Na kaj biti pozoren pri nakupu pečice?

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.825
647
113
Odločava se za nakup nove pečice. Včasih je bila funkcija grelec spodaj, zgoraj in ventilator, danes pa je malo morje zadev:)

Nekako so nama pomembne naslednje zadeve:
- da se sama čisti (je to v praksi res tako dobro, kot piše?)
- da vrata ostanejo hladna od zunaj
- izvlečna vodila se zdijo uporabna

Nekatere ponujajo višje temperature, tam do 300°C, potem neke avtomatske programe peke, ipd., so to sploh uporabne reči? Glede na to, da pečico kupujeva za dolgo časa, cena niti ni nek faktor, ne bi pa imela nekih brezveznih marketinških funkcij, ki so drage in v praksi neuporabne.

Prosim za nasvete in izkušnje:)
 
Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Najprej se vprašajta koliko jo dejansko uporabljata, ter drugo kaj takrat pečeta.

Ko si človek realno odgovori vidi da je pečica v rangu 400 EUR maksimum kar potrebuje (AEG od Sevljeta..kot primer
wink-1.gif
).
 

damirj

Guru
9. maj 2012
5.341
2.429
113
Meni od tvojih treh točk je bila na koncu pomembna samo ena, da so vrata med pečenjem hladna (čeprav so v resnici še vendo topla na otip). Ostalega na koncu niti ne pogrešam, še najmanj pa izvlečna vodila. Se sicer zdijo na prvi pogled zelo fajn in tudi včasih vem, da pridejo prav, ampak pekač sneti dol z njih je cel proces in niti približno ni tako fajn in enostavno, kot brez izvlečnih vodil.
 

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.825
647
113
Kakšno leto sva že brez prave pečice, stara je crknila in sva nekaj preurejala kuhinjo, pa uporabljava malo samostoječo pečico (lidl/hofer), pa že ta je v uporabi 2-3x tedensko za kakšne manjše zadevice.

Plan uporabe nove pečice je za vse, od kruha (najbrž največkrat), zelenjave, biskvitov/tort/zavitkov, pic, pa do mesa in vsega, kar se pač da pečt:) Se znajo pa potrebe najbrž tudi konkretno spremeniti in povečati, ko bodo nekoč še otroci.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Tudi midva kupujeva pečico, v bistvu vse aparate. Okoli pečice se je glede funkcij prišlo na sledeče pogoje:

- obvezno piroliza, čiščenje je res enostavno, pa četudi je 1x letno
- vsah 65L kapacitete
- časovnik

Je pa tako, da tisti modeli ki imajo pirolizo, so tudi višjega cenovnega razreda in imajo tudi vse ostalo (no, edino če kupiš elektrolux model za 300 eur), tako da se glede tega ne sekiraj.

Potem pa še imaš dodatne bombončke, lahko odpiranje vrat, zasteklitev (večina cenejših ima namreč sprednje steklo zamaknjeno bolj naprej in potem se tja not zelo zelo rada zažre umazanija, kar pomeni da boš ob čiščenju tudi moral razdirat vrata, pain in the ass), in vizualna podoba.

Zmagovalec tuhtanja in vsega pa je tale model: http://www.bosch-home.com/si/produkti/kuhanje-in-pečenje/pečice/vgradne-pečice/HBG675BB1.html

Idita v big banga, tam jo imajo, in imajo tudi ostale. Bodita pozorna na tole steklo in pa odpiranje/zapiranje vrat, ter seveda komande.

