Moč glavnih varovalk

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
Sem bil do tastove smrti lastnik MM na njegovi nepremičnini. Sem brez težav pridobil s soglasjem. In to gre še danes. Tudi njegovo merilno mesto je šlo name z ZK izpiskom in enim mailom. Tako da ni tako zapleteno.
Saj to jim jaz dopovedujem že par postov. ZK izpisek ali pa soglasje sedanjega lastnika MM. Moraš pa v primeru, da nisi lastnik tam izkazat pravni interes.
Ne pa mešat s plačnikom, ker to pa je druga zgodba.

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Če je lastnik objekta en in si v dobrih odnosih potem rabiš podpisanmo soglasje in ni problema. Če je lastnikov objekta več potem se stvar zakoplicira.

Danes se skoraj v vseh primerih uvaja še služnost do elektroomarice. Mi jo imamo recimo na fasadi, in za to smo elektru (lastnik hiše in parcele kjer visi kabel) dali služnost. Torej lastnik omarice je elektro, lastnik stavbe je tisti ki dovoljuje služnost, lastnik opreme v omarici je pa lastnik MM. Če je sedaj lastnikov stavbe več (in je med njimi tak ki vsak stavek začne z "če mi niso avstrijci pobrali, če mi niso italjani pobrali, če mi niso nemci pobrali, če mi niso komunisti pobrali ... tudi elektro ne bo meni nič vzel") oz. si v kakšni dedni zanki veliko sreče pri pridobivanju izjav! :)

Lahko sicer elektru NE DAŠ služnosti, v tem primeru je pa sploh zabavno če lastnik MM in lastnik hiše/parcele nista ista oseba. Prvo kot prvo ker elektro ni lastnik, mora vsak poseg odobrit lastnik (stavbe) naročit ga mora pa lastnik MM. Torej v praksi ti odkleti pancarka, javiš (kot lastnik MM) da rabiš menjavo, elektro pogleda in reče da mora poseg v omarico odobrit lastnik stavbe (podpisana izjava). Spet če je to oseba iz istega gospodinjstva s katero si v dobrih odnosih ni problema. Kaj če oseba ne živi na istem naslovu, kaj če je to srtric ki živi v ameriki?

Pod črto lastništvo MM je najboljše imet vezano na lastnika objekta, ker gre potem tu avtomatizem skozi precej enostavno. Kar se tiče plačnika se pa da uredit da je to tretja oseba, ker kar se tiče infrastrukture plačnik nima nič s tem.

• Všeč mi je
Reactions: tony

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
Utisevalec: če ne bi tega delal precej pogosto - nazadnje pa ta teden (prevzem novega MM v večstanovanjski stavbi) bi še verjel, da je tvoja pravljica splošen sistem, tako pa ugotavljam da kot marsikje tudi tu ali nakladaš, ali daješ CGPT odgovore, ali pa ste pač tako "zajebani", da vam nič več ne štima.

PS: pri novih MM ali spremembah EE soglasja, se praviloma zahteva postavitev merilne omarice na mesto s prostim dostopom z javne površine, ravno zato, da se Elektro ne zajebava s služnostmi, ki pa jih itak mora investitor pridobit v njihovo dobro, če sploh hoče dobit priključek. Če pa se dela novo MM v "njihovi omarici", kot smo delali včeraj v bloku, pa je itak služnost že urejena in noben nobenega nič ne vpraša!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Jst sem delal spremembo na MM (1 fazni na 3 fazni) in verjemi da sem se 1 mesec sprehajal in podajal papirje. Za tako spremembo (ker gre za spremembo priključne moči) se rabi novo odločba in greš po istem postopku, kot bi gradil novo hišo. Če bi šel še v spremembo lastnika MM bi hodil pa še en mesec več, kar so mi tudi povedali sami na elektru. S tem da so bili toliko fer da so mi dovolili da sem sam urejel vse in se je moja mama sam podpisovala spodaj na papirjih. Če bi šli strogo po PS bi moral vsakič še njo s sabo vozit oz. imet za vsako stvar overjeno izjavo (tu nimaš samo komunikacije z elektrom, je v igri tudi SODO in njegovo odločbe).

(osebno sem hodil pa na elektro zato ker se odločbe urejajo po ZUPu in izgubiš za vsak postopek še par dni če ne vročas/dvigaš osebno ampak gre po pošti)

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.469
11.188
113
No ne nakladaj, dovolj bi bilo njeno pooblastilo tebi, da v njenem imenu urejaš to, ne bi bila potrebna nobena posebna usluga elektra tebi. Ti si to delal enkrat, eni to delajo/mo vsakodnevno.
Ima pa, sploh elektro Maribor, zadnje čase zanimive domislice, ampak to je že druga zgodba.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
Đisus krajst, kako lahko eni zakomplicirajo čisto preproste stvari.

Vse lahko narediš preko neta, podpišeš skeniraš pošlješ in traja, in traja, in..., in dobiš odločbo po ZUPu domov s poštarjem. Enako za EE soglasje kot prijavo/priklop MM. Vsi obrazci so na netu, pa če lepo prosiš v pripisu, ti še na mail pošljejo, da lahko recimo stroške priključnine (mimogrede s 1.3. se podraži) takoj plačaš.

Elektro Maribor mi je lani skupaj z EE soglasjem poslal vse obrazce in navodila s kontaktnimi maili za izvedbo priključitve in kasnejši prevzem. Od dneva vložitve za izvedbo smo čakali 14 dni za odklop in pripravo izvedbe do števca (predvčerajšnjim), zdaj čakam za prevzem priključka - predvidoma 7-14 dni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
No že tu se zapletata, ker sprememba lastnika na MM se pošilja na SODO. Torej elektro nima v prvi fazi nič s tem, to ureja SODO. Kakšni so zahtevani papirji v določenih preimerih pa klikenzi. Za določene primere (v bistvu razen par izjem v večini primerov) so zahteve kar precej komplicirane in ni tako enostavno kot je podpis lastnika in evo ti imaš svoje ime na MM.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
Pooblaščenci SODO so Elektro podjetja - pika.

S kalbo delava to "vsak teden".

Pa še to: spremembo lastnika MM se po navadi dela skupaj s spremembo plačnika in vse skupaj delaš na dobavitelju energije - jaz konkretno na Energiji +, drugi na GenI,.... in oni pošljejo vse skupaj na "Elektro", ki kot pooblaščenec SODO uredi prepis MM.