Najbolj "neumni" izumi v avtomobilski industriji

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.486
454
83
Odvisno od prozvajalca.

Volvo recimo nima, vsaj do nedavnega ni imel, (e)sim. To lahko vstavis sam, ali pa avto povezes v splet preko telefona, potem imas poln dostop do spleta (spotify, nadgradnje zemljevidov, live traffic...)

Osnovna komunikacija z vozilom recimo za odklepanje na daljavo, vklop motorja / gretja / hlajenja, vpogled v status vozila (lokacija, gorivo, vitrex, cas do naslednjega servisa...) pa poteka preko satelita. Ta stos je free prva stiri leta, potem stane 40€ letno.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

oby

Fizikalc
20. jul 2008
390
130
43
ne vem če je čisto tako, moj 2020 (če je to pred nedavnim ne vem) ima Volvotov e-sim, preko katerega deluje sos in pa volvo app, da lahko odklepaš/zaklepaš in zaganjaš preko appa; v prtlažniku je pa mesto še za običajni sim, da je pol avto lahko skos na netu in da recimo delatraffic info brez da je avto povezan prek telefona, pa lahko shara wifi signal ostalim napravam.
Lahko se pa avto poveže prek tvojega telefona in uporablja vse isto...

Jaz sem neki časa probaval z extra kartico, pa sem videl da je brezveze.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.486
454
83
ne vem če je čisto tako, moj 2020 (če je to pred nedavnim ne vem) ima Volvotov e-sim
No to je bilo tudi moje predvidevanje, pa sem preveril na servisu na vicu. Predvsem me je zanimalo ali rabim lastno sim ali ima ze vdelano, za uporabo VOC. Niso mi znali odgovoriti, samo to sem izvedel "da avto nima sima" in da "zadeva enostavno dela" in da ga lahko "povezem na internet preko telefona / hotspota". Kako da dela takrat, ko sem jaz na drugi lokaciji kot parkiran avto, pa mi oni ne bodo razlagali, ker da niso strokovnjaki za komunikacije in omrezja.

Zato sem, ob pomanjkanju dodatnih informacij, prisel do zgornjega zakljucka :zardelalter:

V resnici sploh nisem preveril ali ima vozilo modem / mesto za dodaten sim. To naj bi bilo nekje v sopotnikovem predalu za rokavice, kot imam v spominu iz navodil. Esim (oz hw sim, prednamescen v fabriki) v navodilih mislim da ni omenjen sploh.

oby

Fizikalc
20. jul 2008
390
130
43
a ima e-sim al pravi sim mene ne zanima, to itak volvo plačuje... No pomoje jaz plačam ko plačujem naročnino na njihov app. :)

Xc90 ima zadaj, tam ob tankih za zračno vmetenje.

O servisih pa itak brez veze, sej so vsi isti...

matjazy

Fizikalc
3. jan 2008
234
140
43
No, zadeva zagotovo kar "enostavno ne dela". Prav tako nima tega rešenega preko satelitov. Isto kot vsi drugi ima esim.
Ima pa še ločeno en sim (ne vem, če vsi... ), ki ga uporabljaš za te "uporabniške" zadeve.