Mobitel - razočaranje že na začetku

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

Ah, kaj veš, kaj vse se preverja.

Recimo za pravne osebe, ki so šele odprle podjetje. Ali pa primer, ki je zgoraj opisan; da mulotu ni bil odobren naročniški paket, ker je bil oče že full dolžan. Po moje so ga zavrnili, ker ta mal še ni 18 let star, pa je dal poroštveno, kjer je navedel svojega očeta in morajo preveriti še njegovega očeta, če je tipson sploh lahko porok.

Ali pa; dobro stoječe podjetje, ki ima dobro boniteto; direktor gre za en teden službeno v Nemčijo, pozabi izklopiti sinhronizacijo Exchange-a in mu telefon kuri GPRS. Naredi 10.000 EUR prometa, ga iz Mobitela pokličejo, kaj se mu dogaja in seveda on kriči, da ni on nič kriv in da tega ne misli poravnati (kljub temu, da se ve, da je kriv le-on).
Naslednji dan hočejo iz njegove firme skleniti 5 novih naročniških razmerij. Jim boš sklenil, glede na to, da ti je prejšnji dan direktor govoril, da ne misli plačati 10k EUR stroškov, ki jih je naredil po neumnosti? Boš tudi to avtomatiziral?

Koliko je različnih varjant in kaj vse se mora preveriti.
Določene stvari so verjetno že lahko avtomatizirane, vendar imaš vedno izjeme, ki avtomatizaciji uidejo in zaradi tega postane avtomatiziran sistem v celoti neuporaben.

Tukaj so pirmeri malo prevec izmisljeni...
smile-1.gif

Kot prvo... mulo, ki se ni star 18 let. sam nima kaj praskat na Mobitelu... Morata priti oba... bodoci narocnik (mulo) in oce (porok, ki bo jamcil za placevanje racunov) z osebnimi dokumenti... itd. ...

Glede en teden tujine in 10.000 € GPRS... Prakticno je nemogoce, da samo z push mail sinhronizacijo v enem tednu v tujini nabijes tako visok znesek... mogoce par 100 €... vendar je ze 1.000 € pretirano... kaj sele 10.000 €
smile-1.gif
...

Se pa tudi strinjam, da je precej scenarijev, kjer se enostavno ne da avtomatizirat postopka... in ko je naval malo vecji (tako kot trenutno, ko je se vedno precej prehodov na Itak Džabest (mimogrede, še vedno se mi zdi glupo ime za tak paket
bonk.gif
... ) ... se lahko zgodi, da aktivacija traja malo dlje... sploh ce je posredi se prenos lastnistva in menjava paketa ter prenos aneksov na novega narocnika (sem pred kratkim to sam pocel... pa sva s hcero tam sedela ene 20 minut, da je deklina vse papirje uredila... potem pa je trajalo se en teden, da so to vse sprovedli - od torka popoldan do naslednjega torka ob polnoci, ko je bil paket dejansko aktiviran) ...

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
me veseli da te fascinira izraz oderuški, ampak to je (vsaj do pred kratkim bila) kruta realnost. Verjetno se zdaj splača ti povezani paketi, pa đabest, ki je mimogrede čisti dumping, odgovor ugodnim tuš cenam, ki vam je dal vetra pa če priznaš al pa ne. Sem bil na mobitelu 10 let, ampak za malo, res malo pogovorov, večinoma kratkih, računi taki da glava boli

Zate torej obstajata samo dve skrajnosti - oderuštvo in dumping.
stupid-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
V mojem primeru jop. Prej sem za minimalno pogovorov plačeval nostop nad 40€. ampak res minimalno.
Zdaj bi za isto plačal. 15€, s tem da nebi dosegel niti polovice razpoložljive količine.
Vidiš kje srednjo varjanto?

In če sem se kaj naučil v 10 letni zgodbi mobilne telefonije pri nas je to dejstvo, da mobitel ne da nobene ugodnosti od sebe, dokler ni res prisiljen v to. Se spomnimo kako je fino izkoriščal svoj monopolni položaj, ko smo za mobi plačevali skoraj 130 sit na minuto, obračunski interval 1 minuta? Prihod konkurence jih je zbil na realna tla.
Kasneje je vedno konkurenca naredila 1. korak k ugodnosti, mobitel je sledil.
In potem naenkrat pride tuš, z super ugodno ponudbo. Pridobi v enem letu 100k uporabnikov. Hmmm, od kot le, če pa so vsi takooo zadovoljni z mobitelom? In potem naenkrat da mobitel dumping ponudbno ven. Ponudbo, kakšne še nikoli ni dal. Pa da je to zgolj naključje? ja, za slepe in qlpower, ki pa je v mobitel tako zaljubljen, da pomoje zraven svojih hvalospevov ejakuira. Zato se ne trudi še enega pisat, lahko daš kar c/p od kakega prejšnjega

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
V mojem primeru jop. Prej sem za minimalno pogovorov plačeval nostop nad 40€. ampak res minimalno.
Zdaj bi za isto plačal. 15€, s tem da nebi dosegel niti polovice razpoložljive količine.
Vidiš kje srednjo varjanto?

