Miška ob zagonu včasih dela, včasih pa ne (WinXP)?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Hej vsem.

Že pred časom sem punci namestil pristen WinXP na računalnik in vse dela ok, samo miška včasih ob zagonu sistema ne dela (kot, da ne bi bila priključena). Če jo iztakneš in ponovno vtakneš v USB port, takoj začne delati. Probal sem jo vtakniti tudi v druge USB porte in tudi tam se enako obnaša - včasih ob zagonu dela, včasih pa ne.

Ok, njej sem rekel, da to ne gre popravit in da nevem, kaj zajebava in pač sedaj vedno tak naredi (ker se tisti računalnik tak al tak ne uporablja dosti). Včeraj pa sem tudi enemu kolegu namestil WinXP in tudi njemu se to dogaja. Baje, da se mu je tudi prej to dogajalo (tudi prej je imel nameščen WinXP). On pa mi bolj gnjavi, zakaj to dela in kakšna bi bila rešitev.

Tudi sam sem pogooglal in za rešitev je naštetih kar nekaj rešitev. Na tem naslovu jih je kar nekaj naštetih, pa vseeno me zanimajo tudi vaše izkušnje, če ima kdo podobne težave. Kako ste rešili problem?

Hvala in lepo se imejte.
Lp

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.072
113
Pa ravno danes sem prebral novico da je delež XPjev padel pod 50% ...

Težavo rešiš tako da ne nameščaš več nepodprtega sistema oz. če že želiš tak sistem potem uporabi MS DOS ker sploh ne bo razumel kaj je to miška še manj pa kaj je to USB!
grims-1.gif

Nazadnje uredil moderator:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Težavo rešiš tako da ne nameščaš več nepodprtega sistema

Citat:
During the Extended Support Phase, Microsoft will continue to provide security updates every month for Windows XP; however, free technical support, warranty claims, and design changes are no longer being offered.
On April 8, 2014, all Windows XP support, including security updates and security-related hotfixes, will be terminated.

Ni ravno nepodprt... je pa res že malce zastarel.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz se nisem naletel na tak problem, pa imam relativno cenene miske (od noname do Logitech, nobenih "igricarskih" ali cesa podobnega), OS pa XP Pro ter Home, ki so prisli prilozeni z racunalnikom (seveda z vsemi popravki).

Si preprican, da ni tam kaj narobe z racunalnikom - zanic maticna recimo, ali pa nesmiselna nastavitev v BIOSu (imata vkljucen "Legacy USB support" ? ce ne, ga vkljuci, da se mis inicializira ze ko se BIOS zazene) ?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Evo. Sem se ravno po telefonu pogovarjal s kolegom in mi je rekel, da je v Bios-u vključen "Legacy support" in vse v zvezi z USB in Keyboard in Mouse na enabled. Mi je prej rekel, da mu zaj včasih niti tipkovnica ne dela več. Torej, v Bios lahko pride s tipkovnico, v sistemu pa je tipkovnica mrtva...

Še ima kdo kakšen predlog?

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Naj poskusi zamenjati vtic tipkovnice in miske v USB vratih. Se mi je ze zgodilo, da sem pri ugasnjenem racunalniku dal tipkovnico v drug port, kamor je bila prvotno instalirana in je ob zagonu v Windowsih ni prepoznalo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Lahko da je napajanje, motnje na kablu itd...

Na mojem starem PC-ju recimo na enem USB portuu pol naprav ne deluje (na drugih pa delajo vsi). Recimo miška.

Kabli so OK? Kaki podaljšek vmes?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Aja, še to.

A ima miška sploh napajanje? Na optičnih se to lepo vidi, da svetijo spodaj.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Meni se to dogaja kdaj pa kdaj. Tudi sistem se ne zažene, ustavi se že v BIOS.
Pomagalo je ponovno nalaganje BIOS-a, ker pač ni bilo novejše verzije.
Se pa mi še kdaj med delom zgodi, da se tipkovnica in miška (obe USB) za nekaj trenutkov izklopita in se ponovno vklopita. Dobim tudi večkrat obvestilo, da bi enote delovale hitreje, če bi jih priklopil na USB 2.0. Običajno delujejo kot USB 2.0, le včasih se jim malo zmeša.
Pa še nekaj - zadnjič sem hotel priklopiti sinov zunanji disk, ki je brez napajanja. Preko USB vtičnice ga ni zagnal, pa sem kar nekaj vrat poskusil.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Evo. Sem se ravno po telefonu pogovarjal s kolegom in mi je rekel, da je v Bios-u vključen "Legacy support" in vse v zvezi z USB in Keyboard in Mouse na enabled. Mi je prej rekel, da mu zaj včasih niti tipkovnica ne dela več. Torej, v Bios lahko pride s tipkovnico, v sistemu pa je tipkovnica mrtva...

Še ima kdo kakšen predlog?

Ja - da vse skupaj izklopi
grin1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Sam sem imel probleme že s kar nekaj miškami (otroci+igre+vnema+...). In vedno je bila težava kabel na mestu uvoda v ohišje miške. Simptomi so bili: prenehanje delovanja miške, zvok kot ob izklopu opreme, ugasnjena lučka na miški.Včasih je pomagalo, da sem miško razstavil in povlekel za kakšen mm kabel v notranjost, enkrat sem celo skrajšal kabel za kakšnih 5 cm in ga na novo pri spajkal. Nikoli pa ni bil za nedelovanje miške priklopljene preko USB (Bluetooth miška= povsem druga zgodb) krivo kaj drugega!

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Eni od vas ne razumete, da miška ali tipkovnica nista poškodovana, ampak da gre tu za neko windows napako. Če miško samo izklopim in takoj nazaj vklopim, že dela (brez da bi karkoli drugega premikal).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.072
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Težavo rešiš tako da ne nameščaš več nepodprtega sistema

Citat:
During the Extended Support Phase, Microsoft will continue to provide security updates every month for Windows XP; however, free technical support, warranty claims, and design changes are no longer being offered.
On April 8, 2014, all Windows XP support, including security updates and security-related hotfixes, will be terminated.

Ni ravno nepodprt... je pa res že malce zastarel.

Malce?
evil.gif

Avtorju: kako pogosto se to dogaja? Če je napaka random potem je zagotovo strojna, random napak v SW ni, oz. če so jih povzročijo random napake na HW.

Če se to dogaja redno in čedno se SW napake trenutnega OSja testira tako da se zažene drug OS (linux na CDju) in preveri če se tudi tam napaka pojavi. Če se ne je problem v windowsih ... če so sveže instalirani (kateri SP je? so 64 bitni?) potem sta dve opcije:
- driver ni prav, si namestil driver za točno to miško? (če so winsi 64bitni verjento sploh ne obstaja pravi driver)
- windows XP niso podprti za tole napravo (ker so 10+ let star sistem, nepodprt že 3 leta), ostane nakup novejše verzije winsov

V windowsih imas tudi system log viewer, preveri kaj tam pravi glede miške!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Je probal kolega se z izklopljenim Legacy USB supportom, tako kot to svetuje Microsoft ?

Kar se tice gonilnikov, jaz uporabljam genericni HID driver, ce se le da, ker imam zelo slabe izkusnje s tistimi, ki jih prilagajo proizvajalci.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Itak.

Disk, pekač, USB ključ, miš, tipkovnica... to vse ima preverjeno delujoče driverje v Windows in vsak "custom" driver je bedarija na kvadrat in vir problemov.

+1, me too, Like, ...