Najdnina

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
smile-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Jaz sem parkrat našel bankovce ko sem bil veni, eno obdobje se mi je dogajalo da kjerkoli sem bil, sem stopil na nek bankovec. 50€ in podobno... seveda nisem tega prijavil na policijo za kar pa imam še danes slabo vest, občasno zaradi tega tudi slabo spim...

Jaz isto, potem sem pa popizdil in pospravil monopoly.

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.608
88
48
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:

(5) Če je vrednost najdene premičnine neznatna, najditelju najdbe ni treba prijaviti na policiji.

Kolko pa je "neznatna vrednost" ? Nekomu je to 1 evro, nekomu pa 100.
Ob tem sem se spomnil, da so govorili da če dobiš na tleh vinjeto, jo moraš prijavit na policiji. Zame je to neznatna vrednost in bi jo obdržal.
wink-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Neseš jo na policijo in če se po enem letu nihče ne javi, je tvoja.
hysterical-1.gif

pep

Pripravnik
21. avg 2007
393
24
18
Zgodilo se mi je že oboje:
V lokalu v Portorožu sem izgubil denarnico z vsemi dokumenti, karticami in nekaj denarja. Čez kakšno uro me kličejo od doma in mi povedo, naj se oglasim na lokalni policijski postaji, ker imajo mojo denarnico: en gost jo je našel in oddal na policijski postaji. Ko sem jo prišel iskat, je bilo dovolj, da sem povedal, kaj vse pričakujem v njej (začuda sem skoraj do tolarja vedel, koliko je) in so mi jo dali. Nihče ni pričakoval nobene najdnine.
Obratno se je zgodilo, ko smo se z družino potepali nekje po Goričkem: sredi ceste vidim denarnico! Se ustavim, jo vzamem, trapasto pogledam!? Nič, bom vprašal v bližnjem bifeju... Nihče nima pojma kdo ali kaj bi lahko bil človek katerega osebna je bila v denarnici (poleg 170€ in vse normalne opreme denarnice). Tudi prav. Pokličem brata, ki je poiskal po telefonskem imeniku številko teh ljudi, ki so živeli cca 20km vstran. Ker smo se v vsakem primeru nameravali peljati tam mimo, sem jih poklical in povedal da lahko nehajo iskat denarnico. Povabili so nas na kavico, otroka pa sta dobila vsak eno čokolado in 20€. Verjetno nismo velikokrat tako polepšali dneva nekomu.
Tudi telefon sem že našel dvakrat (enkrat sredi dokaj prometne ceste): obakrat poiskal številko od "mama" oz. "ata" ter poskrbel da je prišel v prave roke (obakrat brez posebne nagrade, ki je nisem niti pričakoval).
Torej - če je lastništvo znano, mislim da ni dvoma kaj je storiti. Če bi našel predmet neznanega lastništva, vreden več kot 100€, bi ga verjetno oddal na policiji, pod to vrednostjo pa po moje nima smisla.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Neseš jo na policijo in če se po enem letu nihče ne javi, je tvoja.
hysterical-1.gif

Jest sem našel dve kolesi enga sem dobil ma ni bil vreden 100€ in ga imam doma s potrdilom.
Drugega sem pa našel poleti v jarku... čakam do poletja da ga dobim.

Najbolj hecne so tiste najdbe.
Nahrbtni z neznano rjavo tekočino
confused-1.gif

Pištola baretta z naboji
hysterical-1.gif

žirafa
shocked-1.gif
sem mislil, da najdli žival Žirafo pa je en policaj povedal, da je to tista žirafa v kateri je 5 l piva

I

Izbrisan uporabnik #488

Nekdo je že citiral določbo iz SPZja, zadeva je jasna.

Stvar je po enem letu tvoja (pod pogojem, da si jo prijavil, če gre za večjo zadevo).