Mojster za gretje

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Glede na to, da v dnevni ni radiatorja, le konvektor, in če sem prav razumel tole, lahko tvoj nasvet malo modificiram tako, da dam glavni termostat od peči (ki je tudi v dnevni sobi) na ful (da je ne ugaša), timer izklopim (da je ne ugaša), konvektorju v taisti dnevni sobi pač določim neko tempraturo, ki jo naj vsaj približno drži (ga bo že njegov termostat ugašal in prižigal), v ostalih sobah pač naštimam s termostatskimi glavami in se potem igram s temperaturo vode v sistemu, da bo OK toplo?

Ja jaz bi tako naredil. Zdaj če je v eni sobi samo konvektor naj pač ta stalno lavfa (če je to že dnevna) čeprav mi ni jasno kaj tlačijo tako zadevo sploh noter...v čem je keč? Kar neki..še radaitroji preveč vrtinčijo zrak..tole pa sploh - potem pa prahu da izvoz.

Saj boš v roku 2 dni videl kam pes taco moli, pa potem posamezne sobe reglural z term. glavo...sistem imša pa v obratovavnju da si vsak radaitor vzame kolikor rabi.

Po moje bi se mogle stene stemperirat in bi moral biti občutek mnogo boljši kot je zdaj ob zaganjanju (vsaj če je še izolacija na stenah, kar verjetno je).

Potem boš pa samo s temp. vode uravnaval kompletno hišo. Trenutno gelde na vreme nimaš kaj trzah že 14 dni, ob dratsični spremembi..greš do peči pa daš par stopinj zraven ali stran.

Tak da..za štart...daj temp vode na 45 stopinj, vklopi na 24 h/dnevno..nastavi termostate po osatlih sobah naneko vrednost, koplanica, dnevno..gretje na ful (Če bo v dnevni preveč...alirpemalo..to reguliraj z vodo v sistemu).

To je to. Pa javi v ponedeljek kako se obnese.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
V dnevni bo itak konvektor, ki ima svoj termostat, sam reguliral (kot bi radiatorji v drugih sobah).
Bom probal čez vikend + kak dan naslednji teden, upam, da bodo ostale primerljive temperature, da bom vedel, kje sem.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Evo, dva tedna sprobaval, zdaj je kar OK, samo konvektor me še vedno jezi ... Če nižam temp. vode v sistemu, slabo greje, če jo višam, se pa poraba poveča ...
Mimogrede: izolacije je 8cm pri fasadi (spodaj je 30cm modularca), pa 3 cm spri zidu ki se naslaja na soseda (ta je 20cm modularc), obakrat nek stiropor ali nekaj podobnega, pod streho pa 20cm.

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
SJTV1 praviš, da imaš peč Immergas Zeus, verjetno misliš Immergas Vitrix Zeus 24. Če ja potem imaš enako peč kot jaz in ta peč je že v osnovi pripravljena na vremensko regulacijo, le da je ti verjetno nimaš priklopljene ali pa celo niti zmontirane. Tipalo stane cca. 30 €(zelo dobra investicija, Immergas Code 3.014083).
Ne spreglej pa dejstva, da Immergas peči delujejo optimalno samo z njihovim originalnim termostatom Comando Amico Remoto .

Preverjeno na lastni koži, poraba tudi do 1,5 m3 na dan nižja in seveda uporabljen način 24/7 konstantno temperaturo!

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Samo Zeus je - ampak ja, sem jih spraševal, pa so mi že povedali, da se da vremenska zrihtat (samo ne vem, da bo dober obstoječi CAR ali je za vremensko regulacijo potreben drugačen (CAR V2, koda 3.02139 - a slučajno veš ceno za tole?) . Je pa italk vseeno, če bo treba menjat, bo pač treba menjat. Sem se pa že 99% odločil, da spomladi porihtam (+ dodam 1 ventilator v konvektor).
Porabe pa pri letošnjih temp. še nisem imel nad 2,2 kubika na dan - ampak klinčevega dragega istrabenzovega plina iz cisterne, hehe ... Še čakam, da nas na mestnega prikopijo.

