Mogoče je butasto mogoče ni

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
P in M skoraj nikoli ne uporabljam.......

Mode S ------ V večini primerov fotografiram s prioriteto časa in sicer po naslednjem pravilu 1/L (L - velikost goriščnice objektiva). Če se ti tega pravila ne da zapomnit, potem daš na 1/125 s in si zmagal. Fotke s proste roke ne bodo nikoli zmazane. Tudi v primerih ko fotkaš gibajoče predmete oz. osebe ti boš v večini primerov imel izostreno fotko.

Mode A ------- Prioriteto zaslonke uporabljam v primeru, ko mi je zelo pomembna globinska ostrina, recimo pri fotografijah pokrajin, arhitekture, portretov......

Drugače pa je dobro prebrati kako knjigo, pa še iz šasov analogne fotografije

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Nobenega "velemojstra" se ne spomnim da bi v studiu slikal z rocnim fokusom
confused-1.gif
Rocni fokus pride prav v zelo malo primerih, kjer avtomatika odpove (npr.temni prostor brez bliskavice oz. pri velikih razdaljah z veliko kontrasti)
?
Za slikanje izdelkov s stativa recimo ali pa bolj makro zadeve. Vedno ročni fokus in M način. Jest vem kaj in koliko naj bo ostro.

Za običajno uporabo pa praviloma A način in avtofokus.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Pri makroju se tudi uporablja ja, sploh pri uporabi predlec, kjer focus itak ne dela vec.

Matejka

Pripravnik
26. feb 2008
152
0
16
Jaz ročno ostrim le pri makro, kljub temu da mi pri uporabi predleče autofokus deluje, ker enostavno je tisti fokusni kvadratek pri takšni majhni globinski ostrini čist prevelik da bi bil uporaben.
Drugače sem pa pri kreativni fotografiji vedno na M, ostalo pa na Av.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Kaj pa uporabljas za eno stvar ? Meni npr. pri Kenko obrockih ne dela autofokus

chlovecek

Pripravnik
21. jul 2007
95
0
6
do neke mere sta Av in Tv zelo podobna M načinu, , samo vedeti moraš, kak nastavit kompenzacijo osvetlitve in kaj takrat fotoaparat sam spremeni. je pa res, da vseeno ni tolko svobode kot pri M načinu
smile-1.gif

Sam sem od začetka slikal samo na M, zdaj pa v večini na Av, če je treba kaj hitrega slikat Tv, M pa kot je Matejka rekla pri kreativni fotografiji in za makro

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Kaj pa uporabljas za eno stvar ? Meni npr. pri Kenko obrockih ne dela autofokus

Saj ti je povedala: predleče. Navij jih na navoj pred sprednjo lečo objektiva. Ker je originalni objektiv še vedno gor, je logično, da AF deluje.

Če ti daš gor obročke, najbrž ni več komunikacijske povezave med aparatom in objektivom, zato tudi AFa ni.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Nima veze originalni objektiv ampak svetloba. Npr. 2x telekonverter pobere 2 zaslonki, zato pri vecina objektivih fokus ne dela vec.
Kenko ima povezavo z objektivom, samo ce das vse tri gor, je to ze ful pomanjkanje svetlobo.

p.s. Drugace pa itak predlece ne mores dati gor kot pred sprednjo leco :p

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Odvisno od objektiva. Če imaš že v osnovi počasnega, pa da zaradi obročkov izgubiš še dve blendi ali več, potem AF res crkne. Pri blendi f/2,8 bi stvar še morala delovati. Seveda je odvisno tudi od osvetlitve objekta in kontrasta objekta.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Objektive mam samo 2.8 in hitrejse. Ce dam vse tri obrocke npr gor, mi tudi na fiksnem 1.4 ne dela vec AF, ampak kot je ze prej bilo receno, tudi ce bi AF delal, bi ostril rocno. Ko smo ze pri makro fotografiji, kdo ve kak sprej nekateri uporabljajo, da "zamrznejo" zuzelke,
da so kolikortoliko pri miru nekaj cajta ?

chlovecek

Pripravnik
21. jul 2007
95
0
6
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Ko smo ze pri makro fotografiji, kdo ve kak sprej nekateri uporabljajo, da "zamrznejo" zuzelke,
da so kolikortoliko pri miru nekaj cajta ?
13.gif
to obstaja al kaj?

kolkor je meni znano, moraš bit dovolj zgoden, da žuželke še niso ogrete in so zato pri miru, kapljice na njih pa so od rose in ne od spreja
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Na tržišču je množica hladilnih sprejev, od takih za športnike, pa do industrijskih, ki ohladijo do -45
Vendar če boš vprašal kogarkoli od teh fotografov, ti bo to možnost odločno zanikal.
Vsaj za enega sem pa tudi sam skoraj prepričan, da velja 'rana ura' - misfits, ker smo ga že nekajkrat 'ujeli', pri prihodu domov, takrat ko so drugi odhajali v službo.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
jp tipo je car kar se makra tiče....drgač pa mal pobrskaš za žuželkami...jest sm eno čebelo al oso al karkol ( nism expert) našel na balkonu lepo zamrznjeno.....jo nesem notr na fotoshooting...sem mel ravno 5 min časa preden se je prebudila....
831774-untitled-2.jpg

Priponke

• 831774-untitled-2.jpg
    831774-untitled-2.jpg
    244,7 KB · Ogledi: 164

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Skoda da je prezgano na glavi..kar fejst moti.
Drugače pa slikanje žuželk pride res do izraza samo zgodaj zjutraj, preden sonce čist vzide. Vse je mirno in res lahko dobre fotke narediš. Misfits se pač tega drži in v kombinaciji z dobro opremo (mpe-65) dobi nebeške rezultate.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Nisem ravno navdusenec nad makro fotografijo, zato ne bi vstajal zgodaj. Poleg tega mi jutranja svetloba ni cool, raje imam pozno popoldansko zato bi mi spray vcasih prav prisel, ze zato da se mi travce tok ne premikajo ce veter piha
smile-1.gif