Mobitel instant internet - je to OK?

vellno

Pripravnik
10. jan 2009
383
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Hitrejše je ja, pri prenosih...a ima obupen ping in se strani dolgo odpirajo, oz "surfanje" je počasnejše.

Si mogoče pomislil da je mogoče problem za dolgotrajno odpiranje v tvojem računalniku. Pred kratkim sem rešil tak problem pri prijatelju s ponovnim nalaganjen servisnega paketa 3 za operacijski sistem XP.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Zadevo naj enostavno preizkusi. Jaz sem ravno ta teden preizkušal - sploh so pri Mobitelu zelo kooperativni. Žal zadeva na dveh lokacijah, kjer bi internet potreboval, ne delujeta
stupid-1.gif

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Povej kolegu, da je mobitel instant internet nateg in pol! Jaz sem jih skenslu, na začetku je bila hitrost ok, potem ti jo pa zmanjšajo na minimum, tko da se slike ne mores gledat, na video lahko pozabis.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Kaj misliš s tem "potem ti jo pa zmanjšajo na minimum"? A da ti recimo na začetku meseca dosti dobro "vleče", potem pa ne več?

Ogo

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik qqqqqqq pravi:
Povej kolegu, da je mobitel instant internet nateg in pol! Jaz sem jih skenslu, na začetku je bila hitrost ok, potem ti jo pa zmanjšajo na minimum, tko da se slike ne mores gledat, na video lahko pozabis.
Zgleda ne razumeš, kako deluje mobilni internet. Pasovno širino si delijo vsi uporabniki na isti bazni postaji. Zato pa ne ponujajo fiksne hitrosti, temveč reklamirajo DO toliko pa toliko megabitov na sekundo. Na začetku si verjetno bil sam na bazni postaji (oz. vas je bilo bolj malo).... kasneje se jih je pa toliko priklopilo, da je hitrost drastično padla. Ampak to še zdaleč ne pomeni, da je to nateg in pol in da bi to počeli namerno.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Ogo, ja

Mikrohard, poglej malo po netu, nisem edini. Namerno ali ne, nezadovoljna stranka, ki se počuti opeharjeno, saj sem moral plačat kazen, ... za storitev, ki ni bila takšna, kot smo bili zmenjeni. Jaz nisem zahteven, samo slike si želim normalno ogledat, pa kak youtube video, to je vse. Nič od tega se ne da normalno pogledat, tega mi nihče ni napisal v pogodbi, da po parih mesecih bom dobil praktično neuporaben internet.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Zadevo naj enostavno preizkusi. Jaz sem ravno ta teden preizkušal - sploh so pri Mobitelu zelo kooperativni. Žal zadeva na dveh lokacijah, kjer bi internet potreboval, ne delujeta
stupid-1.gif

Kot rečeno..UMTS antena. Če nekdo misli koristiti zadevo doma, ne bo problema namontira še dodatno anteno.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
super. potem pa se naj glasi reklama: "Najboljša pokritost v Sloveniji omogoča dostop do interneta s hitrostjo do 7,2 Mb/s - ampak fizka prenosa podatkov naredi svoje, torej pričakujte maximalno dober mega"

do takrat pa je to goli nateg ker take hitrosti ne doseže noben niti blizu. in če nebi tako pretiravali s tem podatkom, bi tudi pol manj folka dobivalo živčne zlome in se nebi znašali nad tistimi nič krivimi operaterji

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
Saj pa to je klasični pristop k oglaševanju, zavajanje.

Glede na to, kako deluje simobil, je mobitel še bomba, glede umts omrežja.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
super. potem pa se naj glasi reklama: "Najboljša pokritost v Sloveniji omogoča dostop do interneta s hitrostjo do 7,2 Mb/s - ampak fizka prenosa podatkov naredi svoje, torej pričakujte maximalno dober mega"

do takrat pa je to goli nateg ker take hitrosti ne doseže noben niti blizu. in če nebi tako pretiravali s tem podatkom, bi tudi pol manj folka dobivalo živčne zlome in se nebi znašali nad tistimi nič krivimi operaterji
467716-post_slo.gif

Krava;

- zavajajo s podatkom 7.2, ker te hitrosti niti približno ne dosega, še enkrat, niti približno!

Poglej si malo ZVPot, oglašujejo izdelek, ki ne dosega približne hitrosti, torej gra za pretiravanje in s tem zavajanje, kako misliš, da sem jaz nasedel na to?

- nihče ni omenjal nenormalno resetiranje modema, kateri je zanič. Ponujali so mi zamenjavo za istega. Ta "dobri" so hitro pošli.

- to sem že napisal, še enkrat zate, po parih mesecih uporabe pade hitrost, moja pogodba in položnica je pa enaka.

Člen, ki govori o možnem odstopu, v kolikor posameznik upravičeno ne dobi tega, kar je utemeljeno pričakoval. In enako velja, če se stanje prevesi v škodo potrošnika.

Nisem hotel skakat po sodišču, za tistih 60€ kazni-prekinitev pogodbe, če bi bili v igri večji zneski, bi šel v tožbo, stroška odvetnika itak nebi imel nobenga-veze.

Zdej pa vzami pravo kladivo in se lopni po glavi.
bonk.gif

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Citat:
Uporabnik pikijakob pravi:

tole je vrh glave dost za to kar zgoraj naštevate

hohoho kje pa si ti tole testiral, na strehi mobitela?

