montaža wc školjke

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
povsem laično sem se spravil reševanja problema počene stare straniščne školjke saj je bila uporaba stare zaradi loma nemogoča...
zjutraj sem nekako zdržal da nisem naredil tisto kar bi bilo treba misel da bom na hitro kupil eno novo in se potem u miru usral...:)

no napaka seveda mislim misel da bo menjava povsem enostavna...
torej školjka lepo sede na luknjo do tukaj vse ok vendar pa ob spuščanju vode le ta spušča rahlo ampak pušča v predelu kjer gre luknja od školjke na luknjo od inštalacije... gledam staro školjko in opazna je ena bistvena razlika do nove namreč stara ima cev ki gre na inštalacijo dva centimetra iz ravnine školjke posledično očitno tudi ni puščanja nova je povsem v ravnini in očitno zaradi tega malenkost pušča... ali obstajajo kakšne male čarovnije velikih mojstrov ki enostavno sanirajo tak problem...

v mislih sem imel mogoče kakšno par centimetrov dolgo guumijasto cev primernega premera, ki bi jo z ustrezno objemko dodatno fiksiral pomenilo pa bi ravno toliko podaljšanja da bi teklo direktno v inštalacijo...

ali pa naj delo prepustim majstru... to bi naredil že takoj če bi danes dobil majstra, kar pa je seveda nemogoče... no ravno tako nimam glih dveh levih in bi z ustreznim namigom rešil sam

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Za školjko dobiš gumijasto manšeto, ki se jo vtakne v odtočno cev in na vse skupaj potem natakneš školjko. Zgornji rob manšete sega kakih 5 cm nad ravnino tal.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Jutri pojdi v najbližjo trgovino z vodo instalacijskim materialom, te vrste distančnikov je veliko...

edit: vidim da je že odgovor...

Nazadnje urejeno:

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
odlično... seeno očitno prav razmišljam
smile-1.gif

no ja dons bom še zdržal glede da so trgovine zaprte jutri pa uredil

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Jaz sem okrog luknje v tleh ponavadi naredil še obroč iz steklarskega kita, tega si potem s školjko stisnil in je zatesnil med luknjo in kljunom školjke (tem ki si ugotovil da malo ven gleda). Prav tako se potem zakita s sanitarnim kitom še stik med školjko in ploščicami, da ne uhajajo kake neželjene vonjave, če klobasa od prej ni zadihtala dovolj
smile-1.gif

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Kita se že dolgo ne uporablja več, ker so sedaj gumi manšete...
Lahko pa za boljši občutek ko školjko zmontiraš, spodnji rob namažeš s sanitarnim silikonom, če imaš seveda talni odtok. Silikon je bolj namenjen preprečevanju smradu in ni namenjen vodnemu tesnenju.

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
čisto vsi nasveti so prav prišli

kupil manšeto jo zatesnil na luknjo s steklarskim kitom in na spodnji rob nanesel silikon prej pa še zavrtal nove luknje... za naslednjih trideset let bo ok no razen če bo komu spet kej trdga gor padlo

mogoče steklarskega kita niti nebi bilo treba pa vendar je bil občutek, ko je vse zadelano in zatesnjeno bistveno boljši ravno tako verjetno prijetnejše v kakšnih ekstremnih pogojih kjer bi smard udaril nazaj... glede na to da je še greznica v igri niti nemogoče
torej strošek slabih dva evra je kupil dober občutek in iskreno povedano če bi bil majstr bi ga vedno uporabljal... sem pa prepričan da tako lepo zasilikonano tudi profiji ne nardijo.... no da se ne bom preveč hvalili:)

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
No super, samo da si uštimal kot je treba
zmaga.gif

Povsod kjer imamo opraviti z vodnimi zaporami "dišav" (wc školjka, koleno pod lijakom, talni sifon in vsi ostali sifoni) se velja maksimalno poglobiti v montažo, da potem ne prihaja do kaih neželenih vonjav. Vsi ti vodi brez vodne zapore delujejo kot dimnik prezračevanja, smrad vleče navzgor in k vam v stanovanje.

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
obujam temo.

opažam da mi med spojem školjke in ploščicami odteka..neka luža se občasno naredi..čutijo se takrat tudi vonjave..tudi nek silikon med školjko in ploščicami se je čisto "speštal".

okey spodaj na školji sta dva šraufa s katerima lahko školjo dvignem, še prej odmontiram cev višje od školje, da bom lahko školjko odmaknil...samo v školjki je seveda voda nekje 10 cm, kako jo spustim da bo šla ven, predno dvignem školjko..potem pa očitno pregledam zadevo in po potrebi kupim nekakšno manšeto da bo spojila zadevo, prišraufam nazaj in zasilikonam spoj ploščic s školjko.?