In če sem se kaj naučil v 10 letni zgodbi mobilne telefonije pri nas je to dejstvo, da mobitel ne da nobene ugodnosti od sebe, dokler ni res prisiljen v to. Se spomnimo kako je fino izkoriščal svoj monopolni položaj, ko smo za mobi plačevali skoraj 130 sit na minuto, obračunski interval 1 minuta? Prihod konkurence jih je zbil na realna tla.
Kasneje je vedno konkurenca naredila 1. korak k ugodnosti, mobitel je sledil.
In potem naenkrat pride tuš, z super ugodno ponudbo. Pridobi v enem letu 100k uporabnikov. Hmmm, od kot le, če pa so vsi takooo zadovoljni z mobitelom? In potem naenkrat da mobitel dumping ponudbno ven. Ponudbo, kakšne še nikoli ni dal. Pa da je to zgolj naključje? ja, za slepe in qlpower, ki pa je v mobitel tako zaljubljen, da pomoje zraven svojih hvalospevov ejakuira. Zato se ne trudi še enega pisat, lahko daš kar c/p od kakega prejšnjega

Vidim, da se spoznaš na razmere kot moja pokojna stara mama. RIP.

Mobitel NI SMEL spustiti cen do te mere kot jih je sedaj pri Ðabestu. To je velika razlika od ni hotel.

In hvalabogu za konkurenco! Internet je bil tudi 10x dražji kot je zdaj. Pa še marsikaj drugega. Ne živet v zmoti, da bo nek gospodarski subjekt, katerega glavni namen je delati profit, nižal cene zaradi "lepšega". Nižal bo takrat, ko bo v to prisiljen - ko bo prišla konkurenca.

Skoraj me je kap, ko sem v Hervis katalogu videl reklamo za kapo neke meni nepoznane firme, ki pa je zaslovela zaradi nekega smučarja v svetovnem pokalu. Tista ušiva kapa stane v akciji 33€
10.gif
Za skoraj enak denar (40€) lahko kupiš Kappa puhovko!!! In zakaj si lahko privoščijo tako ceno? Ker ni konkurence. Naslednje leto bo taka kapa 5€, ampak bo NONAME made in China. To je to.

Semantique

Pripravnik
17. mar 2008
783
0
16
Steve: in kaj zdaj če so cene nizke? In kaj zdaj če bi po novem plačeval 15 namesto 40 evrov? Katastrofa? Jok in stok? Dumping? Ne, ti raje kar ostani na Tušmobilu. Pomoje da je cenejši (čez vzameš paket 10 in šparaš cele dneve).

Ja pa kaj za vraga potem če so količine neizkoriščene??? A misliš da bo vsak uporabnik dobil na svojo kožo pisan paket? Eni pa res ne poznate ne trga ne mobilne telefonije.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
nikjer nisem pisal da je kaj narobe s tem. Moj post je bil odgovor chaorenu, če pri meni ne obstaja srednja pot in qlpowah, če je mobitel spustil cene drastično v đabestu zato, ker je dobra vila, ali ker je bil prisiljen v to. njegovo mnenje je seveda ker je dobra vila
smirk-1.gif

Tarja

Pripravnik
5. jun 2008
161
0
16
Ljubljana
ChaoRen, verjamem, da bom zdej spet izpadla kot da nimam pojma (no, ja, close enough pravzaprav
smile-1.gif
) ampak - zakaj mobitel ni smel spustiti cen?

ArmanI

Pripravnik
27. okt 2007
608
0
16
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik ArmanI pravi:
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik r0cker pravi:
Citat:
Uporabnik borovnica pravi:
ne zagovarjam mobitela a vedite da ni vse tako enostavno kot si predstavljate,...
zaposleni pri operaterjih ne delajo ene same stvari za eno samo stranko,... in če je strank veliko,...

b

Lahko bi imeli narejeno tako, da že zaposleni, ki sklepa naročniško razmerje stisne nekam eno kljukico, da naj se zadeva takoj aktivira.

