Mogoče je butasto mogoče ni

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
No upam da nebom izzval plaz posmehovanja. Ampak nekako mi ne rata da bi si zapomil in ob pravem trenutku uporabil prednastavitev P,S,A,M. Kako je vam uspelo asociirat določeno nastavitev in kako se orientirate v kritičnih trentkih?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zanimivo vprašanje ...

recimo, pri nas Canonaših je malce lažje, ker imamo oznake M, P, Av, in Tv in si je precej lažje zapomnit:

M - manual

P - program oz. pametna avtomatika

Av - aperture priority

Tv - time priority

zdaj, za S ... hm ... Shutter time, pa si zapomniš to, kakor, kolikor dolgo je shutter odprt, oz. da je v prioriteti shutter. se pravi zaklop, samo potem se ti zna naredit, da začneš mešati z zaslonko, katero pa krmiliš preko A ...

skratka, poskusi tako:

M - manualc
P - pametna avtomatika
A - prioriteta zaslonke
S - prioriteta shutterja

ne vem, meni je to vse bilo samoumevno, pa drugače ne znam pomagat ...
redface-1.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Hvala za izčrpen odgovor vendar sem imel bolj v mislih situacijo, v kateri se nenadoma najdeš in moraš 1,2,3 ukrepat da slika uspe.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
To je pa čisto odvisno od situacije in motiva. Najbolje prej razmisliti kaj bi ti tam in tam lahko prav prislo. Dan, noč, hitri predmeti, mirujoči...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Bom kar odkrit - vedno imam nastavljeno kolesce na P, če pa je čas, se ukvarjam še z ostalimi možnostmi.
Da bi v neki hipni situaciji, ki zame pomeni, da naenkrat zagledam zanimivo ptico ali divjo žival, ob vsem andrenalinu uspel še ročno nastavljat zaslonko ali čas, ali pa oboje - no go
wink-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Zanimivo, jaz imam pa vedno nastavljeno na A. Pri tem imam večinoma zaslonko nastavljeno okrog f/5,6. Če je potreba, jo pa naknadno spreminjam.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
jaz imam pa praviloma nastevljeno zadnjo uporabljeno nastavitev...odkar ne fotkam več nenadnih zadev, ni panike, včas je bila pa kriza, k sem moral hitro narest sredi belega dneva fotko, imel pa na manual recimo ISO 3200, blendo 2.8 pa shutter 1/250, hehe
evil.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
A ok tole že malo mi pojasni stvari potem najbrž sledi postprodukcija.

Kako pa recimo ostrite v studijih pri dobri osvetlitvi.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
velemojstri ročno, ostali z avtofokusom. Samo če ročno ostriš, moraš imeti opremo, ki ti da točno povratno informacijo, kaj je ostro.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Ne rabijo povratne informacije. Oni imajo veliko in svetlo iskalo, saj ne fotografirajo z Nikonom D3000 in podobnimi...
wink-1.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Da vam povem nekaj po pravici me boli ona stvar za velemojstre kako oni mene zanima tako za domačo ljubiteljsko zadevo da izgleda dober.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
včasih je treba tudi manualno ostrenje zadet - recimo, sploh pri slabših modelih, samo da se malo gegenlihta (nasprotna luč) pojavi, bog ne daj, da fokus prime. takrat lepo ročno. če imaš iskalo veliko, svetlo ... no panic. če je malo in temno, you're screwed.
redface-1.gif

sam vedno delam na M, če je več ali manj stalna luč, recimo pri športu, prestavim na Av, če je res svetlo, oz na prioriteto časa (Tv), če je bolj temno, da mi ne vrže čas nekam v desetinke, potem pa zmazek dobim. ampak načeloma manual - belina, časi, zaslonke, več ali manj vse manual. sploh, ko se mi zadnje čase dogaja, da mi ga malo serjejo mašine, potem pa raje na uč pogledam, pa približno zadanem.
smile-1.gif

skratka - s šklocanjem boš dobil feeling, kaj in kako in se znašel tudi v kočljivih fotografskih situacijah. kakšni načini upravljanja s fotoaparatom ti pa najbolj ležijo, boš pa prav skozi fotkanje spoznal. jaz recimo pogledam v iskalo, sredi belega dne ISO 1600, puf, mam že ISO 100, blendo f/5, pogledam čas, če ustreza ... upa copa ...
wink-1.gif
vse se da, je pa res, da kdaj zaradi tega kak posnetek zamudiš. hebat ga.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Nobenega "velemojstra" se ne spomnim da bi v studiu slikal z rocnim fokusom
confused-1.gif
Rocni fokus pride prav v zelo malo primerih, kjer avtomatika odpove (npr.temni prostor brez bliskavice oz. pri velikih razdaljah z veliko kontrasti)

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Pa se odgovor na hitro reagiranje. Ce bos dal na Avtomatiko dokler se ne navadis in ti postane vse rutina, bos se najmanj sfalil. Ce ne spreminjas pretirano ISO vrednosti, ti bo prav tako tudi Program ok naredil.