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik kroja pravi:
obujam temo.

opažam da mi med spojem školjke in ploščicami odteka..neka luža se občasno naredi..čutijo se takrat tudi vonjave..tudi nek silikon med školjko in ploščicami se je čisto "speštal".

okey spodaj na školji sta dva šraufa s katerima lahko školjo dvignem, še prej odmontiram cev višje od školje, da bom lahko školjko odmaknil...samo v školjki je seveda voda nekje 10 cm, kako jo spustim da bo šla ven, predno dvignem školjko.. potem pa očitno pregledam zadevo in po potrebi kupim nekakšno manšeto da bo spojila zadevo, prišraufam nazaj in zasilikonam spoj ploščic s školjko.?
Kolikor jaz vem je ne moreš. Torej, parkrat spusti vodo preden se tega lotiš in potem enostavno daš spodaj nekaj, kar čimveč vode popivna. To je to...
Oz. da ti bo čimmanj šlo ven jo odvijači, potem jo pa k sebi nagni (proč od zida) in tisto kar ostane še noter potem zlij proč. Ven ti bo v vsakem primeru nekaj steklo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Kroja: voda ostane v skoljki in ce bos previdno odstranil (cim manj nagibal) skoljko je tudi ne bo veliko ven steklo. En del jo lahko odstranis tako, da pred sravfanjem nekaj potopis v vodo(npr flaso z vodo) in odstranis ko bos zacel sravfat. Da pac izpodrinis vodo v sifonu skoljke. Ce imas talni izliv jo cim lepse dvigni, ce imas stenskega jo cim bolj lepo odrsaj od stene, nikakor pa ne nagibaj nazaj. Potem pa dvigni nad neko posodo, mogoce banjo in nagni skoljko da voda odtece. Imas talni ali stenski izliv? Pri stenskem bi se morala okvara vidteti brez sravfanja

Nazadnje urejeno:

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Vodo v sifonu od školjke popivnaj s kako krpo ali gobo, malo umazanije pa itak bo. Še več pa potem ko boš reševal težavo, kakršnakoli že je.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Ja tole boš moral zamenjat. Jaz sem uporabil ekscentrično da sem malo pridobil pri zamiku školjke od stene. Ostalo so ti pa že povedali, malo požokaj s prazno plastenko v školjko, da spraviš čimveč vode iz sifona potem jo pa previdno dvigni pa ne nič vode ven steklo.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
No, ko sem to sam doma mečkal, sem mislim da uporabil dve taki manšeti, ker cev iz školjke tudi ni bila v isti ravnini kot stenska luknja, ena sama manšeta pa ni lepo sedla. noter in od zunaj sem ju pa pri stikih namazal s silikonom, pa počakal,da se posuši. Pa je držalo in drži še danes. Je pa bolj Pat a Mat rešitev.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ne komplicirat !
zapri kotliček ,spusti vodo ,vodo iz školjke z krpo popivnaj, odklopi dotočno cev od kotlička v wc, snameš kotliček, odviješ vijake školjke ,če ne gre odžagaj vijake ali razbij tolko da snameš školjko.Kupiš ekscenrer ,diana vijake (inox ) za školjko ,novi komplet ( cev ,tesnila od kotlička do wc-ja ) ,nastaviš školjko z ekscentrom na luknjo ,naštimaš wc da ti paše sredina kotlička,zarišeš luknje ,zvrtaš školjko po potrebi zakitaš ( ker pod sigurno ni raven ) priviješ školjko ,z občutkom priviješ,odstraniš odvečni kit ,zmontiraš kotliček,odrežeš cev,priklopiš to skupaj ,odpreš ventil za kotliček ,ga napolniš in spustiš vodo-----TEČE VODA --- vse si naredil
aplauz.gif

pozdrav.gif

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
še predno bi kotliček dol dal, gre(iz stene) v njega neka mala gibljiva kovinska cev(ki ima še neko odpiralo-ročko) in čim hočem odšraufat to cev iz kotlička pritiska in curlja voda, kar močno.

najprej moram to narediti, da ne bo zalilo wcja, potem pa bom lahko verjetno kotliček stran dal in ločil od školje..

kakšni predlogi..

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
- zapri vodo (stenski ventil, če se ne da pa glavni ventil)

- splakni školjko da (skoraj) izprazniš kotliček

- naprej po planu
smile-1.gif

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
no, sedaj puščam tisto vodo pri kotličku raje na miru, in se posvečam dvema s šraufoma spodaj pri školjki, sta totalno zarjaveta, še zagrabita na šraufenciger težko.. tako da to moram najprej ločit, toliko vsaj da vidim, da se bo lahko školjka ziher ločila od ploščic- 40 let stara školjka.

šraufa ne morem odšraufat, zato edina misel je da kupim fleksarco(me je kar sram da jo nimam doma) potem pa nadaljujem. z majzlom pa ne upam nič:)

tako da jutri kupim fleksarco, da ta dva vijaka odrežem tam vmes med školjko in ploščicami, kjer je kakšen mm prostora.

kakšno fleksarco kupim?
bonk.gif

Nazadnje urejeno: