Na mladih svet stoji...Res??

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Ko sem jaz pred desetimi leti prišel v prvo službo, sem imel 50 jurjev SIT neto plače. Pripravniške. Z diplomo.
Samo za informacijo zafnani mladini.
Khm, za ta denar se današnja mladina zjutraj niti obrnila ne bi v postelji
grin1.gif
.

50 jurjev pred 10 leti je pomenilo precej več kot 250€ danes ....

Sicer se pa strinjam v osnovi. Od svojih vrstnikov sem slišal par takih prijav, da se prav zamisliš kako lahko neka mlada oseba, katera obiskuje faks, sploh tako bedasto gleda na svet. Recimo en primer - pri mikroračunalništvu profesor povabi na predavanja modela, kateri dela v frirmi, kjer se ukvarjajo z razvojem testnih plošč za avtomobilsko industrijo. Glede na to, da smo elektroniki, je to ena taka tema, katera bi morala vsaj malo pritegnt vsakega. In potem sred predavanja slišiš komentarje, kako je to krneki pa bedno ... najhujš je pa da ti isti, ki so to izjavljali, hodijo na vsa predavanja profesorjev, ki gonjo 30 let stare stvari (naprimer Reberšek... kdor hodi na FE ga zihr pozna). Tisto je ql, ko pa pride nekdo z ene firme razlagat praktične zadeve, nam prinese pokazat razvojne plate vredne po 10k€ in se nasploh potrudi s prezentacijo, pa je brezveze. Ne štekam.... A folk pričakuje, da bo na šihtu računal sile na klancu?
crazy1.gif

Faks se mi zdi da je pa bolj za to, da dobiš neko splošno znanje o stroki za katero se šolaš... da dobiš neko predstavo o stvareh. Zelo redki bodo na šihtu uporabljali samo znanje, ki so ga pridobili s faksom - se je treba skor povsod še dodatno izobrazit oziroma bolj "specializirat". Po drugi strani tud delodajalc ne more pričakvat, da boš prišel s faksa in boš takoj drug dan začel delat neke težke strokovne zadeve...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Ko sem jaz pred desetimi leti prišel v prvo službo, sem imel 50 jurjev SIT neto plače. Pripravniške. Z diplomo.
Samo za informacijo zafnani mladini.
Jaz pa v eni službi honorar na opravljeno delo (torej 0, če jaz nisem mogel delat ali ni bilo primernega dela), v drugi pa prvih par mesecev vnaprej dogovorjeno nulo. Je bilo pač treba ves še kako priložnostno delo naredit ... Pa nisem jokal, raje sem, če je bilo treba, prvi dvignil roko za kaj dodatnega naredit, pa čeprav ni bilo plačano. Prej ali slej te opazijo, če si sposoben in prpravljen delat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Noben pameten delodajalec ti ne bo obljubil dobre plače, če ne znaš nič delat in nič konkretnega pokazat. Najprej se je treba dokazat, potem se pa dobra plača dobi. Z diplomo se na šihtu ne dela in si jo lahko vsak v rit zatlači, če ne bo kaj konkretnega pokazal.
Komunizma je konc.

Največji problem je, ko pokažeš da znaš kaj delati, pa ti nočejo dati plače, ki si jo zaslužiš. Vedno so eni izgovori al ne morjo ker bodo potem morali dati tudi drugim, al ne zato ker potem bomo propadli, al zato, ker smo ravno kupili nov avto, al ne zato, ker se poleti ne prodaja dobro al, al, al v nedogled.

Zakaj bi delodajalec dal tebi, če pa lahko on na tvoj račun več pokasira, pa si ti lahko še nevem kako priden. Večina delodajalcev v Sloveniji pridnosti ne nagrajuje. Za povrh, pa če že je nagrajen največji ritoliznik, lenuh, pokvarjenec, hinavec ... ti pa dobiš lahko le prst v rit. Vsaj take so moje izkušnje.
Če se ti zdi, da si pokazal, učinka pa ni, so 3 možnosti:
- ali smao misliš, da si pokazal, v resnici pa nisi. Potem si več itak ne zalužiš
- si pokazal, pa niso opazili. Zase se je treba znat prav postavit
- ali pa je firma bedna. Ampak če si tako dober, potem dobiš službo tudi drugje (ponavadi pa ob omembi odhoda šef pride k sebi in i ustreže)

Td sam sem bil v situaciji, ko se mi je zdelo, da b moral napredovat na določeno mesto. Ampak je nekdo drug, na koncu se je izkazalo, da je bil nesposbnež, ki je marsikaj zavozil. Zakaj nisem bil jaz? Ker se je on zagrebel (in to močno), jaz pa sem po sistemu "saj sem dober, bodo sami prišli k meni" čakal. Ja, bil sem dober, ampak če ne vpraša, ne dobiš.
Sem pač potrpel do nsalednje priložnosti (in iz tega odnesel dobro lekcijo).

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Zato jaz hčeri dajem skorajda no limit možnosti, da ji ne bo treba niti mislit na evre niti delat za par sto njih. No, ne samo zato, ampak utegne se zgodit., zdaj je pa vse tako btw. Upam, da bo lahko počela karkoli bo želela in ne samo, da greš v stupid job. Sedaj je največja perspektiva v prvem razredu in to z referencami že zdaj, tako, da se sekirat nimam kaj.
Podpirali jo bomo 100%, stali za njo za njenimi odločitvami, pa karkoli se bo odločila. Hvala bogu, pa da še je daleč do valete, pa daleč od mature, pa vsega... Želim si, da bi s svojim orodjem- njenimi možgančki brihtnimi dosegala kar bi si želela, verjetno so to želje vsakega starša za svojega otroka.

Aja, če bo želela študirat v tujini al kaj takega, no problem, vse za mojo punco. Prodam bajto, če je treba
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
764
-9
16
Citat:
Uporabnik tinekr pravi:
Sedaj je največja perspektiva v prvem razredu in to z referencami že zdaj, tako, da se sekirat nimam kaj.

a sem jaz to prav razumela - v 1. razredu je?? ti pa tako filozofijo delaš...
smile-1.gif

pis.

Kiri

Pripravnik
15. avg 2007
498
0
16
40
Murska Sobota
Obišči stran
No, vse pa le ni tako hudo. V vsaki generaciji so sposobni, manj sposobni in nesposobni. Pogosto so dejansko krivi mladi, vendar dostikrat del krivde lezi tudi na delodajalcih. Ravno zadnjic se mi je obracal zelodec, ko sem slisal od kolega, ki je pred diplomo na FRI in je delal pri eni zelo veliki in znani firmi, ki razija softver za manj kot 4 EUR na uro. Drugi kolega, dober PHP programer....za 5 EUR na uro - ravno tako v Ljubljani. Da ne omenjam, da se tu pri nas najdejo tudi firme, ki iscejo graficnega oblikovalca za 3,5 EUR/h. Za tak denar bo student s takim znanjem raje doma lezal, ce pa si ne bo znal najt dela drugje, pa bo zaposlitev verjetno vzel, vendar bo imel tudi temu primeren odnos. Zal so pogosto studenti s tovrstnim znanjem premalo podjetni, da bi si znali najt boljsega delodajalca ali si izboriti primerno placilo.

Sam na sreco teh tezav nimam. Sem "aktiven" ze od prvega letnika srednje sole. Obcasno je zaradi mojih aktivnosti trpela sola, vendar mi trenutno ni zal. Vedno manj mi je. Sploh ko gledam bivse sosolce, ki so v gimnaziji sicer imeli odlicne ocene, sedaj pa delajo v strezbi ali kaj podobnega.

Aja, se to. Pogosto je tezava tudi v starejsih, ki imajo zelo podcenjujoc odnos do mladih, ceprav se pogosto izkaze, da bi moralo biti prej obratno. Pogosto so to ljudje, ki so na svojih delovnih mestih trdno zasidrani (se iz starih casov), tam vlecejo placo, o kaksni energiji, ustvarjalnosti in idejah, kaj sele produktivnosti pa ne duha ne sluha.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik tinekr pravi:
Sedaj je največja perspektiva v prvem razredu in to z referencami že zdaj, tako, da se sekirat nimam kaj.

A pa ti sploh veš (jasno da ne), da se sposobnosti pri posameznih otrocih razvijajo različno hitro in da bodo morda vsi ostali vnaprej napredovali s precej hitrejšim tempom in da je lahko tisti, ki je v prvem razredu prvi, kasneje lahko zgolj povprečen?