Nazadnje urejeno:

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
2,2 m3 plina iz cisterne na dan je pa dokaj dobra poraba. Odvisno koliko kvadratov greješ? Pri meni gre cca. 2,5 pa tudi do 3,5 (pri -15 ali več) na dan za 167m2 pri cca. 23 stopinjah konstantne temperature(ponoči pade na dobrih 22).

Pa da neboš mislil, da mestnega plina potem tudi 2,2 m3 skuriš. Številka je kar nekaj višja, saj gre za drugo mešanico plina, pa tudi šobe na peči moraš zamenjat(koliko mi je znano niso poceni).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Vem, da je mestnega (precej) več. Sicer pa 110 kvadratov, tam okili 22 stopinj ... To je bilo, ko je bilo zunaj okoli -3, -4 stalno ... Te dni je 1,4 ali 1,5 kubika ...

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Kdo ve, koliko znasa priblizno priklop na mestni plin? Ker ko sem klical na Energetiko so mi rekli da je potrebno narediti projekt in oddati vlogo.
Mene zanima ce ima kdo lastno izkusnjo kaksen je strosek priklopa na mestni plin, v kolikor je ze na ulici ( skoraj zagotovo je, LJ-siska)?
Pec je na kurilno olje, stara dve leti, verjetno je potrebna menjava?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Veliko vprašanje je kje točno je priključek....čeje pipa že na objektu, potem dvomimd abo nek hud stošek,, ker je v njihovem interesu da se priklopiš. Če pa je potrebno kopanje pa..hm...zna biti drago.

Je pa tako s plinom...stalo te bo kakih 6 do 8 jurjev računica na koncu za samo ogrevanje pa bo ista kot jo imaš sedaj z oljem. Tak da...je za razmisliti.

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Veliko vprašanje je kje točno je priključek....čeje pipa že na objektu, potem dvomimd abo nek hud stošek,, ker je v njihovem interesu da se priklopiš. Če pa je potrebno kopanje pa..hm...zna biti drago.

Je pa tako s plinom...stalo te bo kakih 6 do 8 jurjev računica na koncu za samo ogrevanje pa bo ista kot jo imaš sedaj z oljem. Tak da...je za razmisliti.

Prikljucka na objektu ni, torej je potrebno kopanje. Na ulici pa je skoraj zagotovo. Drugace pa, slisal sem da je kurjava na mestni plin dosti ugodnejsa od kurilca, je pa res da ce bi imel sedaj investicijo 5k eu za menjavo ogrevanja, verjetno ni racunice vec, zato pa sprasujem ce je potrebna tudi menjava peci...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če hočeš privarčevati z energentom, potem glej biomaso (drva/peleti/sekanci) ali toplotno črpalko. Plin in olje sta zelo blizu - vsekakor preblizu, da bi zaradi varčevanja menjal peč (če še ni iztrošena)

bernikmi

Zelenc'
12. feb 2012
2
0
1
Pozdravljeni !