Edino kar mi je žal, da ne bo pečica sredi kuhinje, na nekem zelo vidnem mestu, ker mi je, osebno, res top shit videt in vse
smile-1.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Kaj se trenutno dobi, se ne spoznam. Mnenje, kaj je meni uporabno.
Naša stara ima mrežici za pladnje tako narejeni, da ju potegneš ven do cca 5 cm do konca, dalje pa kar tako v ravni liniji ne gre in varno blokira. Zelo preprosto, niso izvlečna vodila, funkcija pa je precej podobna. Tega principa sedaj več ne najdem. Je pa "nujno" imeti nekaj, da pladenj spraviš v vidno polje brez nevarnosti, da se dotakneš grelca.
Ima 4 stekla na vratih, vrata so zmeraj dovolj hladna. Uporabno.
Ima neka dva programa, ko menja temperaturi, nam to ni uporabno. Uporabno pa bi bilo, da si sam definiram poljubni program. Na primer za peko kruha na moj način bi dal 25 min 240 stopinj, 20 minut 200 stopinj. Tega nima.
Nima pirolize. Ker nimamo, niti ne pogrešamo. Stvari, ki cvrčijo, pečemo v pokritih pladnjih. Gotovo pa je to dobra funkcija.
Časovnik verjetno ima vsaka. Brez tega ne gre.
 

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Predvsem vprašaj punco/ženo kaj ona potrebuje. Razni tehnološki dodatki, programi...bolj zanimajo nas moške, ženskam pa je pomembna enostavnost uporabe in čiščenja. Vržeš jurja € za pečico katera ima kopico različnih programov za različne jedi pol pa ona uporabljale program grelec zgoraj+ grelec spodaj in gumb za temperaturo pa na njem naredi od telečje pečenke do torte za rojstni dan. Ko pa se sam kdaj polotiš priprave kakšne jedi si pa itak že pozabil, kako se nastavi to in ono in zopet uporabiš isti program, kot ga uporablja žena.
 

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Tist najcenejše izpustiš in gledaš malo dražje. Mi smo recimo pred 6-7 leti kupil nov pralni za 500 evrov in ko je garancija potekla je utrgal bobn, nov na fuš 120 evrov, če bi serviser prišel pod 250 evrov nebi šlo.
Torej če bi kupil najcenjš pralni + to kar smo dal za bobn bi za ta gnar dobil 3.
 

escort

Pripravnik
19. maj 2009
348
11
18
Odgovor iz prakse:
1. pirolizo kupi, če si jo lahko privoščiš. Zadeva je res super.
2. izvlečna vodila. Če boš kupil pirolizo ima večina pečic že vsaj 1 izvlečno vodilo na najpogostejši višini. to se splača imet, ne bi pa doplačeval za 2 ali tri vodila. In ne vem kako imajo druge pečice ampak pri naši BOSCH ni nič težje dat pladenj v vodilo ali pa v režo.
3. Hladna vrata imajo sigurno vse pečice, ki imajo tudi pirolizo.

Za razne programe in ostale stvari pa ne znam svetovati, ker jih nimam.
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Še jaz:

- izvlečna vodila nam pridejo zelo prav (na večih višinah); mislim, da so v povezavi s pirolizo "delikatna", ker so občutljiva na visoko temperaturo; marsikatera pirolitična pečica zato nima izvlečnih vodil
- timer (ne samo za trajanje, pač pa tudi za odlog peke) - gremo zjutraj na izlet, pečici pa "naročimo", naj bo ob pol štirih pečeno
- upravljanje - na živce mi gre, ker imam vse na touch displayu in preden pridem do 200 stopinj, bi vrteči gumb že desetkrat obrnil
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Zmagovalec tuhtanja in vsega pa je tale model: http://www.bosch-home.com/si/produkti/kuhanje-in-pečenje/pečice/vgradne-pečice/HBG675BB1.html

Idita v big banga, tam jo imajo, in imajo tudi ostale. Bodita pozorna na tole steklo in pa odpiranje/zapiranje vrat, ter seveda komande.

Edino kar mi je žal, da ne bo pečica sredi kuhinje, na nekem zelo vidnem mestu, ker mi je, osebno, res top shit videt in vse
smile-1.gif

Iz te serije imam vgradno MW, sicer izgled in tehnika je top (brez vrtljive plošče), ampak funkcionalnost pa ne toliko. Ta obroč je rahlo neroden za upravljanje. Boljše je več vrtljivih gumbov, en za program, en za timerje idr. funkcije in en za temperaturo.

