Mojster za gretje

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Malo brskam za nazaj, pa ne znam dešifrirat, a je tule kak mojster za gretje na tabli. S sistemom, kakršen je v hiši (plinsak peč, termostat zanjo v dnevni, zraven en k..čev zanič ločen termostat za talni konvektor v dnevni, pa termostatske glave na radiatorjih drugod), se ne sporazumem čisto, stalno me nekaj živcira, pa bi rad našel enega, da stvar pogleda, pa pove, a je treba kaj porihtat, zamenjat, drugače nastavit ipd ... In tos eveda naredi, če bo treba. Da ne mečem denarja za gretje skozi okno (malo spremljam porabo, pa se mi ne zdi ravno idealna, lahko pa se seveda motim) Je kdo tak tule gor?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Malo brskam za nazaj, pa ne znam dešifrirat, a je tule kak mojster za gretje na tabli. S sistemom, kakršen je v hiši (plinsak peč, termostat zanjo v dnevni, zraven en k..čev zanič ločen termostat za talni konvektor v dnevni, pa termostatske glave na radiatorjih drugod), se ne sporazumem čisto, stalno me nekaj živcira, pa bi rad našel enega, da stvar pogleda, pa pove, a je treba kaj porihtat, zamenjat, drugače nastavit ipd ... In tos eveda naredi, če bo treba. Da ne mečem denarja za gretje skozi okno (malo spremljam porabo, pa se mi ne zdi ravno idealna, lahko pa se seveda motim) Je kdo tak tule gor?

cheer.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
a poklišeđ in razložiš kaj se dogaja, al pridem do tebe.

raje pa vidim, da prej pokličeš, da ne lapamo v tri krasne, ali pa zs napišeš.

sam še nisem srečal mojstra, ki bi poleg ročni spretnosti imel še računske

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik softi pravi:
a poklišeđ in razložiš kaj se dogaja, al pridem do tebe.

raje pa vidim, da prej pokličeš, da ne lapamo v tri krasne, ali pa zs napišeš.

sam še nisem srečal mojstra, ki bi poleg ročni spretnosti imel še računske

Kaj čem te klicat, po telefonu ne moreš
nahrung002.gif

Se dobiva ko boš v Lj, pa ob pivu razložim.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
To je qrba.

Eden ti bo rekel tako, drugi drugače, tretji spet...

Najbolj neradi pa mojstri in "mojstri" delijo nasvete za sistem, ki ga niso delali sami.

Za mojo centralno sem imel za en fascikel predračunov, pa če bi delal še enkrat, bi še poenostavil zadevo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Poraba je odraz izgub objekta. Izgube pa dobiš kot temp. razliko med zunanjim zrakom in notranjim (...nekako v tem smislu). K izgubam preko ovojpa je potrebno prišteti še izgube zaradi rpezračevanja.

Torej če je poraba previsoka...moraš ali zmanjšati temp. v prostorih, ali ugotoviti kje ti nekontrolirano uhaja toplota iz stavbe (zelo rado preko zračenja - ali zračniki ali slabo tesnenje) oz. daje na nekaterih delih slaba izolacija.

Če poloviš vse morebitne 'problemčke' kjer ti uhaja nekontroirano ven..potem kaj dosti z regulacijo ne moreš prihraniti (glej prvi stavek), ker regulacija ti je edino nastavljanje željene temperature po prostorih - se pravi z njo več ali manj vplivaš na ugodje.

Se pa da zadevo reglurat na več načinov (Zato ima skoraj vsak več opcij)..tudi ti ali termostatske ventile, ali termostat na steni ali regulacijo pretoka vode..itd itd.

Da pa bi že kdo znal tule povedat kaj bi bilo smiselno (seveda..spet vsaj s svoje perspektive) bi rabili kak podatek o izoalciji objekta (Stop, stene, tla), zasteklitvi, prezračevanju (Prisilno, običjano...kako je stanje z zračniki), kaka so grelan telesa (talno, stensko, radiatorji...če je kombiacija - koliko je koga), ter kako peč uporabljaš...ter seveda...kake temeprature po prostorih so za vas primerne.

Pa bomo kako spesnili.

(v splošnem pa...če si na olju ali plinu ogrevanje ni poceni..to je dejstvo, preko katerega ne gre).

