nadomestilo za spanje

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Vem da količine spanca (vsaj dolgoročno) ni mogoče nadomestit, pa vseeno me zanima kako vsaj občasno rešit pomanjkanje spanja. Ko recimo že nekaj dni spiš samo po par ur in potem še komaj gledaš na sestankih...

Na enem sejmu sem videl neke komore, kjer se uležeš in potem v nekaj minutah nadomestiš nekaj ur spanja. Mogoče bi se dalo kaj iz tega uporabit. Recimo kak poseben položaj ko se za par min uležeš, kakšna posebna glasba na slušalkah... ne vem.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ne poznam te komore, probaj z alkoholom se ga nasekat...

pa dovolj vode zravn, da neo glavobola

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja če telo rabi počitek ga rabi. nimaš kej tukaj s komorami strašit, ker tam se delo ne bo nič bolj spočilo... če se pa že bo, se bo pa samo psihično.

Ja edina rešitev je naspati se! jeba.t ga. Al pa službo zamenjat, če imaš res tok urnik nafilan skoz...
wink-1.gif
al pa čakat na vikend...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.194
113
Po mojem se niti psihično nebo. Te komore imajo mogoče višjo vrednost kisika in še mogoče kak drug opoj, da imaš občutek spočitosti. Samo telo rabi spanec tako ali drugače, zaradi tega ker se sproščajo določeni hormoni/encimi/protitelesa/alinekajpodobenga samo takrat ko spiš.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Saj načeloma ni problema, samo občasno pridejo takšni dnevi. Sploh če je vmes še kak naporen vikend
smile-1.gif

Ideja komore je preprosta - najprimernejši položaj, zvoki in zrak (vonjave). Saj tudi sam veš, da se npr. v svoji postelji v 5 urah precej boljše naspiš kot na avtomobilskem sedežu na bencinski črpalki... Tudi telo v ugodnih razmerah potrebuje manj da se odpočije kot v neugodnih

Pa dejansko ne govorim o uporabi komore temveč zgolj o bližnjicah kako občasno za kak dan zadevo rešit. Na mojo smolo kofein (in razni red bulli in podobno) name ne učinkuje popolnoma nič!

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Vem da količine spanca (vsaj dolgoročno) ni mogoče nadomestit, pa vseeno me zanima kako vsaj občasno rešit pomanjkanje spanja. Ko recimo že nekaj dni spiš samo po par ur in potem še komaj gledaš na sestankih...

Na enem sejmu sem videl neke komore, kjer se uležeš in potem v nekaj minutah nadomestiš nekaj ur spanja. Mogoče bi se dalo kaj iz tega uporabit. Recimo kak poseben položaj ko se za par min uležeš, kakšna posebna glasba na slušalkah... ne vem.

Kot jaz vem, je vse fora možganov. Baje, da je možganom kaj hitro dosti spanca, ampak telo ga rabi več. In komora, da možganom občutek, da so se naspali, vendar ti sčasoma odpove telo...

Sem brala o tem, iščem link. No go
frown-1.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Mislim, da si boš potem, ko te bo zdravje na dolgi rok zrukalo, ker ne boš dobil dosti regenerativnega spanca, pa kar naenkrat našel obilo časa za le-tega.
rolleyes-1.gif
Pa kokain tudi menda pomaga, cena je pa približna komori. Try that.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Pa ne govorim o nakupu komore, ne o kokainu, še manj kaj delat na dolgi rok. Temveč zgolj kaj naredit ko pridejo taki dnevi (ne vem, mogoče 2x mesečno). Kolega recimo spije 2 kavi in je dober za cel dan.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
ampak ko se telo navadi na določeno količino kofeina, ti kofein ne pomaga čisto nič.

pomaga ti edino da se naspiš
smirk-1.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Lahko poskusiš tudi bolj hitro spati... spiš 2 uri na dan, ampak s hitrostjo 3 ure na uro, potem to znese 6 ur spanja...

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Ko bi res obstajalo nadomestilo za spanje bi bilo super. Ampak žal ne obstaja.
Ameriška vojska uporablja amfetamin, ko je treba ostati buden in zolpidem, ko je treba spat. Ampak žal sta obe substanci huda svinjarija z nešteto stranskimi učinki tako, da se jih jaz ne bi dotikal...

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
huh, če bi kdo iznašel nekaj, kar bi funkcioniralo, bi obogatel.

Sicer pa se mi zdi, da so ravno možgani tisti, ki edini rabijo spanec. Ostalo počiva med mirovanjem.
Mogoče je v komori povečana koncentracija kisika ali kaj podobnega.
Sicer pa pač ni zadeve, ki bi nucala. Mogoče dobra fizična in posledično tudi psihična pripravljenost.

lp

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
kaj počiva med mirovanjem? mišice? pa ne vse. noge roke ti še vedno delajo... najbl sproščujoča pozicija je ležanje.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Rdbull ti bo pomagal (vsaj za 3-4 ure), moreš pa vsekat vsaj 2 pločevinki tako napol na eks, recimo 2 v 3 minutah,
da te kofein vseka. Meni pomaga. Jaz si vedno 4 vzamem in dva krestem nahitro, 2 pa za žejo.

Totaln ekstrem pa je, če si kavo skuhaš z redbullom, ogabno ko [censored], samo vseka pa.

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
A ni potem boljše vzet kofeinsko tableto, kot pa pit redbull, po možnosti še kavo z njim skuhat
confused-1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
kaj počiva med mirovanjem? mišice? pa ne vse. noge roke ti še vedno delajo... najbl sproščujoča pozicija je ležanje.

Mišice lahko delajo neprestano dokler zmore kri sproti dovajat kisik. Mišice nehajo delat, ko se zasičijo z nevemkero kislino, to je pa ob naporu, ko ti kri ne uspe več dovajat kisika in odvajat te kisline. Tako nekako, se ne spoznam ravno, bo kak fitneser povedal, kako mišice delajo.
Recimo za Robiča mende vela, da ko se pele pod ene 20km/h se v bistvu regenerira. Zhebe ga pa pomankanje spanja, ker se mu v možganih odpele.

lp

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
A ni potem boljše vzet kofeinsko tableto, kot pa pit redbull, po možnosti še kavo z njim skuhat
confused-1.gif

Ja pol je še boljše ene 0,10g praška v vsako nosnico, pa si za kaki 2 uri rešen,... (ko si res na koncu z močmi)

Sicer pa na odpiralca teme;

Če spiš doma, torej redni delovnik, z manj spanja, pol poskušaj zapravit malo več za jogi,
al pa še boljše (če ti sede) vodno posteljo. Odrasel človek bi moral met ob dobri postelji
5 ur popolnoma dovolj,...

Sicer pa če praviš da je to 2x na mesec; naspidiraj se z redbulom, mora pomagat.

Mi smo dost vozli z nemčije avte, je šlo tudi po 48 ur ++ brez spanja, pač na redbullih, malo hrane (samo sadje),
pa gre skoz, se navadiš... Pa seveda klima na minimumu & glasna glasba V najhujših primerih smo jemali 30min
pavze, od tega itak10min porabiš da yaspiš, torej 20 minut hibernacije, pomaga za vsaj za 4 ure, ko se zbudiš
pa seveda prvo redbull...

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik monaco pravi:

Dobrer managment bioritma lahko privede do manjse potrebe po spanju. Tukaj je treba urediti tudi telesno aktivnost, prehrano, BMI in stres.