Moja izkušnja z Olympusom SP-590UZ

Jokin

Zelenc'
14. okt 2009
16
0
1
Zanimiva debata in vsak ima po svoje prav.Jaz sem pač primerjal Olyimpusa in Canona,ker z drugimi aparati nimam izkušenj.Ampak tale Olympus SP-590UZ proti štiri leta staremu CanonPowerShot S2 IS ne seže niti do kolen,kaj šele novemu Canonu PowerShot SX20 IS.Pred nakupom Olympusa sem prebral vse kar je napisano o tem aparatu.Med vrsticami bi se dalo razbrati,da aparat ni najboljši ampak veste kako so tile testi.
V enem od tujih forumov je bilo kar precej kritik na račun aparata.Takrat sem razmišljal takole,saj je Olympus znana in dobra firma.
To isto mi ježe par ljudi reklo,ko sem jim povedal svojo izkušnjo z aparatom.
Z fotografiranjem se že ukvarjam 32 let.Pred digitalno dobo sem vse ročno nastavljal,tako,da nimam problema z razumevanjem nastavitev.Večkrat slikam na M za svojo dušo.
Kot je bilo že napisano bi scenski programi pri kompaktih morali nuditi največ kar aparat zmore.Zaenkrat ne nameravam prestopiti v svet DSLR-a,sploh pa ne zdaj,ko imam novega Canona.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Problem tega aparata je, da njegov nastanek ni posledica R&D oddelka, ampak oddelka za PR. Ni pomembno, kakšna je slika, važno je, da ima največji razpon zooma.
bonk.gif
Od tod tudi zanič slika na dolgem delu zooma. Isto velja za fokusiranje, ki je na dolgem delu katastrofalno. Pri tem je tudi znano, da Olympus nikoli ni bil v špici, kar se tiče hitrosti ostrenja.

Olympus je dobra firma za dslrje. Tam so inovativni in delajo vrhunsko optiko, v mnogo primerih za ugoden denar. Ampak njihovi kompakti so pa v splošnem polom. Ta polom se da minimizirati z natančnim poznavanjem delovanja in primernim ukrepanjem. Kar še vedno ne pomeni, da bojo fotke dosegale nivo Canona. Bojo pa zanesljivo boljše od tistih, ki jih naredi avtomatika.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Jokin pravi:
Kot je bilo že napisano bi scenski programi pri kompaktih morali nuditi največ kar aparat zmore.

To je rezervirano za M način, tako pri kompaktih, kot pri DSLR-jih. Še tako pametna in izpopolnjena avtomatika ne more predvidit vseh možnih spremenljivk, ki vplivajo na nastavitve od fotke do fotke. Scenski programi so "izhod v sili, če ti ni do M-a". Torej vmes med "zeleno funkcijo" in katerokoli polavtomatiko in manualcem.

Jokin

Zelenc'
14. okt 2009
16
0
1
SouIMan imaš prav glede avtomatike,ampak meni se zdi,da to pri Canonu deluje odlično,še posebno pa pri modelih,ki imajo DIGIC 4 procesor.
Je pa res,da je vse odvisno od fotografa,če ti zajameš preveč svetlobe v ozadju potem ti aparat ne more več pomagati.Videl sem veliko slik posnetih
z DSLR-jem,ki so bile zelo slabe kvalitete.Kot piše v e-Fotografiji se proda devetdeset procentov kompaktnih aparatov.Vprašanje je koliko tistih ki pa kupijo DSLR-ja zna narediti kvalitetno fotografijo.Lahko imaš še tako dober aparat,ti ne bo v pomoč,če nimaš vsaj malo znanja o fotografiranju.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Sem bral, da so nekateri kupci uveljavljali garancijo, ker jim novi DSLR dela "zamegljene" slike. Niso pa vedeli, da obstaja zaslonka, da obstaja odprta... Navajeni, da škljocneš in je vse "čisto". Od osebe, ki so ji slikal, do ograje za njim, do hriba za ograjo.
smile-1.gif