Mokra glava in mraz

mr_

Guru
20. sep 2007
9.355
2.730
113
Torej neko staro ljudsko izrocilo pravi, da ce imas mokro glavo, ne smes na mraz, ker se bos prehladil, pljucnica... Torej v mislih imam, da si si umil glavo in iz tople kopalnice gres v malo hladnejse prostore. Je to dejansko skodljivo? Ali zbolis le zaradi tega, ker imas slabsi imunski sistem? Ce gres z mokro glavo za eno minuto v mrzlo klet, bo se huje, ker...? Mal je bila vceraj debata o tem, pa me zanima kaj pravi medicina.
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zakaj bi zaradi mokre glave fasal virusno okužbo mi najbolj ni jasno
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Babice tudi pravijo "za vsako bolezen raste rožica", pa zaradi tega ne dobiš šopka krizantem pri zdravniku
wink-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.569
4.490
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Babice tudi pravijo "za vsako bolezen raste rožica", pa zaradi tega ne dobiš šopka krizantem pri zdravniku
wink-1.gif

Glede na današnje stanje v zdravstvu čist lahko da boš dobil krizanteme pri dohtarjih namesto zdravil...
stupid-1.gif

Kaj so že pogrebniki?!

- Zaključna dela v zdravstvu.

roza.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
kaj je hujše?

da greš z mokro glavo v mrzlo klet, al z vročo???

za moje pojme z vročo
wink-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Torej neko staro ljudsko izrocilo pravi, da ce imas mokro glavo, ne smes na mraz, ker se bos prehladil, pljucnica... Torej v mislih imam, da si si umil glavo in iz tople kopalnice gres v malo hladnejse prostore. Je to dejansko skodljivo? Ali zbolis le zaradi tega, ker imas slabsi imunski sistem? Ce gres z mokro glavo za eno minuto v mrzlo klet, bo se huje, ker...? Mal je bila vceraj debata o tem, pa me zanima kaj pravi medicina.
smile-1.gif

Jaz bi rekel, da je bolj odvisno od vetra, kot od samega mraza. Če vetra ni, ni nekih težav

mr_

Guru
20. sep 2007
9.355
2.730
113
Citat:
Jaz bi rekel, da je bolj odvisno od vetra, kot od samega mraza. Če vetra ni, ni nekih težav

Ker....? Z vetrom se ti pac lasje hitreje posusijo in obcutek mraza je vecji. In zbolimo, ker?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ne, tudi z vetrom se ne prehladiš. Kot sem rekel, prehlad, pljučnica..so virusi/bakterije...zakaj bi te z mokro glavo lažje okužili, ne drži vode. V teoriji bi lahko nekdo rekel, da s takšni početjem postavimo telo pod stres, kar lahko oslabi imunski sistem in posledično ima okužba lažje delo, ker itak smo nonstop na udaru virusov/bakterij, ampak nek normaln človek ne bi mogel imeti tako slabega imunskega, da bi ga par minut na vetru toliko oslabilo.

Je pa za revmo nevarno to početje.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Torej neko staro ljudsko izrocilo pravi, da ce imas mokro glavo, ne smes na mraz, ker se bos prehladil, pljucnica... Torej v mislih imam, da si si umil glavo in iz tople kopalnice gres v malo hladnejse prostore. Je to dejansko skodljivo?
Ne. Seveda, dokler ni temperaturna razlika kakih 20 ali več stopinj, takrat si daš vsaj kapo na glavo ali kapuco, pa še to bolj zato, da te ne zebe. Da bi pa bilo nevarno, ker greš iz kopalnice v kuhinjo ali pa skočiš v klet po krompir, je pa bedarija.

Predstavljaj si, da rineš v mrazu (tudi v -15 sem že rinil) in zmerno močnem vetru v hrib in švicaš ko majmun. Glede na ljudske reke bi moral stakniti nevarno virusno okužbo že po dveh urah hoje, pa sem še vedno živ po mnogih takih turah. Ali pa kakih drugih zunanjih športih, ko si pač moker od švica, pa je mraz in veter.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Citat:

Ker....? Z vetrom se ti pac lasje hitreje posusijo in obcutek mraza je vecji. In zbolimo, ker?

Lahko pride do vnetja živcev na lobanji. To se mi je zgodilo nekoč na morju, ko sem stopil z razgreto glavo pod mrzel tuš. Nekaj dni je bolelo kot hudič.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Taboljša fora je, ko mi folk palamudi, če se ne bom prehladil, ker grem laufat pozimi, pol grejo pa smučat pri -10.