Bottom line (za druge, ti itak ne štekaš): pri takšni starosti je zelo neosnovano trditi, kdo je 'že zdaj' ne vem kako perspektiven.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
word!

jaz sem bil tudi ful perspektiven, pa sem kasneje konkretno zabluzil
hysterical-1.gif
...ampak tineKR naj kar dela po svoje, če misli da je tako prav.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Sej veš te novodobne mamice: Naša tamala je pa 2 let pred ostalimi & stuff
wink-1.gif

Važn da je ego na višku
hysterical-1.gif

To pa je tudi res. Saj lepo in prav, da pohvališ otroka za trud tudi če mu ne gre najboljše in mu zvišuješ samozavest. Vendar pa ga po drugi strani tudi moraš grajati če nekaj naredi narobe ali slabo. Drugače dobiš osebo z praznim egotom, ki tudi če naredi katastrofalno slabo delo misli, da je boga za jajce primil.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
wink-1.gif

Važn da je ego na višku
hysterical-1.gif

Moj pudelj je tudi bil najbolj brihten na svetu, samo govorit ni znal....
stupid-1.gif

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Noben pameten delodajalec ti ne bo obljubil dobre plače, če ne znaš nič delat in nič konkretnega pokazat. Najprej se je treba dokazat, potem se pa dobra plača dobi. Z diplomo se na šihtu ne dela in si jo lahko vsak v rit zatlači, če ne bo kaj konkretnega pokazal.
Komunizma je konc.

Največji problem je, ko pokažeš da znaš kaj delati, pa ti nočejo dati plače, ki si jo zaslužiš. Vedno so eni izgovori al ne morjo ker bodo potem morali dati tudi drugim, al ne zato ker potem bomo propadli, al zato, ker smo ravno kupili nov avto, al ne zato, ker se poleti ne prodaja dobro al, al, al v nedogled.

Zakaj bi delodajalec dal tebi, če pa lahko on na tvoj račun več pokasira, pa si ti lahko še nevem kako priden. Večina delodajalcev v Sloveniji pridnosti ne nagrajuje. Za povrh, pa če že je nagrajen največji ritoliznik, lenuh, pokvarjenec, hinavec ... ti pa dobiš lahko le prst v rit. Vsaj take so moje izkušnje.
Če se ti zdi, da si pokazal, učinka pa ni, so 3 možnosti:
- ali smao misliš, da si pokazal, v resnici pa nisi. Potem si več itak ne zalužiš
- si pokazal, pa niso opazili. Zase se je treba znat prav postavit
- ali pa je firma bedna. Ampak če si tako dober, potem dobiš službo tudi drugje (ponavadi pa ob omembi odhoda šef pride k sebi in i ustreže)

Td sam sem bil v situaciji, ko se mi je zdelo, da b moral napredovat na določeno mesto. Ampak je nekdo drug, na koncu se je izkazalo, da je bil nesposbnež, ki je marsikaj zavozil. Zakaj nisem bil jaz? Ker se je on zagrebel (in to močno), jaz pa sem po sistemu "saj sem dober, bodo sami prišli k meni" čakal. Ja, bil sem dober, ampak če ne vpraša, ne dobiš.
Sem pač potrpel do nsalednje priložnosti (in iz tega odnesel dobro lekcijo).

Potem, bi se jaz opredelila v tretjo točko. V mojem primeru ni bedna firma ampak šef (ne lastnik) je tisti, ki je beden. Drugače je delo zelo uredu, tudi sodelavci so fajn ... sam denarja pa ni pravega. Sem se pa sedaj uspela spogajati, da delam doma, potni stroški in malica pa sta mi ostali. In glede na to, da sem prej dnevno delala 100 km se pa tudi nekaj pozna konec meseca.