Brez pirolize pa itak ne bi več kupil pečice.
 

escort

Pripravnik
19. maj 2009
348
11
18
Ne vem kako je pri drugih proizvajalcih ampak pri boschu moraš vodila in vse drugo pobrati ven preden zaženeš pirolizo.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
imam electrolux, kritiziram stirikoten ročaj v katerega se zaletavam z ramo, in gladke okrogle gumbe katere moram " s papagajkami" premikati (drseči oktogli gumbi). Sedaj bi se najprej tega izognil. pa mogoče bi se do pirolize stegnil.
vodila je treba odstraniti pred pirolizo
 

damirj

Guru
9. maj 2012
5.341
2.429
113
Ti ne verjamem, vsako vodilo ima še čepke ki grejo skozi pladenj in zagrabijo. recimo da dati pladen na vodilo je enako enostavno, tudi pobrati pladenj z vodil še gre, ampak samo če čisto celega izvečeš. Ampak potem ta vodila itak ostanejo izvlečena in če želiš vrata zapreti, moraš eno po eno spraviti. Kar ni tako zelo fajn počet takrat ko imajo 250st. C.
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Govorim za izvlečna vodila na svoji Gorenje pečici:

ne zatikam na jezičke, ampak samo položim na izvlečna vodila ==> dati pladenj nanje in vzeti pladenj dol je zagotovo enostavneje kot pri klasičnih vodilih (imam troje izvlečnih in ena klasična vodila)
Ko imam pladenj zunaj, zaprem vrata pečice in le-ta potisnejo izvlečna vodila nazaj noter.

Oglasi se spet glede tega, ko boš imel kaj več izkušenj z izvlečnimi vodili
smirk-1.gif
 

escort

Pripravnik
19. maj 2009
348
11
18
V moji pečici je na začetku in koncu vodila pleh zakrivljen navzgor. Pladenj samo položiš na vodilo in porineš noter. obratno za ven.

Podobno kot tole: http://trgovina.opremacenter.s...a-hez338352.jpg

S tem da moji pladnji niti nimajo teh lukenj pri strani.

Kar pa se pospravljanja tiče, pa imaš tako ali tako rokavico ali krpo v roki, ker si ravnokar ven vzel pladenj, ki ima 250°C.
Sicer pa kakor je komu všeč. Meni se dopade.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Izvlečna vodila so zakon. Sicer ne vem, kako je lahko nekomu težko vzet pladenj ven, sam pač eni majo težave s čisto enostavnimi stvarmi.
@teleks: govori zase, nekateri nismo hiper nesposobni in uporabljamo kuhinjo in pečico popolnoma enako, kot naše soproge.

Meni je važna temperatura vsaj 275 stopinj, ker veliko pečemo pice, fajn je, da se čimprej segreje, zarad štroma, vsa ostala navlaka je pa za moje pojme odveč. Edin dvonivojsko pečenje sem uporabljal enkrat, ko sem mel pol familije na večerji.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Ja, pri modelih s pirolizo, bodite pozorni, da so vodila takšna, ki lahko ostanejo not. Ne, nimajo vse pečice tega.

Ene celo imajo takšne pladnje, ki so lahko not, in se tudi očistijo s tem, ene pa spet tak, da je treba vse ven. Bodite pozorni pač.

ThorZEN, tega se tudi sam bojim ja. Ampak tisti "potopni" gumbi so mi fajn mimo, kaj drugega pa potem več ni...tudi siemens ima podoben knof za vrtet. So pa modeli tako, da če želiš boljo zasteklitev in pa "blažilna" vrata, pa si že pri tem modelu, ko je vrtljiv knof...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
No, nekdo ki veliko uporablja žar funkcijo, se naj kar pripravi na špricanje in čiščenje, potem pride piroliza prav.

Če pa je hrana v posodi, pa itak zelo redko potreba ja.