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Bivša sodelavka je redno prakticirala, da je hodila še z mokrimi lasmi zjutraj peš v službo, pa ji nikoli ni bilo nič.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Slovenci smo pa tako mahnjeni na škodljivost prepiha, da se nam smeje cel svet. V nekaterih državah sem se vozil z avtobusi, ki so imeli odprta vsa okna, da sem včasih mislil, da mi bo odtrgalo glavo. Pa nisem ne sam, ne nihče drug, zaradi tega zbolel.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Torej neko staro ljudsko izrocilo pravi, da ce imas mokro glavo, ne smes na mraz, ker se bos prehladil, pljucnica... Torej v mislih imam, da si si umil glavo in iz tople kopalnice gres v malo hladnejse prostore. Je to dejansko skodljivo?
Ne. Seveda, dokler ni temperaturna razlika kakih 20 ali več stopinj, takrat si daš vsaj kapo na glavo ali kapuco, pa še to bolj zato, da te ne zebe. Da bi pa bilo nevarno, ker greš iz kopalnice v kuhinjo ali pa skočiš v klet po krompir, je pa bedarija.

Predstavljaj si, da rineš v mrazu (tudi v -15 sem že rinil) in zmerno močnem vetru v hrib in švicaš ko majmun. Glede na ljudske reke bi moral stakniti nevarno virusno okužbo že po dveh urah hoje, pa sem še vedno živ po mnogih takih turah. Ali pa kakih drugih zunanjih športih, ko si pač moker od švica, pa je mraz in veter.

Praktični primer: pozimi v minusu si v toplicah v zunanjem bazenu. Do vratu si v vodi, glava je zunaj in je mokra. Na začetku te malo zebe, ko pa lasje zmrznejo pa več ne toliko
grin1.gif

Do zdaj še ni bilo problemov.

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Ko smo bili še mulci, smo iz zunanjih bazenov skočili ven in se kepali, pa smo preživeli :p

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Slovenci smo pa tako mahnjeni na škodljivost prepiha, da se nam smeje cel svet. V nekaterih državah sem se vozil z avtobusi, ki so imeli odprta vsa okna, da sem včasih mislil, da mi bo odtrgalo glavo. Pa nisem ne sam, ne nihče drug, zaradi tega zbolel.
To bo kar držalo, slovenci smo kar orenk mehkužni na veter in nasploh na slabo vreme. Kolikokrat slišim, "pa saj dežuje/piha/vroče/mraz/sneg/ošpičene prekle", samo da se ne bi kdo šel kakšnega športa izven idealne šajbe pri 25 stopinjah, tako da sem za večino poznanih že kar nenormalen norc, ki gre biciklat v sneg, laufat v dež in v hribe ob močnem vetru. No, je vsaj mir.

Pač se vidi da smo južnjaki, v bolj severnih deželah se ne sekirajo toliko. Se pa to hvalabogu počasi popravlja.

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ne, tudi z vetrom se ne prehladiš. Kot sem rekel, prehlad, pljučnica..so virusi/bakterije...zakaj bi te z mokro glavo lažje okužili, ne drži vode. V teoriji bi lahko nekdo rekel, da s takšni početjem postavimo telo pod stres, kar lahko oslabi imunski sistem in posledično ima okužba lažje delo, ker itak smo nonstop na udaru virusov/bakterij, ampak nek normaln človek ne bi mogel imeti tako slabega imunskega, da bi ga par minut na vetru toliko oslabilo.

Je pa za revmo nevarno to početje.

Ta mit niti ni tako iz trte zvit
tongue-1.gif

Glej ko imaš mokro glavo se lahko na mrazu podhladiš, ko si podhlajen si pa bolj ogrožen za okužbe. In ker so bili včasih večinoma vse družine skupaj v enem prostoru, je tisti ki je bil bolan okužil tiste zmrznjence
smile-1.gif

Že sama logika ti da vedeti, da mit drži. Zakaj poleti nisi nikoli prehlajen ? Zakaj se prehladiš na prepihu? Zakaj se prehladiš od klime v avtu? Zašvicaš, potem te pa prepih ali klima ohladita.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Že ja, samo to bi moral imeti zelo oslabljen imunski sistem, da bi par minut na mrazu tako vplivalo na le-tega?

Mogoče kakšni otroci in stari, bolani, ljudje...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Glej moraš vedeti da včasih - ker to je star rek - ni bilo kot danes ko imaš gretje po celi bajti ali stanovanju včasih je bila peč v dnevni v sobah so bile pa temperature zelo blizu ničle. So šli spat z mokro glavo je še kaj zmrznilo
smile-1.gif

Zakaj bi morali zboleti samo otroci, stari, bolni.... veš koliko ljudi se letno prehladi zaradi klime?