Moč glavnih varovalk

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
Vsa svoja merilna mesta, mislim pa da sem imel tudi od staršev, to pa ti oni nekak omogočijo deljenje svojega MM.

gr69

Guru
15. dec 2009
12.201
3.207
113
še v SLO - ampak komaj
Registracija v Moj Elektro za podatke odjemnega mesta gre samo z certifikatom / Rekono, ki ima enako davčno kot lastnik ali plačnik odjemnega mesta. Ta potem lahko “deli” / “pooblašča” naprej drugim uporabnikom Mojega Elektra.
Tako imam jaz naš priklop in pooblaščen do materinega.

darwin

Majstr
17. avg 2007
798
571
93
Registracija v Moj Elektro za podatke odjemnega mesta gre samo z certifikatom / Rekono, ki ima enako davčno kot lastnik ali plačnik odjemnega mesta. Ta potem lahko “deli” / “pooblašča” naprej drugim uporabnikom Mojega Elektra.
Tako imam jaz naš priklop in pooblaščen do materinega.
Ali deliš poln dostop ali lahko tudi samo dostop do branja podatkov?

Kako priti do "online" podatkov za porabo elektrike?
Priporočam, da si kupiš P1 meter. Jaz imam konkretno tega homewizardovega za 25€ in še subscription za 1€ na mesec.
Nastaviš moči odjema, pri katerih naj ti pošlje notification, spremljaš trenutni odjem, dnevno, tedensko ... porabo, napetost po fazah.
Brez kakšnega večjega truda sem samo z na osnovi obvestil zmanjšal špice iz +10 kW lani na 7 kW letos, tako da se subscription iz prihranka moči v blokih plača sam.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Ti itak daš zahtevo pa ti jo potem odobrijo. Če si plačnik in lastnik gre najbrž po avtomatiki, če si samo plačnik nisi pa lastnik ti pa ročno odobrijo. Enako če si recimo najemnik (s stalnim ali začasnim naslovom na lokaciji prikjučka), pa nisi ne plačnik ne lastnik prikjučka. Za tretja razmerja pa mora primarni vpogledovalec, dovolit tebi vpogled.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
Bom vprašal kar v tole temo.

Kako priti do "online" podatkov za porabo elektrike? Če sem prav videl, ECE (in verjetno tudi ostali) sramežljivo objavijo zgolj podatke za prejšnji mesec. Nekje v glavi imam, da geni prikazuje to za en dan nazaj (lahko da se motim in so to že skrili), ampak je problem v tem, da potrebujemo podatke za ECE, ker bi lastnik hiše rad v živo spremljal porabo, da lahko optimiziral ogrevanje. Je pa veliko odsoten in je v bistvu falil celo sezono s previsoko nastavljeno željeno temperaturo in je TČ pač pojedla (precej) več kot lani. Pa bi zdaj rešil kar se še rešiti da :). Verjetno je z nižanjem temperature to že dosegel, ampak ker smo v sredini meseca, bi radi to videli tudi na grafih in ne šele čez dobra dva tedna na računu.

Sem pa videl, da lahko naložiš "moj elektro", ampak tam je spet ena čudna prijava. Kako najhitreje prideš skozi to? Kaj vse potrebuješ, kdo sploh lahko dobi dostop do teh podatkov?

Hvala,

Jernej
A kdo od vas BRIHT sploh prebere vprašanje? :bonk:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Ti brihta moraš ločit da lastnik hiše ni nujno lastnik električnega priključka, še manj pa plačnik. Skratka čisto BP so lahko to tri ločene fizične ali celo pravne osebe. V moj elektro oddaš ZAHTEVO za neko merilno mesto in potem ti to zahtevo odobrijo ali pa ne. Kot rečeno če je vse skupaj ena oseba in se davčna iz si-pass/rekone ujema z davčno na števcu potem gre stvar avtomatično dalje, če pa je vpletenih več oseb pa zna bit problem.

Pod črto pa se na moj elektro lahko registriraš in prijaviš tudi če nimaš nič od naštetega in ti potem vpogled v nek števec omogoči oseba, ki je avtomatično za to pooblaščena.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
Si se kar hitro obtačlal/pofočkal. Da ti prevedem vprašanje: kako se najhitreje in brez Muje prijaviti v Moj Elektro. Nič ni bilo o lastništvu!

Pa to o lastništvu nepremičnine in MM je samo pri nas možno, da so že 50 let mrtvi lastniki MM. Ko zaprosiš za EE soglasje moraš izkazat lastništvo na nepremičnini, sicer ni nič.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.605
5.481
113
Ampak sedaj pa ena taka.
Recimo človek ki je pod rušo že 10 let je lastnik priključka in račun hodi nanj.

Jaz recimo nabijem 300€ elektrike oziroma tam nekje dva meseca gre preden pride opomin okrog se pravi za 600€ porabim elektrike.

Uni pošljejo opomin mrtvecu!!!!

In ker mrtvi težko račun plača, kdo pol to krije oziroma kakšne možnosti imajo električarji da jim kdo to plača??? +

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Si se kar hitro obtačlal/pofočkal. Da ti prevedem vprašanje: kako se najhitreje in brez Muje prijaviti v Moj Elektro. Nič ni bilo o lastništvu!

