Modelarska

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ker je tukaj po občutku tudi nekaj modelarjev, vas prosim za en nasvet.

Sin si silno želi, da bi izdelal kak čoln/ladjo. Prave predstave, kaj to pomeni, nima pri 11 letih. Mislil sem, da bi mu za RD kupil kak KIT komplet za začetek, pa če se bo navdušil, gremo lahko dalje.

Malo sem gledal naokrog pa nisem našel nič pametnega za začetnike. A obstaja kaj takega? Izkušnje, kje začeti? V šoli nimajo nobenega krožka ali kaj podobnega.
Lahko se tudi fizično kupi v trgovini.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.355
5.653
113
10 let nazaj sem v Munchnu naletel na neko modelarsko stacuno....so mel tud varjanto da si za cca +/- 20 eur kupu kompleten nacrt za karkol....komplet kosovnica....mere vsakega kosa....oblika....kako ga izrezat....iz cesa izrezat...kako orodje rabis...skratka trotlsicher

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
V Ljubljani je namenska trgovina prav za modelarje pod Emporiumom. Imajo vse, kar potrebuješ, od načrtov do materiala.
Edino kar jim manjka je nekaj več prijaznosti, žal.
Sicer pa je na netu tudi modelarski portal ( http://forum.modelarji.com/index.php ), veliko koristnih informacij, morda pa še kaj več.

laibach123

Pripravnik
18. mar 2012
217
0
16
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Edino kar jim manjka je nekaj več prijaznosti, žal.
467716-post_slo.gif

Ze odkar pomnm sta uni dve bolj za kazen tm u kleti. Edino kadar je bil Burklc u stacun se je dal kej zment:)
Drugace se pa splaca se to pogledat( ce finance omogocajo): MZDTK

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Lahko greš tudi pri nas pogledat

Vpiši modelarske trgovine kar nekaj jih je v LJ in okolici. Sicer izbira ni niti blizu tiste iz tujine ampak za začetek bo.

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
10 let nazaj sem v Munchnu naletel na neko modelarsko stacuno....so mel tud varjanto da si za cca +/- 20 eur kupu kompleten nacrt za karkol....komplet kosovnica....mere vsakega kosa....oblika....kako ga izrezat....iz cesa izrezat...kako orodje rabis...skratka trotlsicher
Delko. Jaz izredno razocarana. Sva kupila tamalmu od mojga dragega en avto na daljinca, ki seveda ni bil ravno poceni. Zadeva je 15 min laufala in potem crkne - nekaj na pol (ja nisem profi iz tega podrocja). Ker je bilo v garanciji, seveda nazaj. Po enem tednu ga dobimo, spet 15 min in konec. In spet nazaj. Ja gospod me je veckrat vprasal kaj hudica pocnemo z njim (jaz sem ga nosila na popravila, ker sem edina sluzbeno v lj). Po mojem odgovoru, da ga ne znajo dobro zrihtat, si lahko predstavljate pogled. Na koncu so zamenjali se komplet motorcek - isto. Ker je garancija sedaj potekla zadeva za nekaj 100 eur lezi v garazi.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Ponavadi lahko crkne po 15 minutah samo če se baterija sprazne....ste pomislili na to
evil.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik pikica pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Delko. Jaz izredno razocarana. Sva kupila tamalmu od mojga dragega en avto na daljinca.
Poskušam razumeti, kje je povezava med tem, kar je napisal KameleON in nato opisom okvar in reklamacij igračke kupljene v Delko Ljubljana.
Ne uspe mi. Tudi povezave med modelarstvom in neko kupljeno drago igračo ne uspem najti, razen da gre za uporabo daljinca...
Lahko da je še zgodaj.
wink-1.gif

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
napacen citat. my mistejk. Gre za za 'prijaznost' v tisti trgovini. Ni je.

Baterija je bila napolnjena....hudica, ane.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Moj sin se je isto navdušil nad modelarstvom. Začela sva z Rewell modeli letal, ladij, bojnih vozil. Kupil sem še kit orodja, lepilo, kit, barve.
In sedaj sestavlja... Pa jaz tudi zraven...
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@Roberto:
zmaga.gif

Modelarstvo je eden najboljših hobijev, za katere se lahko navduši najstnik.
Če bo kasneje nadaljeval v katerem od tehničnih poklicev, bo njegovo dojemanje snovi za polovico boljše od tistih, ki jih modelarstvo ni nikoli 'srečalo'.
Da ne pišem o ostalih koristih tega hobija, na primer vizuelna 3D predstava, poznavanje materialov, ročna spretnost in še kaj, kar večini manjka predvsem v zrelih letih.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Točno tako in pri nas doma gre zaenkrat pravo pot.
Je pa potrebno začeti z malo boljšimi igračami, jih po pridobitvi osnov malo frizirati-dodelovati ter naprej po stopničkah dokler je volja in finančne možnosti (staršev).

Kolikor sem razumel iz nezadovoljstva Pikice nad Delko trgovino so kupili "nitro" model avtomobila.
To niso igrače in je potrebno precej redno vzdrževanje motorja, nastavitve, ...
Skratka moraš biti kar stručko ali imeti nekoga takega v bližini.
Pri elektro modelih je nastavitev precej manj (nič), ni kakšnega posebnega vzdrževanja motorja.
Sem ter tja se menja gume pa kakšen zobnik,...
Ko se vse to obvlada se gre naprej na boljše-dražje modele ali celo kar preskok na nitro,...

Tudi pri čolnih ne kupiš 7 letnemu mulcu najhitrejšega gliserja, da ga po dveh minutah zdrobi na skali, ker je pač pozabil, da je treba ročice na daljincu drugače premikati, ko se model vrača k tebi
cry12bpy.gif

No-mi smo zadnja leta "u luftu".
Tudi tu se začne z parimi letvicami balse in malo stiroporja in nato nadaljuje na kit komplete,...
Seveda pa morajo "otroci" imeti tudi dobrega mentorja, ki z potrpežljivostjo pomaga pri delu in razdaja nasvete in svoje znanje.

In seveda podporo (obeh) staršev - ta je glavna !
Ker smo "poleteli malo višje" so tudi tekme malo bolj oddaljene in je potrebno v petek po šihtu sesti direkt v kombi in pičit 300-1000km daleč na sobotno tekmo
grims-1.gif

Skratka - začnite z poceni modeli, ki so v škatli pripravljeni za sestavljanje.
Ne pričakujte, da bo to prvi in edini model do konca otroštva. Velika verjetnost je, da bo že prvi dan v "treskah"!
Po prvemu neuspelemu poizkusu ne takoj teči v trgovino po nove dele - ogromno se da rešiti z selotejpom,super attakom, letvicami(zobotrebci),... - tako ali tako se bo polomilo v naslednjemu poizkusu
wink-1.gif

In potem še stopničko dalje , . . .