Zasledil tole temo, pa imam sam doma podoben problem, tako da če je kak mojster, ki bi mi znal svetovati ali narediti pregled se priporočam. ---softi kolikor sem zasledil se verjetno dobro spoznate na te zadeve, se lahko morda kako kaj dogovoriva?
Imam pa sledeče stanje:
4 stanovanjska hiša, pritlično stanovanje 84m3, UNP plin (plinohram ButanPlin v najemu). Peč je Vaillant EcoTECPro 11kw s pretočnim bojlerjem + 2 veji (radiatorji in talno) z vremensko vodeno regulacijo in sobnim termostatom.
Laufam samo talno, ker je dovolj, vendar je poraba nesramno velika. Med 100-120m3 plina, kar znese glede na današnjo ceno cca 3€ + DDV / m3 dobrih 400€/mesečno.
Plinska instalacija, peč in ostalo je novo, v uporabi sedaj drugo leto, sumim pa da nekaj ni prav nastavljeno, ker se peč stalno vklaplja in izklaplja (temperatura kotla je nekje do 50 stopinj), pumpa za talno pa kolikor spremljam laufa skoraj ves dan oziroma se zelo občasno vmes ustavi. Res je da v času laufanja pumpe gorilec na peči ne dela ves čas, se pa vklaplja in izklaplja kar pogosto na dan.
V kolikor ima kdo kakšne izkušnje s tem bi bil zelo hvaležen, za kontakt, prav tako tudi za vnaprej za servisiranje peči.
Ker ko sem klical na ButanPlin so rekli ja veste imamo strake, ki imajo še večjo porabo kot vi, tako da je to normalno. Servirs za Vaillant pa tudi bolj ali manj kasira in nič pametnega ne naredi - no se opravičujem če tu komu delam krivico, samo tak občutek sem dobil, zato bi rad našel kakšnega mojstra, ki ve kaj dela.

Hvala že vnaprej

Lep dan,
Miha

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Nič ne vemo kak je izolacija objekta....

Vendar roko na srce...poraba se odraža kot temperaturna razlike md zunanjo in notranjo temperaturo. Bolj kot je omejenp retok toplote navzven manjša je poraba (torej..izolacija).

In, ker imate peč v lastnem stanovanju/hiši ostaja vsa proizvedena topplota v hiši. Pri plinski peči kaj dosti ni za eksperimentirat..ali dela ali pa ne dela. Edino (se ne spoznam na plinske peči) če se pokliče nekoga, da naredi kontrolo izkoristka peči (edina možnost za večjo porabo od nadejane).

Ostalo pa ni kaj..če želite imeti manjšo porabo znižajte temperaturo v stanovanju oz. poiščite ali vam kje nenadejano uhaja hladen zrak v notranjost.
Na vsak način, pa je UNP eden najdražjih načinov ogrevanja, zato bi jaz svetoval nakup dobre klimatske naprave (TČ zrak/zrak) z dvem notranjim enotama ter glavnino toplote pošiljal v objekt preko nje, za temeperiranje pa še naprej uporabljal obstoječo peč.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
zmontirali smo že nešteto IMMERGAS peči pa smo zreven priklopili sobne termostate HONEYWELL pa dela peč čist normalno ,saj ni poanta kateri sobni termostat priklopiš na to peč.Pripoločilo in strokovno mnenje servisera s katerim delam.
smile-1.gif

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
najbolje dela peč z dobro regulacijo izgube so odvisne od zgoraj navedenih faktorjev .Pa še nekaj me zanima ,kako imaš izvedeno ločitev radiatorskega in talnega ogrevanja se pravi visokotemperaturni in nizkotemperaturni režim upam da imaš vgrajeno kertnico se pravi da imaš ločeno radiatorsko in talno.
smile-1.gif

pozdrav.gif

bernikmi

Zelenc'
12. feb 2012
2
0
1
Hvala. Ja je narejena kretnica med rad in talnim. Čeprav rad ne uporabljam, ker je talno bolj prijetno, ter tudi dovolj ogreje. Radiatorsko je bilo dano v primeru da talno nebi bilo dovolj.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
zmontirali smo že nešteto IMMERGAS peči pa smo zreven priklopili sobne termostate HONEYWELL pa dela peč čist normalno ,saj ni poanta kateri sobni termostat priklopiš na to peč.Pripoločilo in strokovno mnenje servisera s katerim delam.
smile-1.gif

pozdrav.gif

Ti Honeywellovi termostati (če misliš tiste stare variante s koleščkom za nastavljanje temperature, pa brez timerja ipd) so navaden poden, vklapljajo in izklapljajo ravno kadar se jim zljubi. Imam enega doma, pa v službi v pisarnah jih je cvel kup (za klimatizacijo). Polom od poloma.

Na peč pa sicer res nima vpliva, ampak termostat sam je grozota.