Nafta najnižje po petih letih: 33$ /sod

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Torej, praviš, da ni upanja?
smile-1.gif

(Danes postavljam res sama retorična vprašanja.)

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ceno bencina je potrebno držati da bo na nižji vrednosti kot v naših sosednjih državah cena kurilnega olja pa mora padat!

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Trošarino je potrebno nastavit tako, da bodo naftni derivati do 10% dražji od A, I, H, CRO. Povpraševanje po naftnih derivatih je relativno togo in predstavlja idealen vir, ki bi lahko nadomestil izpad prihodkov, če bi država končno zmanjšala idiotsko visoke davčne obremenitve iz naslova dela.

Žal pa se to ne bo zgodilo, tako da se bodo Slovenci še naprej vozili đabak in pod krinko socialne države in preprečevanja dohodkovne neenakosti plačevali rekordno visoke davke; v zameno pa dobili bore malo. Jaz sem nad to državo obupal, financira naj jo, kdor želi.

B.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Cena bencina ni enaka ceni nafte. Jasno?
bonk.gif

Še vedno imamo najcenejše gorivo v okolici. Če hočeš poštene cene, pa pojdi tankat na Nizozemsko. Tam si politiki gotovo ne polnijo svojih žepov, kajne?

Kdo ti je to povedal
confused-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
sam za gospodarstvo pa to potem ne bo dobro. Predrago pa tut ne sme bit treba je uravnotežit stvari! Bo pa nafta še padala in vprašanje kaj lahko naftarji naredijo proti temu pipico bodo morali še bolj zapret, kar pa je lahko dvorezen meč ker če so cene previsoke, kupci zahtevajo alternativne pogone oni pa v milijardnih dolgovih.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
O čem ti pravzaprav govoriš? Zakaj ne bi bilo dobro za gospodarstvo? In kje ti vidiš kakšnega naftarja v milijardnih dolgovih?
bonk.gif
Halo, že nekaj časa pobirajo rekordne dobičke, ne pa dolgov.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik Bushez pravi:
Mene pa zanima (če mi lahko kdo obrazloži), kako je lahko cena nafte v 1/2 leta padla iz 150 na 40 dolarjev za sod?

Največ so pobrali špekulanti in država. Ostalo je par centov...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
manj denarja manj potrošnje čisto preprosto, več prevoza več dobrin na cesti cene se ne znižajopri nas celo dražijo
bonk.gif
! NAftni šejki so trošili več kot imajo krediti so ogromni res je da so pa veliko zaslužili sam kot sem rekel trošili so preveč. malo poglej kako je zrasel dubai Kakor koli se naredi je po enistrani dobro po drugi pa ne. ni pa dalesč da bo sod nafte 20 dolarjev al pa manj! Zadnja cena na borzi ki se jo spomnim je 9 dolarjev na sod sem mislil da teh časov ne bom več kdaj videl sedaj pa to!

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No tudi dolar je od takrat precej manj vreden, tako da o 9 $ po sodčku danes ni za sanjati.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Še enkrat: kje si videl kakšna poročila o kreditih in izgubah naftnih šejkov? Naftna podjetja imajo ogromne dobičke ravno na račun izredno drage nafte, ker so marže tu notri ogromne.

Kot sem že prej enkrat omenil, pa ne razumem tega državnega intervencionizma. Dvignejo trošarine, torej dajatve, ko je najbolj kritičen trenutek, s čimer potencialno zavrejo gospodarsko rast, da bi zbrali sredstva za pomoč gospodarstvu. Pri tem pa vemo, kako dober gospodar je naša država, vsaj večino časa. Ko bi človek vsaj res vedel, da se bodo ta sredstva pametno porabila.
frown-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
manj denarja manj potrošnje čisto preprosto, več prevoza več dobrin na cesti cene se ne znižajopri nas celo dražijo
bonk.gif
! NAftni šejki so trošili več kot imajo krediti so ogromni res je da so pa veliko zaslužili sam kot sem rekel trošili so preveč. malo poglej kako je zrasel dubai Kakor koli se naredi je po enistrani dobro po drugi pa ne. ni pa dalesč da bo sod nafte 20 dolarjev al pa manj! Zadnja cena na borzi ki se jo spomnim je 9 dolarjev na sod sem mislil da teh časov ne bom več kdaj videl sedaj pa to!

Naftni šejki po moje še vedno isto dobijo kot so dobili prej.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
A res mislite da je vse zgrajeno z gotovino? Nič kreditov?
grims-1.gif
Drugačle pa ne dokazov za mojo trditev sicer nimam ampak tisti ki je kaj psloval kdaj ve za kaj se poarblja denar in za kaj krediti!

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Večina Dubaja je zgrajena z mastnimi krediti. Nepremičninska kriza je udarila tudi tam in kar precej velikih projektov (mislim da tudi tretja palma-otok) je odloženih ali celo ukinjenih. Samo z nafto se vsi ti nepremičninski projekti ne bi mogli financirati, ker so enostavno predragi.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
99% z gotovino ... Malo si poglejte, koliko ti šejki "tehtajo". Destine miljard ... Po osebi. Rest teko je par 10 ali par 100 milijonov zložit v tak projekt ...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Itak ti otoki niso džabe. Parcele so pokupile hotelske verige, zasebniki itd. Torej je denar že prišel nazaj, bo pa zadeva prinašala kar nekaj denarja iz turizma, davkov. Skratka, super investicija.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
99% z gotovino

Čudno potem, da je firma Nakheel, ki dela palmine otoke, pa Burj Dubai itn. v hudi krizi zaradi nepremičninske krize in ne more odplačevati kreditov.
grims-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Dubaj pa res ni nikoli bil najmočnejši naftarski konec sveta.

Krediti so krivi, krediti, ne nafta. Malo beri novice, pa boš ugotovil.