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
MAm en primer. Pec na kurilca, hisa letnik 60, 2 slojna anova okna in vse ostalo kot je in bo, torej vrjetno je edini problem ker prizigajo ko jih zebe. IMajo 3 stanovanja po okol 60m2 in porabijo na sezono okol 3000l nafte ce sem dobil prave indormacije. Ali bi bilo bolje da pec dela nonstop na malem kot pogosto vklaplanje in izklaplanje? Ali pa kaksna seltronova elektronika, sam le ta nima kej narediti ker so notri 3 razlicne druzine od stare mame ki je nonstop doma do izmenicnih sluzb itd.
Sanitarna voda ni greta preko kurilca

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Poraba je odraz izgub objekta. Izgube pa dobiš kot temp. razliko med zunanjim zrakom in notranjim (...nekako v tem smislu). K izgubam preko ovojpa je potrebno prišteti še izgube zaradi rpezračevanja.

Torej če je poraba previsoka...moraš ali zmanjšati temp. v prostorih, ali ugotoviti kje ti nekontrolirano uhaja toplota iz stavbe (zelo rado preko zračenja - ali zračniki ali slabo tesnenje) oz. daje na nekaterih delih slaba izolacija.

Če poloviš vse morebitne 'problemčke' kjer ti uhaja nekontroirano ven..potem kaj dosti z regulacijo ne moreš prihraniti (glej prvi stavek), ker regulacija ti je edino nastavljanje željene temperature po prostorih - se pravi z njo več ali manj vplivaš na ugodje.

Se pa da zadevo reglurat na več načinov (Zato ima skoraj vsak več opcij)..tudi ti ali termostatske ventile, ali termostat na steni ali regulacijo pretoka vode..itd itd.

Da pa bi že kdo znal tule povedat kaj bi bilo smiselno (seveda..spet vsaj s svoje perspektive) bi rabili kak podatek o izoalciji objekta (Stop, stene, tla), zasteklitvi, prezračevanju (Prisilno, običjano...kako je stanje z zračniki), kaka so grelan telesa (talno, stensko, radiatorji...če je kombiacija - koliko je koga), ter kako peč uporabljaš...ter seveda...kake temeprature po prostorih so za vas primerne.

Pa bomo kako spesnili.

(v splošnem pa...če si na olju ali plinu ogrevanje ni poceni..to je dejstvo, preko katerega ne gre).

Ne gre za izolacijo ipd, tu mi je že jasno, da je pač treba skurit, kar so izgube odnesle, gre za to, da bi rad ugotovil, ali je sistem OK (ali pa se ga da s kakimi majhnimi posegi optimirati) in ali ga optimalno izkorišča. Se mi zdi, da ni vseeno, kako so stvari nastavljene (recimo temperatura vode v sistemu ipd)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
hja,.,..temp. vode je običjno bojlše da je na minimumu, da še dosega dovolj za željeno temepraturo., Ker višja kot je temp. več toplote zgubljaš že v sami kurilnici (ki sicer osatnenoter) samo jo jebolje prerazporediti po sobah. Spet..če imaš TČ je logično da boljše - nižja kot je temp. vode višji COP.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
nekaj so delali primerjavo..ali kurit ko si doma (pa takrat bolj hajcat) ali stalno po malem..nekako so prišli do ugotovitve, da se pri stalno vkloljenem sistemu porabapoviša za cca. 3 %....kar je za moje pojme zanemarljivo, ker pri prižiganju in ugašanju te praktičnos talno zebe, ker se stene nikoli dobro ne segrejejo....tako da je občutek kvečjemu slabši.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
hja,.,..temp. vode je običjno bojlše da je na minimumu, da še dosega dovolj za željeno temepraturo.,

Ampak a to velja za vse tipe ogrevanja (jaz ima recimo večinoma radiatorje, v enem prostoru pa talni konvektor, ki se mi zdi, da se ne zarzume najbolje z nizkimi temperaturami vode oz. zelozelodolgo traja, da kaj naredi, če vmes izklapljaš gretje). Moram sprobat še varianto z nižjo temp. vode pa stalno vklopljenim gretjem ...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole

napiši kako imaš.

radiatorji lahko delujejo na vseh temp režimih, sam vprašanje kaj dajo od sebe. kako so dimenzionirani. a to kaj veš.

sam imam talno povsod..in radiatorje na temp talnega, samo so vsi predimenzionirani.

zdej..tvoji radiatorji bodo na 90 žgal, na 60 grel, na 40 dogreval..konvektor podobno. manj kot je stopinj v vodi manj da..zdej pa..kaj je tam k je konvektor..je radiator ali ne..kake so izgube prostora..probaj povečevat oz zmanjševat konvektor. definitivno je bolje konvektor zagnati ob 4-ih zjutraj, d aje do 7 že ok, kot pa ga žgat na 30 stopinj več. sam preveri kaj to pomeni za radiatorje

vse skupaj moraš spavit v harmonijo.