Nakup FOTOAPARATA

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Pozdravljeni...

Nekako se odločam da bi se z Fotografijo začel ukvarjati nekoliko resneje. Seveda razmišljam o nakupu nekoliko zmoglivejše mašine kot jo imam sedaj, ki je primeren je za domačo rabo.

Je boljše za začetek kupiti nekaj rabljenega?
Na kaj rabim paziti pri nakupu?

Zahvaljujem se za vsak nasvet...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
glede na to, da govoriš o resnejši fotografiji, pomeni verjetno DSLR. tega je danes veliko na trgu in vsi vstopni aparati so dobri. vsak ima svoje prednosti, vsaj svoje napake.

najbolje, da si pogledaš pot do najvišjega razreda, koliko te to stane, koliko stanejo zadeve, katere boš moral nujno kupiti...

sam sem se odločil za Canon - enostavno, ker je hiter, ker je trpežen in zanesljiv...

Nikon denimo, je res za kreativce.
Sony ima tak dinamični razpon, da dol padeš.
Pentax za svoj denar ponuja daleč največ.
Olympus je majhen in ima že od začetka odlično steklo...

takle mamo... potem se pa odloči.

predlagam, da še sam malo poveš, v kakšnih tipih fotografije se boš najbolj potikal, ker je tudi to pomembno...
wink-1.gif

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Najprej hvala za izčrpen odgovor...

Ja v mislih sem imel nakup DSLR.

Za začetek sem razmišljal da bi vzel nekaj rabljenga ali pač.

Mislim da bi osrednji motiv bila predvsem narava kajti veliko prostega časa preživim v naravi torej eksterier.
Nekaj sem gledal po bolhi in v oči mi je padlo kar nekaj "mašinc"

Nikon D40
Nikon D40X
Sony Alpha A200
Olympus E-1
Olympus E400

Torej buđet bi bil recimo omejen na 500E...Mogoče ve še kdo za kakšno stran kjer se prodajajo rabljeni DSLR-i?

Hvala za pomoč

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Poglej na bolho, ali pa še boljše - kakšen fotografski portal (recimo slo-foto).
Včasih kdo presedla na višji razred/drugo znamko pa dokaj ugodno proda vso opremo.

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Če se ne bojiš e-baya... Velika Britanija

Majo pa v tem shopu tut zelo ugodne vstopne Canone in Nikone.

Jst sm tu kupil Panasonic kompakta, 40% ceneje kot pri nas, vse brez problema.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
saj nisem tega rekel, sem samo napisal, kar slišim.
grin1.gif

se zavedam Canonovih napak, ampak je treba tudi z njimi delati...
grin1.gif

saj se meni tudi zdi Nikon čisto solidna zadeva, iskreno, sem se za Canona odločil predvsem zaradi izkušenj na področju športne fotografije in ker je v enaka zadeva pri Canonu 300€ cenejša...
wink-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
Z D300 in D3 Nikon Canonu kar lepo vrača udarec tudi na področju športne fotografije. Avtofokus D300 je precej pred 40D, predvsem po zanesljivosti. Cena je pa seveda druga zgodba.
crazy1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

1. S prodajalcem se dogovoriš in gresta skupaj na en foto-servis, kjer zadevo "prešlata" nekdo, ki se s tem ukvarja. Pač isti sistem kot pri avtomobilih.

2. Sam pregledaš zadevo... tu bi pa moral bolj ugibat. Preizkusiš leče, če se gladko premikajo, preizkusiš ostrenje v skrajnih vrednostih, pogledaš za kakšne rise na lečah. Pogledaš, če zastor in zrcalo delujeta tudi pri najkrajših osvetlitvenih časih. Malo pregledaš gumbe na aparatu, če vsi delujejo. Če ima fotoaparat možnost, poglej koliko posnetkov je bilo že narejenih. Poglej, če dela fleš. Če polnilec polni baterije. Če so zraven vsi pokrovčki za leče (to se rado izgubi). Tako nekako...

(aja, pišem za DSLR... verjetno še vedno to kupuješ)

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Da si sposodim temo:
tudi sam razmišljam o malo boljši privat fotografiji in gledam Nikon D60. Opazil sem akcijo v BB in sicer komplet z dvemi objektivi 18-55 in 55-200, sicer brez VR. kaj mi vi predlagate za hobi uporabo, a je nujna stabilizacija slike (VR) ali ne. Meni se zdi tale komplet z dvemi objektivi hudo ugoden. Ali naj raje uzamem VR objektiv(e)?
Hvala za vsak info

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
tudi sam imam rajši še kakšno dodatno pomagalo, ampak ali ga bom kot noob res v celoti izkoristil (beri drugače: ali mi upraviči mojo omejitev pri ceni, kar znese dva objektiva brez VR (18-55 in 55-200) ali enega z VR (18-55)?

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.761
4.907
113
18-55 je mal "prekratek". Prenašanje dodatnih objektivov in menjava na terenu pa zelo sitna zadeva. V analognih časih sem imel recimo tri objektive v praksi je pa zgledalo tako, da sem 99% časa nosil okrog in slikal zgolj s kit zoomom...
Moj nasvet bi torej bil, da si omisli Nikon AF-S DX VR 18-200 mm 3,5-5,6 G IF-ED.

In če ga boš kje našel za pametno ceno, pa še men povej kje...
wink-1.gif

fuzi007

Pripravnik
30. apr 2008
182
0
16
18-200 mm je vsestranski objektiv, ki je namenjen popotniški fotografiji ampak ne pričakuj čudežev (imaš tudi cenejšo sigmo 18-200)