včasih je treba tudi manualno ostrenje zadet - recimo, sploh pri slabših modelih, samo da se malo gegenlihta (nasprotna luč) pojavi, bog ne daj, da fokus prime. takrat lepo ročno. če imaš iskalo veliko, svetlo ... no panic. če je malo in temno, you're screwed.
sam vedno delam na M, če je več ali manj stalna luč, recimo pri športu, prestavim na Av, če je res svetlo, oz na prioriteto časa (Tv), če je bolj temno, da mi ne vrže čas nekam v desetinke, potem pa zmazek dobim. ampak načeloma manual - belina, časi, zaslonke, več ali manj vse manual. sploh, ko se mi zadnje čase dogaja, da mi ga malo serjejo mašine, potem pa raje na uč pogledam, pa približno zadanem.
skratka - s šklocanjem boš dobil feeling, kaj in kako in se znašel tudi v kočljivih fotografskih situacijah. kakšni načini upravljanja s fotoaparatom ti pa najbolj ležijo, boš pa prav skozi fotkanje spoznal. jaz recimo pogledam v iskalo, sredi belega dne ISO 1600, puf, mam že ISO 100, blendo f/5, pogledam čas, če ustreza ... upa copa ...
vse se da, je pa res, da kdaj zaradi tega kak posnetek zamudiš. hebat ga.