Če bi imel pol take hitrosti, bi bil tiho, pa sm iz centra ljubljane, testiral povsod, le pozno ponoči dela kako uro, dve ok, potem pa spet polom, prve par mesecev, sem pa imel tako hitrost, ja.
smile-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Mobilni internet je primarno namenjen mobilni uporabi. To je njegova ključna prednost pred "žico". Uporaben je seveda tudi kot nadomestek fiksnega interneta, ima pa svoje omejitve. Najpomembnejšo pogojuje radijski prenos podatkov in souporaba omrežne infrastrukture. na svetu ni operaterja, ki bi ti zagotavljal (enako kot fiksni operaterji) določeno bitno hitrost. Omogoči ti lahko zgolj to, da imaš v zares idealnih razmerah hitrost, ki je blizu teoretičnemu maximumu. Na dejansko hitrost pa vpliva ogromno dejavnikov, od zasedenosti omrežja (ki ni ves čas enaka), do kakovosti signala (močan signal še ni nujno kakovosten signal). V vseh primerih gre za t.i. negeografske priključke in objave nekaterih dokazujejo, da so hitrosti lahko tudi precej visoke, v nekaterih primerih pa seveda tudi nižje.

Druga možnost je bolj enostavna, a je ne ponuja noben operater, saj bi v očeh večine uporabnikov izpadel kot inferioren. Lepo se reče, da je zajamčena hitrost 128 kb/s v DL in npr 64 kb/s v UL, v večini primerov pa je dooosti višja.
Ampak kaj bi se zgodilo? Takšen operater bi bil tarča posmeha mnogih uporabnikov, marketinško pa bi ga povozili vsi ostali, ki oglašujejo višje hitrosti.
Trenutno je situacija zelo enostavna: najboljšo pokritost v SLO merilu ima Mobitel, sledi mu Simobil, nato je nekje daleč zadaj Tušmobil (3G signal). Mobilni internet vzame tisti, ki ga dejansko potrebuje, ne zgolj doma ampak predvsem drugje. Večina do njega itak dostopa preko mobilnikov, ki večinoma že podpirajo HSDPA in zato USB modem sploh ni nujno potreben.

Dejstvo pa je, da mobilni internet ni bil nikoli mišljen kot zamenjava za fiksni dostop, kvečjemu ga odlično dopolnjuje in mu je po hitrosti postal precej blizu.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Dobra razlaga.

le zadnji odstavek, po hitrosti mu ni niti približno blizu, za 14€ dobim pri t2 10mega prenosa, pri mobitelu sem za isti denar dobil tak jajc, da ni vreden omembe, edina vredna omembe prednost je, uporaba kjerkoli, to je bil drugi razlog, ko sem ga vzemal.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Spet se je treba vprašat, čemu je namenjen mobilni in čemu fiksni internet in kakšne hitrosti nekdo v praksi res potrebuje glede na vrsto uporabe. Torrenti so rezervirani za fiksni internet. Tam je pipica precej pomembna. Ko pa pridemo do ostale uporabe (brskanje po www, email) pa ogromne hitrosti nimajo več pomena.

Koliko spletnih strežnikov pa zmore servirati spletni stran odjemalcu s hitrostjo 10 Mb/s? Četudi bi jo, je hardver računalnika ni zmožen tako hitro zgenerirati. Če pa že, je razlika nekaj deset milisekund. Trdim, da je za www dovolj 1 Mb/s za povsem udobno brskanje. 10 Mb in več koristi pri torrentih.

Jaz imam recimo na 10 Mb liniji štiri računalnike, četudi vsi nekaj delajo na njih je linija skoraj prosta. K temu prištej še lastnost paketnega prenosa. Linijo zasedaš le, ko prenašaš paketke. Prav zato si lahko tudi fiksni providerji privoščijo, da je pipica med centralami manj zmogljiva kot seštevek inštaliranih kapacitet.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:

Druga možnost je bolj enostavna, a je ne ponuja noben operater, saj bi v očeh večine uporabnikov izpadel kot inferioren. Lepo se reče, da je zajamčena hitrost 128 kb/s v DL in npr 64 kb/s v UL, v večini primerov pa je dooosti višja.
Ampak kaj bi se zgodilo? Takšen operater bi bil tarča posmeha mnogih uporabnikov, marketinško pa bi ga povozili vsi ostali, ki oglašujejo višje hitrosti.

aha! se pravi operaterji tekmujete med sabo kdo bo bolj nategnil javnost v pretiravanju hitrosti! i get it now. hvala za razlago.
no če bi bila ta država za kaj, bi obojni dobili konkretno po pyæki in bi oglasi zgledali približno tako kot si sam zgoraj omenil, ali pa bi se "teoretična max hitrost" prepolovila
smirk-1.gif

in čemu in zakaj in kako je to v svetu in bla bla bla meni komplet dol visi. piše 7 mega, daj mi sedem mega. ne daš? nategnil si me. pika.

pikijakob

Pripravnik
8. avg 2008
273
0
16
Obala
Sej niti ni natega...
Ker ga vzamete s seboj. Instant internet deluje doma in na poti. Najboljša pokritost v Sloveniji omogoča dostop do interneta s hitrostjo do 7,2 Mb/s.
Tam je besedica DO.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Spet dam Stevu za prav.

Ko sem sklepal pogodbo, sem jih vprašal glede 7.2 hitrosti in so rekli, da niti v teoriji ne dosega te številke, zakaj? Ker ni bilo nadgrajeno, to je bil cilj v prihodnosti, oglašujejo ga pa, kot da je že na tržišču.

OK, tud ferarija prodajo vnaprej itd...ampak tam dejansko to tudi naredijo, ker jih pogodba veže, enako kot mobitel, slednji v roku enega leta od mojega podpisa pogodbe ni nadgradil obljubljene hitrosti na 7.2. Pa jih odnesejo s celo kožo...