Aha in če je kakšen podatek napačno vnešen? Ali pa če je stranka bila že prej neplačnik in ti bo še isti dan naredila 1k EUR stroškov, ki ti jih ne bo plačala, po možnosti pa še kakšen telefon iz akcije vzela?
cheer.gif

sej nismo v srednjem veku, da se nebi dalo sprogramirati fraud preverjanja avtomatsko verjetno ima S!.mobil to avtomatizirano, misliš da aktiverajo kar vse povprek? verjem da ne... kej več ti mogoče lahko Borovnica pove

Ah, kaj veš, kaj vse se preverja.

Recimo za pravne osebe, ki so šele odprle podjetje. Ali pa primer, ki je zgoraj opisan; da mulotu ni bil odobren naročniški paket, ker je bil oče že full dolžan. Po moje so ga zavrnili, ker ta mal še ni 18 let star, pa je dal poroštveno, kjer je navedel svojega očeta in morajo preveriti še njegovega očeta, če je tipson sploh lahko porok.

Ali pa; dobro stoječe podjetje, ki ima dobro boniteto; direktor gre za en teden službeno v Nemčijo, pozabi izklopiti sinhronizacijo Exchange-a in mu telefon kuri GPRS. Naredi 10.000 EUR prometa, ga iz Mobitela pokličejo, kaj se mu dogaja in seveda on kriči, da ni on nič kriv in da tega ne misli poravnati (kljub temu, da se ve, da je kriv le-on).
Naslednji dan hočejo iz njegove firme skleniti 5 novih naročniških razmerij. Jim boš sklenil, glede na to, da ti je prejšnji dan direktor govoril, da ne misli plačati 10k EUR stroškov, ki jih je naredil po neumnosti? Boš tudi to avtomatiziral?

Koliko je različnih varjant in kaj vse se mora preveriti.
Določene stvari so verjetno že lahko avtomatizirane, vendar imaš vedno izjeme, ki avtomatizaciji uidejo in zaradi tega postane avtomatiziran sistem v celoti neuporaben.

Kar si nabluzil se vse da enostavno preverjat če imaš podatke lepo v nekem DB, in potem ni težko razviti logike?

Jst iz programerskega vidika ne vidm kakšne velke znanosti iz tega.

tisto z 10.000 je pretiravanje bi ga prej poklical in M@ in S! kaj se dogaja, verjem pa da se da avtomatizerat
smile-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Kot prvo... mulo, ki se ni star 18 let. sam nima kaj praskat na Mobitelu... Morata priti oba... bodoci narocnik (mulo) in oce (porok, ki bo jamcil za placevanje racunov) z osebnimi dokumenti... itd. ...

Glede en teden tujine in 10.000 € GPRS... Prakticno je nemogoce, da samo z push mail sinhronizacijo v enem tednu v tujini nabijes tako visok znesek... mogoce par 100 €... vendar je ze 1.000 € pretirano... kaj sele 10.000 €
smile-1.gif
...

1. Sej porok lahko pride, tudi z osebnimi dokumenti. A to še ne pomeni, da je plačilno sposoben oz. dolžan Mobitel-u.

2. Ok, s ceno sem pretiraval, vendar predstavljaj si, da si na Hrvaškem, kjer vsakih 100kb stane cca. 1 EUR (torej je vsaka vzpostavitev GPRS seje, pa tudi če preneseš le 1 byte in prekinitev seje cca. 1 EUR):
http://www.mobitel.si/slo/Ponudba/GSMnarocniki/Gostovanje/Operater.asp?id=111

To pomeni, da pri vsaki sinhronizaciji z Exchange-om, ki je po defaultu nastavljena na 15 minut, plačaš 1 EUR, pa tudi če preneseš le 1 byte. 4sync/uro * 24 ur * 7 dni = 672 EUR.
grims-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Citat:
Uporabnik ArmanI pravi:
verjem pa da se da avtomatizerat
smile-1.gif

Domnevam, da si nekaj takega že potem naredil?
Kaj boš naredil, da je podjetje novi naročnik, o katerem ne veš še ničesar? Napiši mi algoritem, ki ga lahko postaviš na en server.

Nazadnje urejeno:

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Tarja pravi:
ChaoRen, verjamem, da bom zdej spet izpadla kot da nimam pojma (no, ja, close enough pravzaprav
smile-1.gif
) ampak - zakaj mobitel ni smel spustiti cen?

Ker bi bil kaznovan. Zaradi "monopolnega" položaja na trgu so mu državni regulatorni organi narekovali kaj sme in kaj ne. In tako nizkih cen, kot jih ima sedaj, še leto nazaj tudi slučajno ne bi smel imeti. Ker bi spet imeli le enega operaterja.
evil.gif

ArmanI

Pripravnik
27. okt 2007
608
0
16
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik ArmanI pravi:
verjem pa da se da avtomatizerat
smile-1.gif

Domnevam, da si nekaj takega že potem naredil?
Kaj boš naredil, da je podjetje novi naročnik, o katerem ne veš še ničesar? Napiši mi algoritem, ki ga lahko postaviš na en server.

