soliden kompromis, nekak se mi je zdelo da drugje so podobne zadeve +100eur. Treba še par stvari zravn uzet (števček, lučka, za bidon stojalo itd) pa bo še kr nanesl. Ni mišljeno kot šparanje, sam neko mejo treba postavt.

Zanimiv mi je bil tut tale:
Stevens X5
Stevens

Lanski Stevens model,
Pr Čerinu mi ga je priporočal naprom Scottu P3.

Nazadnje urejeno:

Keki

Pripravnik
26. okt 2007
869
9
18
Kamnik
Simano Quick release, pest ne poznam vendar verjemen, da ne bi dajali slabših pest na boljši bicikl.

Glede Stevensa, pa povej kakšno ceno so ti ponudili.

Drugače je pa Stevens najbolj dirkaško oblikovan (visoka zgornja cev okvirja in ozko krmilno), kar ga ne naredi ravno za dober potovalno-nedeljski bicikl.

Pa še alivio peste ima. ;-)

Poglej še tegale Cube-a Sigurno dober bicikl kot tudi Blue ridge, če ne boljši in pa še Veb-company ima dober suport in servis.

Pa drži se specializiranih prodajaln z kolesi, ker ti samo oni lahko nudijo dober suport.

Se pravi Sport 2000.
ne-ne-1.gif

Nazadnje urejeno: