mobilni operaterji snemajo klice?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ti mešaš snemanje telefonskih pogovorov z zapisi o samih klicih.
smile-1.gif

Slednje operaterji imajo in jih morajo imeti za obdobje dveh let. Prvega pa nimajo in ne bodo nikoli imeli.

Ogo

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Nikoli?
Torej SiMobil ima lahko vse posnetke za 3 mesece nazaj za smešen strošek 1500 EUR. (cena diskov)

hysterical-1.gif

Ti je pa ogo že povedal kaj in kako. Ne bit paničen, noben te ne snema
rolleyes-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Radirko, pa dajmo.
Recimo 5 ur pogovora na mesec (jaz imam krepko manj, klepetalci pa več, ajd zaokrožimo na 10 ur).
To je : 10 ur/mesec/uporabnik * 12 mesecev/leto * 100 000 uporabnikov * 9600 bit/s * 3600 s/ura = 414 Tbit/leto = cirka 50 diskov po 1 tera.
Torej SiMobil ima lahko vse posnetke za 3 mesece nazaj za smešen strošek 1500 EUR. (cena diskov)

Jaz bi spekuliral, da bi taka resna stvar stala 10-100x vec (ne gre samo za prostor na diskih), a to ni niti strosek za nov vozni park uprave
rolleyes-1.gif
Zdaj ali to res kdo pocne ali ne, je pa druga stvar. Tisti, ki so dovolj paranoicni, naj se obnasajo, kot da jih vedno snemajo, ostalim bo pa tako ali tako vseeno ... pa bo problem resen. Rekla-kazala pravi, da je tega precej vec, kot si ljudje predstavlamo(jo), ali je pa v tem kaj resnice, je pa druga stvar.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Kristus. Če bi bil član Al kaide bi te snemalo vsepovprek. CIA, NSA, Sova, vojaška obveščevalna pa še kakšni Rusi za povrhu. Ravno tvoj operater se bo ukvarjal s tem. Kdaj pa je CIA rabila sodni nalog za prisluhe v SLO? Nikoli. Tudi dobila ga ne bi. Kvečjemu bi Sova naredila posel in predala posnetke CIA, ona pa njej, če bi Sova izkazala interes.

Operaterji ne snemajo nič. Ne smejo, ne želijo, vse s prisluhi jim dobesedno smrdi ker imajo z legalnim nadzorom komunikacij itak samo delo in stroške ter slabo publiciteto.

Pa tudi rad bi videl strežniško sobo in centralatijo, ki bi omogočila snemanje kakšnih 100.000 hkratnih pogovorov.

res je, nič ni nemogoče. Ampak ljudje se vedno zatekajo k enostavnejšim rešitvam.Zakaj bi nekdo podiral meje nemogočega pri operaterjih, če lahko postavi prisluškovalno napravo v tvoj mobilnik, magari v softverski obliki. Ali pa v avto, pisarno, stanovanje itd.

Koliko Slovencev sploh ima ustrezno okna, ki onemogočajo prisluhe na daljavo, z laserskim mikrofonom? Mogoče kje v Stegnah par pisarn in mooorda še na Gregorčičevi (plus US ambasadi). Ostalo pa zagotovo ne.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Prosim oglasi se pri osebnem zdravniku, da ti napiše napotnico. Potrebuješ pregled pri strokovnjaku.
stupid-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Prosim oglasi se pri osebnem zdravniku, da ti napiše napotnico. Potrebuješ pregled pri strokovnjaku.
stupid-1.gif
Ker sem pokazal, da tvoji argumenti niti na nivoju vrtca niso ?
Mogoče bi eden od naju res moral it...

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
stupid-1.gif
Ker sem pokazal, da tvoji argumenti niti na nivoju vrtca niso ?
Mogoče bi eden od naju res moral it...

Vse, kar si ti v tej temi pokazal je to, da imaš hudo obliko paranoje.

Semantique

Pripravnik
17. mar 2008
783
0
16
Paranoiki so žal pogost pojav v Sloveniji, v tujini so sicer tudi prisotni, ampak bolj kot ne v sledeh. Pri nas pa ima informacijska pooblaščenka pomisleke ob takih stvareh, da mora človek na wc, da se malo olajša.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Vse, kar si ti v tej temi pokazal je to, da imaš hudo obliko paranoje.

Oseba A trdi : X se ne dogaja, ker ga zakon prepoveduje.

Oseba B pokaže skozi okno in reče: Glej, X, Y , Z. Se dogajajo. Čeprav jih zakon prepoveduje.

Bralec naj sam ugotovi katera oseba ima morebiti težave pri soočanju z realnostjo.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Govorimo o domnevnem protizakonitem snemanju pogovorov, ne o x, y in z. Da je stvar še bolj smešna, se tebi ne zdi nemogoča trditev, da operater snema kar vsepovprek in posnetke shranjuje na terabajtne diske, ki so spravljeni v trezorju pod stavbo na Poljubni ulici. Potem pa 500 študentov cele dneve in noči posnetke posluša in najbolj zanimive posreduje upravi operaterja.
hysterical-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Komentiram le odzive na tisto, kar sem pisal, ne pa kar ti misliš, da je nekdo mislil ...

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Ne sprenevedaj se. Mlatiš prazno slamo, zato se iz te brezplodne debate poslavljam.

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Jaz si vedno zelim dokazov, da se nic ne snema/filtrira/spremlja, predvsem pa zlorablja.

Ampak v resnici malo dvomim v to. Tehnika omogoča marsikaj, algoritmi za stiskanje podatkov pa tudi niso nekaj novega. Za samo snemanje klicev pa upam, da zaenkrat se ne delajo tega.

Mislim pa, da ko operater ima na voljo podatke o klicih preden je bil izdan nalog sodisca za tovrstno sledenje, tukaj vsekakor nekaj smrdi.

Ampak vsake toliko casa pricurlja v javnost kaka dobra kost. Kot je recimo da je British Telekom 36.000 uporabnikom filtriral promet, prikazoval oglase, ce pa so se pritozili so jim pa zatrdili, "da je kriv virus". Podobno so delali tudi drugi operaterji.

Ali da so nasi vrli svobodnjaki izglasovali 2 leti hranjenja, ko je nemciji dovolj 6 mesecev - pri vseh njenih Kurdih, nacistih in drzavnih sovraznikih.

Paranoja? Ne vem, rad imam zasebnost. In sem zanjo pripravljen marsikaj narediti.
Bolj pa se bojim (ce ni ze), da se vzpostavlja enoten register vseh podatkov, kjer z data miningom dobis ven vse podatke, ki jih zelis - tudi informacije, ki nikogar ne bi smele brigati, kaj sele vlado.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
1. kako boš dokazal nekaj kar se NI zgodilo? Res inteligentno razmišljaš, ni kaj...
2. operater seveda IMA podatke o prometu. V prvi vrsti jih rabi da ti izstavi račun, v drugi pa ker to zahteva zakon. A misliš, da so te stvari diskutabilne in stvar proste odločitve operaterja? Niso.
3. 2 leti hranjenja sta še premalo. Jaz bi uvedel trajno hranjenje na stroške države. Normalni ljudje nimajo kaj cvikati, ostali pa kar naj. Tistih tvojih 6 mesecev je absolutno premalo pri mnogih kaznivih dejanjih. Še 2 leti sta premalo.
4. Živimo v demokraciji, seveda pa morajo biti določeni sistemi represije za umiritev deviantov. Pri tem posamezni državljani zaradi splošnih interesov nimajo prava glasanja.
5. Imaš rad zasebnost? Lepo. Popolne nimaš, če ti ustreza ali ne. Lahko pa jo imaš. Uniči vse telekomunikacijske naprave, izklopi telefone, internet, uniči plačilne in kreditne kartice in se preseli sredi pragozda.

Si eden od veleumnih liberalcev, ki vidi vijolice, sonce, ptičke in same prijazne ljudi? Ziher bereš Mladino, greš kdaj na Metelkovo, se voziš s kolesom in poslušaš kakšno Kataleno, a ne? No, to bi bil data mining. Deležen ga boš, če bo policija ali obveščevalna skupnost ocenila, da predstavljaš varnostno tveganje.

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Zadovoljen bi bil ze, ce ne bi vsake toliko casa bilo videti (skoraj dokaz) da se to izvaja. To je replika na tvojo stevilko 1.

Seveda jih rabi da izstavi racun. Ze pred sprejetjem tega zakona o hrambi prometnih podatkov je operater LAHKO in tudi MORAL za potrebe racunanja hraniti te podatke - ampak samo do takrat. Ostali podatki so bili na voljo z zbiranjem po nalogu sodisca. In ja, ce je operater hranil podatke za nazaj kljub izrecni prepovedi (pred sprejetjem zakona o hrambi je bilo to namrec prepovedano) in brez sodnega naloga, potem to je vsekakor proste odlocitve operaterja. Ki je itak "nacionalni" operater, ce dojames hint.

3. Sej 6 mesecev ne pomeni da po tem casu zbrisejo podatke V VSAKEM PRIMERU. Ce je sum kaznivega dejanja ali cesa podobnega, se podatke zbira naprej. Ampak za ostale, nedolzne drzavljane, pa menim da ni potrebe po dveh letih. In ja, pokaze se ze prej kot v sestih mesecih.

Sicer pa si ocitno se en, ki meni da lahko drzavni aparat ali kdorkoli deluje nezakonito ali brez ustavne podlage. Za take svetujem kako represivno drzavo, na svetu jih je dovolj. Ce se pa gremo demokracijo in transparentnost, potem pa ti doloceni "sistemi za umiritev deviantov" morajo delovati zakonito. S tem da dolocanje deviantov je ocitno cigavo delo... vladajoce vlade?

5. Popolne zasebnosti ni, ampak tole kar ti predlagas je IMO policijska drzava. Kjer so studenjte postreljeni, intelektualci zaprti, opozicija je papirnata, par ljudi vodi vso drzavo, cerkev je pomemben faktor odlocanja, itd... No sej zdej ko sem napisal, mi niti ni tolk tuje tole slisat za Slovenijo
evil.gif

In kar ti predlagas, je cista neumnost/debilnost.
Moj internet briga samo mojega ISPja, pa se to le za izdajanje racuna. Ce obstaja sum kakega kaznivega dejanja, se spremlja. Enako velja za vse ostale stvari.

Nimam se za veleuma, vecino ljudi takoj precenim in vidim kje so. Mladine ne berem, Metelkove ne obiskujem, kolesa ne maram, Katalene pa sploh ne. Sem pa alergicen na ozkost gledanja, nesposobnost in crno/belo slikanje zadev.

Moram reci, da me zanima kaksen novinar si in za katere publikacije pises - gledam namrec tvojo titulo.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Preberi si stare teme in boš videl, da se vzorec ponavlja.
Kadar mobitelovi PRikoritniki nimajo argumentov, začnejo z osebnim obračunavanjem.
crazy1.gif

@ zagovornikom totalitarnih režimov
Zakaj pišete pod psevdonimom, ali kaj skrivate?
evil.gif