Nakup izdelka preko spleta

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
enaka situacija kot napačno nakazilo s strani bank. ker so ljudje brez vsake morale, poskrbi za rešitev zakonodaja.

v odškodninkm smilsu obligacijski zakonik:

3. oddelek: NEUPRAVIČENA PRIDOBITEV

190. člen

(1) Kdor je bil brez pravnega temelja obogaten na škodo drugega, je prejeto dolžan vrniti, če je to mogoče, sicer pa nadomestiti vrednost dosežene koristi.

Obseg vrnitve

193. člen

Kadar se vrača tisto, kar je bilo neupravičeno pridobljeno, je treba vrniti plodove in plačati zamudne obresti, in sicer, če je bil pridobitelj nepošten, od dneva pridobitve, drugače pa od dneva vložitve zahtevka

v kazenskem smislu pa te ituacije ureja kazenski zakonik:

Zatajitev

208. člen

(1) Kdor si protipravno prilasti tujo premično stvar, ki mu je zaupana, se kaznuje z zaporom do dveh let.

(2) Če je vrednost zatajene stvari majhna in si je storilec hotel prilastiti stvar take vrednosti, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

(3) Če stori dejanje iz prvega odstavka tega člena skrbnik, se kaznuje z zaporom do treh let.

(4) Če je zatajena stvar posebnega kulturnega pomena ali naravna vrednota ali če je zatajena stvar velike vrednosti in si je storilec hotel prilastiti tako stvar ali stvar take vrednosti, se kaznuje z zaporom do petih let.

(5) Kdor si protipravno prilasti tujo premično stvar, ki jo je našel ali je do nje po naključju prišel, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(6) Pregon za dejanje iz prvega, drugega in petega odstavka tega člena se začne na predlog.

V praksi gre tako, oni podajo predlog za pregon po petem odstavku in ko pride poziv s policije na "informativni razgovor" večina hitro preneha biti toliko pametna. preizkušeno v praksi, večkrat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.249
113
www.adriamedia.si
Ja, ampak za prodajo po pošti te stvari ne veljajo ... Ne gre namreč za neupravičeno ali protipravno pridobitev, ker so oni tebi to podarili ... Stvar namreč ima pravni temelj, in to v tukaj že citiranem členu. On je namreč dobil izdelek, ki ga je plačal. V povsem ločenem paketu (piše, da je dobil 2 paketa), je dobil še en izdelek - in zanj zato nedvomno velja določilo 45.člena ZvP. Če hočejo nazaj, morajo (civilno) tožit in dokazat, da temu ni tako ... Kar je zelo verjetno dražje od izdelka.
Sam bi stvar sicer takoj vrnil (oz poklical pa razložil), ampak jebiga, načeloma lahko obdrži ...

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Pa saj jim je ponudil nazaj, če sem ga jaz prav razumel, ker mu itak ne hasni dvoje iste stvari......pa ne jemljejo nazaj........njihov problem...:!!!!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.249
113
www.adriamedia.si
Saj res, na to sem pa pozabil.
Ja, če nočejo nazaj, potem pa tisti 45. člen toliko bolj velja. Še več: če nočejo nazaj in hočejo denar, so zreli za tržno inšpekcijo in temu sledečo krepko kazen ...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik balts pravi:
Stvar boš moral vrniti. Če pustimo moralo na strani in bi zamolčal, bi bilo drugo, tako pa si priznal, da imaš artikel, ki ga nisi plačal in niti nimaš zanj računa. Pač njihova napaka. Si pa upravičen najmanj do poštnine, če boš artikel vrnil po pošti. Tukaj bi se dalo diskutirati tudi o ostalih materialnih stroških, ki so nastali zaradi njihove napake (potni stroški ker ker si moral paket odnesti na pošto npr).

Meni so pomotoma poleg poslali nek filter za olje, ko sem naročil nekaj za avto. Še preden sem dvignil paket so me klicali iz trgovine, če jim ga lahko pošljem nazaj, na njihove stroške.

Nikjer ne vidim razloga, da tega ne bi storil.