Ni to za na forum, pa mi ti povej kaj M@ v tem primeru lahko preveri? Zavračajo naročnike če je nova firma? Kvečjem bi jaz omejil število naročnin.... Tako ali tako pa kakšne večje resne firme obravnavajo za to pristojni ljudje

Lahko pa prideš na pivo pa ti objasnim
smile-1.gif
čist avtomatizerat se nikoli nav dal samo velika večina pa...

Nazadnje urejeno:

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Avtomatizacija ne gre v nedogled. Ker je rule based. And there are always exception to the rules.
wink-1.gif

Glede nabijanja stroškov GPRSa v tujini, pa je praviloma za napredvidene stroške največ kriv Windows Update in ne kak push email. Je bilo kar nekaj strank, ki so kričale, jaz pa nisem zabil 300 MB GPRS prometa v Vanuatuju, sem samo dvakrat mejle pogledal z notebookom. Potem gredo admini gledat loge in glej ga zlomka, Windows Update downloadi - ET Calling Home. Le v opozorilo ostalim.
smile-1.gif

Ogo

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Kaj pa uporabljate Windows. Nabavite si MacBook Proja pa te bo pred vsakim updateom povprašal, če si res želiš. Plus to, da je updateov kakšnih 10-krat manj kot pri McShitu.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
nikjer nisem pisal da je kaj narobe s tem. Moj post je bil odgovor chaorenu, če pri meni ne obstaja srednja pot in qlpowah, če je mobitel spustil cene drastično v đabestu zato, ker je dobra vila, ali ker je bil prisiljen v to. njegovo mnenje je seveda ker je dobra vila
smirk-1.gif

Džizus. Kje si našel dobre vile? Jaz imam povsem razčiščene pojme o tem, kaj je osnovni namen obstoja gospodarske družbe.
Mobitel se seveda mora obnašati tržno, ker še zdaleč ni sam na trgu. Torej ni more cen večno držati v višavah in ignorirati vsega okoli sebe. Ne počne pa tega zato, ker bi želel postati Karitas. Ekonomsko racionalno je cene držati čim višje, do tiste meje, ki je še sprejemljiva zaradi aktivnosti konkurentov. Rezultat takšne prakse je tudi ta, da ima Mobitel od vseh na trgu daleč največje rezerve pri cenah, drugi pa so s cenovno vojno vse skupaj spuščali navzdol in sami sebe malce izčrpavajo.

To še posebej velja za določenega operaterja, ki mu je lastnik malce zaprl pipico in nova posojila. No, pravzaprav jih še sam išče naokoli po velikih firmah, dobaviteljih in še kje, saj ga banke nimajo pretirano rade.

Jogurti na puf pač...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Nabavite si MacBook Proja pa te bo pred vsakim updateom povprašal, če si res želiš.

Saj te Winsi tudi. Če hočeš. Ali pa ne, če nočeš. Problem je, da za nastaviti eno ali drugo, moraš sploh vedeti, da možnost obstaja.
vsakodnevno updajtanje (OS, AV ipd) bo kmalu ravno zaradi udarca po denarnici postalo splošna računalniška izobrazba, kot so zaenkrat explorer, outlook in word.

Nazadnje urejeno:

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Zanimivo, torej se detaljno beležijo vse povezave, ki jih vzpostaviš čez GPRS?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
KSZ

Mulo o katerem sem govoril je bil čez 18 in je imel status. Zavrnjen je bil zato ker je racunalnik povedal da na istem naslovu kot on zivi nekdo ki ima isti priimek kot on in je neplacnik. Samo teh podatkov ne more preverjat ravno vsak ki dela za salterjem. Preveri se tudi vse "zaposlitve" - torej ko navedes da si nekje zaposlen se to preveri. In to lahko traja.

Da osebno se spomnim primera nekega fotografa ki je v tujini nalagal slike na server preko neta. Racun je bil KONKRETEN. Res je da avtomatika bdi nad takimi uporabniki. Ampak mediacija se dela ob dolocenih urah in obracunski podatki iz tujine niso vedno on the fly. In ne pozabi na to, da ponoci ni nikogar ki bi spremljal alarme. Vse tiste ki ponoci presezejo limite se obvesca zjutraj.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Jp.
Poleg tega pa tudi ni nujno, da se roaming podatki pošiljajo vsak dan in lahko do trenutka, ko se že naredi veliko prometa, preteče že nekaj časa.