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
wink-1.gif

Važn da je ego na višku
hysterical-1.gif

Moj pudelj je tudi bil najbolj brihten na svetu, samo govorit ni znal....
stupid-1.gif

Dobro, samo da mate o čem pisat
evil.gif

4. jun 2008
328
0
16
Oberkrain
Na neki soli na gorenjskem dolgo casa nazaj, je prvotno od mojih 67sosolcev iz prvega letnika (a+b), naredilo maturo le nekih 15. Od tega ima svetlo prihodnost samo nekih 5posameznikov, no edino eden se je ubil z avtom, seveda tisti ki je bil najvecja faca, in najvec obetal.
que sera sera.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.125
3.179
113
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
... najhujš je pa da ti isti, ki so to izjavljali, hodijo na vsa predavanja profesorjev, ki gonjo 30 let stare stvari (naprimer Reberšek... kdor hodi na FE ga zihr pozna).

hysterical-1.gif
) in še danes mi ni žal, tako zabijanje časa na FE pa res ni bilo pogosto vsaj na naši smeri ne.
Je ta res kar si rekel dobiš neko splošno znanje čisto premalo pa je novih tehnologij, eni še sedaj predavajo tisto kar so 30 let nazaj, saj fizikalne zakonitosti so enke vse ostalo je pa zgodovina
uf-1.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Za FE lahko rečem, da so na elektroniki kar aktualni, za ostale smeri pa ne vem, ker jih nisem dal skozi. V mojih časih je edino Mlakar (Rožle) imel bolj dolgočasne zgodovinske teme. Je pa veliko odvisno tudi od profesorja, kako odpredava svoje. Veliko jih veščino predavanja zares obvlada, se pa najde nekaj takih, ki zagnusijo še tako zanimiv predmet.

mitja155

Pripravnik
19. apr 2008
569
12
18
43
LJ
dobro službo dobit je težko... še posebej ko napišeš v življenjpisu da imaš za sabo 10 različnih služb... ti noben ne verjame da imaš tako nesrečo v lajfu da nisi našla normalnega šefa.

buče... sicer pa opažam da mnogo ljudi precenjuje svoje sposobnosti... v službi, na alterju kjer so vsi dirkači, ipd...

prvo rezultat potem pa naprej... ne pa hvaljenje z nečem česar ni... če pa dela v "proizvodnji" si je pa mlad človek sam kriv... ker ima očitno dve levi roki, plus eno od njiju v gipsu...

lp

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
764
-9
16
Citat:
Uporabnik mitja155 pravi:
dobro službo dobit je težko... še posebej ko napišeš v življenjpisu da imaš za sabo 10 različnih služb... ti noben ne verjame da imaš tako nesrečo v lajfu da nisi našla normalnega šefa.

buče... sicer pa opažam da mnogo ljudi precenjuje svoje sposobnosti... v službi, na alterju kjer so vsi dirkači, ipd...

prvo rezultat potem pa naprej... ne pa hvaljenje z nečem česar ni... če pa dela v "proizvodnji" si je pa mlad človek sam kriv... ker ima očitno dve levi roki, plus eno od njiju v gipsu...

lp

malo offtopica, ampak ajde..
wink-1.gif

jaz bi pa rekla, da tudi delodajalci ne znajo izluščiti dobro od plevela, razgovori so ena sama tema... razen (!) izjeme, katere sem imela čast doživeti in cenim take delodajalce (a jih je malo)... dobre dobijo samo dobri
wink-1.gif

jaz imam za sabo precej več kot 10 služb, pa mi ni še noben rekel, da je to slabo, resda je večina študentskih, ampak izkušnje ne škodijo nobenemu... kvečjemu obratno...
takšen pesimizem je malo pretiran, sploh če veš kaj bi rad dosegel... ostalo je samo vprašanje časa.
wink-1.gif

mladinci, dejte malo energije iz sebe!
smirk-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Michkena pravi:
Citat:
Uporabnik mitja155 pravi:

lp

malo offtopica, ampak ajde..
wink-1.gif

jaz bi pa rekla, da tudi delodajalci ne znajo izluščiti dobro od plevela, razgovori so ena sama tema... razen (!) izjeme, katere sem imela čast doživeti in cenim take delodajalce (a jih je malo)... dobre dobijo samo dobri
wink-1.gif

jaz imam za sabo precej več kot 10 služb, pa mi ni še noben rekel, da je to slabo, resda je večina študentskih, ampak izkušnje ne škodijo nobenemu... kvečjemu obratno...
takšen pesimizem je malo pretiran, sploh če veš kaj bi rad dosegel... ostalo je samo vprašanje časa.
wink-1.gif

mladinci, dejte malo energije iz sebe!
smirk-1.gif

Kok si pa ti stara? 28? Pa si misliš "joj ta mladina"...
hysterical-1.gif

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.504