Pa to o lastništvu nepremičnine in MM je samo pri nas možno, da so že 50 let mrtvi lastniki MM. Ko zaprosiš za EE soglasje moraš izkazat lastništvo na nepremičnini, sicer ni nič.
In moj prvi odgovor spraševalcu tega vprašanja je bil točno to. Filozofiranje dalje nisem sploh začel jst ampak drugi, če se pa že sprašuje nekaj v okviru podobne teme se pa da tudi odgovore.

In če nadaljujemo offtopic. Že živemu lastniku priključka ki je lastnik hiše je cela jeba prenest lastništvo prikjučka na drugo osebo. Imam sam izkušnje ker sem plačnik in bi bilo dobro da sem še lastnik prikjučka, ampak ker je lastnik hiše mama oz. celo ona ne 100% je en tolk zapletov da bi se lastništvo preneslo name da so celo na elektru rekli da naj pustimo kot je.

In če še nadaljujemo in pridemo do tega da nekdo ne plačuje elektrike. Prodajalec elektrike (ki je v sloveniji že nekaj časa druga firma kot elektro distrubucija/omrežje) lahko zahteva odklop elektrike pri elektru. Kar pa spet ni trivialno, če se ugotovi da dolžnik ni tisti ki dejansko živi na naslovu (a je dejanski dolžnik mrtev, živ ali nekaj vmes je sploh vseeeno v tem primeru). In ti ne odklopijo elektrike, ker ti jo ne smejo.

Glede tega a so dediči po dedni obravnavi dolžni plačat dolgove, ki so nastali po smrti lastnika in po sami dedni obravnavi je spet tretje vprašanje. Tu imamo na forumu pravnika, ki bo bolj točno odgovoril. Vem pda je kup primerov ko račune plačuje že davno preminula oseba, ravno iz razloga koplikacij prenosa lastništva priključka, ki sem ga opisal zgoraj.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.953
438
83
Vipavska dolina
Jaz elektro in internetne storitve sem uredil, rtv pa je pisan še vedno na pokojnika. Smo imeli dovolj komplikacij že preden je sploh prišlo do obravnave, potem sem uredil pač zgolj tole. Komunala je pa kar sama uredila naslovnika, zdaj ne vem ali imajo to urejeno s tem ko prijaviš smrt ali kako, v glavnem naslednja položnica je prišla pisana na drugo osebo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.404
4.908
113
In če še nadaljujemo in pridemo do tega da nekdo ne plačuje elektrike. Prodajalec elektrike (ki je v sloveniji že nekaj časa druga firma kot elektro distrubucija/omrežje) lahko zahteva odklop elektrike pri elektru. Kar pa spet ni trivialno, če se ugotovi da dolžnik ni tisti ki dejansko živi na naslovu (a je dejanski dolžnik mrtev, živ ali nekaj vmes je sploh vseeeno v tem primeru). In ti ne odklopijo elektrike, ker ti jo ne smejo.
Daj tole prosim malo pojasni, ker pri nas gre tako, da po dolgu, ki se po opominu ne plača, pač odklopijo. Še posebej me zanima kako si predstavljaš, da ne bi odklopili tebi ki živiš v hiši in nisi nosilec priključka, pač pa je tvoj pokojni praded.

Jaz elektro in internetne storitve sem uredil, rtv pa je pisan še vedno na pokojnika. Smo imeli dovolj komplikacij že preden je sploh prišlo do obravnave, potem sem uredil pač zgolj tole. Komunala je pa kar sama uredila naslovnika, zdaj ne vem ali imajo to urejeno s tem ko prijaviš smrt ali kako, v glavnem naslednja položnica je prišla pisana na drugo osebo.
RTV je v primeru smrti najmanjši problem: pošlješ mail na naročnine al kaj je tisti oddelek (piše na njihovi strani) in priložiš smrtovnico. Lahko pripišeš kdo je novi uporabnik, lahko pa tudi napišeš, da se nepremičnina ne uporablja in boste javili ko se bo spet.
Komunala lahko uporabi javne evidence - recimo zemljiško knjigo; če je bilo pred vpisom tja, pa je nekdo moral javit. Po navadi so zelo "kavbojski" in preko maila vse urejaš, v najslabšem primeru moraš kaj sprintat in podpisat pa poslat scan nazaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Obrni vprašanje pa ti bo jasno. Lahko si recimo najemnik (uradno prijavljen na naslovu), lastnik/plačnik elektrike je najemodajalec. Če on ne plača elektrike ostaneš ti brez, nič kriv in nič dolžan. Po nekih osnovnih pravilih je elektrika osnovna dobrina in pri teh stvareh se dejanske izklope zelo redko izvršuje če niso vsa stanja oseb vpletenih v proces povsem 100%.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.469
11.188
113

Sem bil do tastove smrti lastnik MM na njegovi nepremičnini. Sem brez težav pridobil s soglasjem. In to gre še danes. Tudi njegovo merilno mesto je šlo name z ZK izpiskom in enim mailom. Tako da ni tako zapleteno.