Evo... k mam cajt, pa ne morem spat
Imaš dve ločene zadeve. Prvo je vsa muska, katera je na tvojem računalniku (oz tista, katero si si naložil v iTunes) drugo pa so playliste. Ko naložiš fajle v iTunes jih "moraš" potem razsortirat po raznih playlistah in ko nalagaš musko na ipoda določiš katere playliste bi imel gor. Playliste so pa samo kazalci na mp3 datoteke na tvoje računalniku. Na levi strani vidiš recimo nekatere moje playliste. Jst mam recimo pod "rock" zmetano vso rock musko, potem imam nekatere komade še v "slo rock" in "my top rated". Fizično so ti komadi posneti samo enkrat na iPoda (zavzamejo plac samo za en fajl recimo) ampak se pojavljajo v različnih playlistah. Če bi hotel tako razsortirat musko po mapcah bi mogu pač posnet en komad večkrat na mp3 player, pa še precej več dela bi imel. Še vedno pa lahko na iPodu izbereš kompletno zbirko muske, katera je posneta na ipoda in iz tam izbiraš komade oz izbiraš po zvrsti, izvajalcu, albumu...
Potem pa imaš še "smart playliste" katere ti pa same iz tvoje zbirke potegnejo komade, kateri vstrezajo pogojem, katere si določu. Tam lahko izbereš recimo, da ti da ti avtomatsko zmeče v playlisto samo musko iz naprimer 80. let, določene zvrsti ali določeno kvaliteto zapisa. In ko boš dodal nov album, ti ga bo avtomatsko vrglo v to playlisto, če bo ustrezal pogojem.
Če hočeš na ipoda samo dosnet en album sploh ni problema, če bo na istem računalniku. iTunes bo pregledal kaj imaš že na ipodu in ti bo samo obnovil spremembe, ki si jih naredil. Če si recimo samo preurejal playliste, ti bo zamenjal samo playliste in ti ne bo še enkrat snemal vse muske gor. Če si dodal en album, ti ga bo pač dodatno posnel. Zarad tega je sinhronizacija precej hitra in enostavna.
Če imaš na obeh računalnikih isto musko (predvidevam da v mreži) ne bo problema, ker lahko tud sharas playliste in boš imel v bistvu na obeh računalnikih isto urejeno. Pri nas ima recimo brat preko mreže naložemo musko iz mojga računalnika v svoj iTunes in si pač sinhronizira svoje playliste. Če pa jst njegovga ipoda priklopm na moj računalnik, k mam drugačne playliste, ga lahko pa samo z mojimi playlistami sinhroniziram..
Za ostale datoteke (podatki itd...) je iPod v windowsih že v osnovi viden kot prenosen disk. Samo če snemaš gor musko je ne boš mogu poslušat. Če pa daš gor neko 3rd party aplikacijo je pa tud to mogoče. Potem si lahko na ipoda snemaš z dragndrop... Katera aplikacija je najboljša pa nebi vedu, ker sem se kar na iTunes navadu in ga zdej ne zamenjam za nič
Mislim pa da ima Winamp celo že vgrajeno aplikacijo za prenašanje na iPoda, tako da lahko tud iz tam playliste prenašaš.
Mogoče se sliš vseskupi malo zapleteno ampak se kar hitro navadiš... vsaj jst sm se. In zdaj sem čist srečen, ko imam na računalniku, v avtu in na poti vse playliste isto urejene in točno vem kje je kaj
Tukaj imaš pa še primer kako zgleda "urejanje" smart playliste
No... to bi blo to za zdej
p.s.: tisti, ki gledate na ceno konkurence lahko kar nehate pisart stvari, katere so bile že 10000x napisane. Ja... iPodi so dragi, nimajo radija (zakaj bi rabu radio, če mam 60G muske gor) in nimajo snemalnika. Imajo pa interface, katerega lahko drugi bolj kot ne sanjajo in podporo, katere drugi predvajalniki ne bodo imeli še dolgo (tukaj mislim predvsem povezljivost z avtoradiji in hišnimi audio/video sistemi). Pač se vsak sam odloč kaj bo kupu...