No to je bilo tudi moje predvidevanje, pa sem preveril na servisu na vicu. Predvsem me je zanimalo ali rabim lastno sim ali ima ze vdelano, za uporabo VOC. Niso mi znali odgovoriti, samo to sem izvedel "da avto nima sima" in da "zadeva enostavno dela" in da ga lahko "povezem na internet preko telefona / hotspota". Kako da dela takrat, ko sem jaz na drugi lokaciji kot parkiran avto, pa mi oni ne bodo razlagali, ker da niso strokovnjaki za komunikacije in omrezja.ne vem če je čisto tako, moj 2020 (če je to pred nedavnim ne vem) ima Volvotov e-sim
Odvisno od prozvajalca.
Volvo recimo nima, vsaj do nedavnega ni imel, (e)sim. To lahko vstavis sam, ali pa avto povezes v splet preko telefona, potem imas poln dostop do spleta (spotify, nadgradnje zemljevidov, live traffic...)
Osnovna komunikacija z vozilom recimo za odklepanje na daljavo, vklop motorja / gretja / hlajenja, vpogled v status vozila (lokacija, gorivo, vitrex, cas do naslednjega servisa...) pa poteka preko satelita. Ta stos je free prva stiri leta, potem stane 40€ letno.
Tudi tega ne rabiš. Iphone ti vedno samodejno shrani lokacijo avtomobila, ko greš ven (predvidevam, da je vezano na BT povezavo). Top shit zadeva in mi je enkrat že privarčevala konkretno časa, ki bi ga sicer zabil za iskanje avtomobila.Lokacija. Če že jemlješ telefon iz žepa si daš pin na zemljevidih...
Na tem avtih je najbolj pomembno, da je lastnik že 15, 20 let nazaj avto nehal uporabljati pozimi. In to (žal) ni več avto za vozit pozimi. Potem bi šlo.mene pri teh starih avtih skrbi rja, pa potem to vsake dve leti vozit en mu kleparju pa te fore...
Dejansko vse kar rabis je, da aplikacije ki jih že imaš na telefonu lahko zaženeš na displayu v avtu, ostalo so res robni primeru pri uporabiČlovek ne ve ali bi se smejal ali zgražal...
Vse storitve že imaš na telefonu - wireless carplay ali AA. Zemljevidov tudi verjetno ne rabiš vsak dan, bluetooth je že dovolj za spotify iz telefona.
Vklop motorja za jutranje gretje ali hlajenje popoldan ti res privarčuje tiste 5 min - to je celo mogoče uporabno.
Status vozila. 2000km pred servisnim intervalom ti itak pokaže ikono na števcu. Vitrex, olje... to pogledaš v minuti, pa še kot Paul Walker se počutiš ko gledaš plastike na motorju. Lokacija. Če že jemlješ telefon iz žepa si daš pin na zemljevidih... Razmere na cestah - RDS je obstajal že 20 let nazaj?
Avto industrije je dosegla nekje vrh razvoja, sedaj pa se rešujejo neobstoječi problemi, da lahko prodajo najnovejše in najboljše.
Lokacija, ko ga posodiš najstniku meni kar prav prideTudi tega ne rabiš. Iphone ti vedno samodejno shrani lokacijo avtomobila, ko greš ven (predvidevam, da je vezano na BT povezavo). Top shit zadeva in mi je enkrat že privarčevala konkretno časa, ki bi ga sicer zabil za iskanje avtomobila.