montaža wc školjke

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.528
2.280
113
Citat:
Uporabnik Slycer pravi:
Vincent, tole ni normalno ane? Cev iz tal štrli mar nekaj centimetrov. Verjetno jo je potrebno porezati? Ali se jo poteze do višine ploščic ali pustim kaj preko?

Kaj imaš to nek pepelnik na cevi, in kakšna je odtočna cev - kater material

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Drug wc isti smorn.

20160512113723.jpg

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.528
2.280
113
Cevi so zgleda svinčene. Jaz ti bom napisal postppek za montažo na PP fi 110 cevi, saj načeloma za svinec je enako, edino premer cevi na svincu, ne vem če omogoča montažo gumi manšete. Potem boš moral reševati s silikonom ali steklarskim kitom
Če imaš talno školjko daš vmes gumi manšeto, ravno ali ekscenter. Koliko porežeš cev je odvisno kakšna je školjka, pogledaš koliko je odtočna cev višje od spodnjega roba školjke, upoštevaš debelino gumi manšete in ustrezno porežeš. Včasih je to ravno s keramiko, včasih par centi višje. Najbolje da greš eno kupit in probaš če ti lepo paše v svinčeno cev. Potem šele krajšaj cev.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Najprej nabavi manšeto. Če wc ni direktno nad luknjo...vzemi ekscenter (oz. Če bi tebi bolj ustrezalo ga premaknit levo/desno, naprej/nazaj zaradi kotlička). Potem boš pa sprobal na licu mesta kako dihtunga sede v cev ter še nato noter wc uporabljaj tekoče milo da bo šlo gladko). Cev je (vsaj zdaj) ponavadi v liniji ploščic oz. kak cm ven (niti ni tako pomemno).

Če bo potrebno lahko odrežeš cev (tudi meni deluje svinčena).

Dejan...če delaš prvič bo ugotavljanje pozicije nosilcev po sistemu o katerem smo pisali bolj ziher kot tvoja metoda (kjer lahko bp zaje.beš z debelino keramike in zvrtaš narobe luknje). Če pritrdiš vsak teden par sekretov si vsekakor bolj zverziran in hitrejši.

Pa tud ne vem zakaj se ne bi človek lotil sam. Vse je enkrat prvič. Če ne hitiš, razmisliš se da vse nardit. Ni treba za vsak drek klicat 'majstrov'. Tule gre dobesedno za drek
wink-1.gif
.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Sem vse uredil se tisti dan. Za prvi wc porabil dve uri in pol. Za druga dva pa po 35 minut. Sem pa kupil tri nove manšete ker so bile tiste ki sem jih najprej kupil za en drek. Primerne ampak veliko slabše od teh ki jih je Dejan nalimal.

Edino tečno je bilo da je bila cev v tleh nekako zgubana. Je svinčena. Odrezal ssm jo na nivoju ploščic in nato malo potolkel s kladivom da sem jo izravnal toliko da mi ni manšete gubalo med vstavljanjem.

Clancy

Majstr
20. avg 2007
835
400
63
Ksz...
Naj izkoristim to temo, da ne bom odpiral nove...

Gre se za na tleh stoječo školjko, z izlivom v steno.
Problem je raztegljiva cev, ki je nataknjena na izlivno cev školjke, kjer približno na vsake dve leti začne spuščati pri tesnilu.
Opazil sem, da se na iztočni cevi školjke, kjer naseda gumijasto tesnilo raztegljive cevi, naredi tanek rob iz vodnega kamna. Ko se cev med čiščenjem, ali kako drugače malo premakne, začne na tem mestu takoj spuščati. Sledi čiščenje z kisom in nabava nove raztegljive cevi, saj je stara neuporabna.
Ali po novem morda obstaja že kakšen nov sistem tesnenja manšete na školjko? Eventuelno bi zamenjal tudi školjko, če obstaja kakšen nov sistem.
Ima mogoče kdo kakšno pametno rešitev?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Dobi se tudi podaljšek ekscenter (išči pod ekscentrična manšeta). Če si iz Lj vem da imajo v Taprotu (šiška, pod Mercator centorm).

v tem smislu...

MIB-16010.jpg

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Opazil sem, da je pri WC školjki levi vijak prerjavel in se zlomil. Predvidevam, da je del navoja ostal v luknji, kar pomeni precej zajjebancije. Verjamem da to ni neko zahtevno delo, vendar če nimaš izkušenjs tem, si hitro nakoplješ nepotrebne probleme. Če se bom tega lotil sam, me zanima na kaj moram biti pozoren, da ne naredim kakšne škode?

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Za debelino školjke je verjetno še vedno veni. Odstrani školjko, in ga boš lahko zagrabil s kombinirkami.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Ko se bo školjka odmontirala, je mogoče potrebno zamenjati tudi kakšne manšete ali kaj podobnega...?.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Ko se bo školjka odmontirala, je mogoče potrebno zamenjati tudi kakšne manšete ali kaj podobnega...?.

Pred nabavo manšete in rezanju talnega odtoka preveriti dolžino odtočne cevi na novi WC školjki. Nekatere imajo rob cevi pod ali nad spodnjim robom školjke.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Tudi pri meni je ostal del šraufa v lukni. Za največji hec je poskrbel Murphy.
Nova školka je imela iste lukne kot XX let stara. Jeba na m2.

Šraufa nisem dobil iz lukne (še nikoli tega delal sploh iz ploščič), sem pač školko malo zamaknil in zvrtal nove lukne.

Zadeva "stoji", zamik mi pa tudi odgovarja zaradi radiatorja na strani in kotlička zadaj. Win-Win situacija.

Na tla sem še dal tisto črno dihtungo pod školko vendar sem bolj šlutasto odrezal zato sem školko pri stiku s keramiko še zalil s silikonom.
Nič ne gre pod školko in nič ne priteče ven...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Najprej školjko stran..odstrani cev kotlička. Odtočno zaenkrat pusti da ne smrdi ( imej pripravljen čadopis da ga zmečkaš in zapreš puknjo, ko bos odstranil). Odšravfaj vijak. Izpuli školjko iz cevi dtoka, zamaši ga in poglej šravf. Verjetno bo gledal malo ven ..obrni s kleščami in komplet zamenjaj na obeh straneh ( prej ju seveda kupi v trgovini..inox).
V kolikor vijaka ne dobiš ven potem prekontroliraj gibkst odtočne cevi..če je izvedljivo da školjko porineš 2 cm bolj k steni ( če je iztok v tla pač porineš malo bolj k steni s tesnilom vred). Če gre zvrtaj no novo, nove vlozke in privijači. Pri kotličku odreži ta 2 cm cevi ki gre v kotliček ( spet...če imaš nadometni kotliček).

To je to.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
No jaz mam pa talno skoljko ze tri leta na keramiki samo na silikonu brez vijakov. Gor smo ga srali od 9kg otroka do 120kg deca in se zmer je vse BP!