Mikrovalovka - kje in katera?

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.084
2.853
113
Pozdravljeni! Kupujem mikrovalovko, pojma nimam o tem, rabila se bo za občasno kaj pogret, kaj naj kupim da bo solidno in cenovno ugodno ali je povsem vseeno za moje potrebe in pač kupim najcenejšo?
cheer.gif
 

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Pozdravljen,

midva z mojo sva kupila Electrolux EMS (90€ v Merkurju v akciji). Namen je bil enak....kupit eno preprosto mikrovalovko za odtajevanje, pogrevanje, moja je imela željo še, da je z displejom......za lažjo nastavitev časa ipd.. No plus same ikrovalovke ob ogledu je bil potem še tisti "hiter gumb", ki čas mikrovalovke nastavi na +30 sec..
Kakšna je ti še ne morem povedat ker je trenutno še zapakirana, ampak menim, da je nek kompromis za zmerno ceno dokaj solidna mikrovalovka.
 
Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Kupi najcenejšo, po možnosti s čim manj programi in čim manj gumbi

imeli smo že (na različnih lokacijah) vrsto različnih mikrovalovk in če je ne uporabljaš pogosto oz. če jo dejansko uporabljaš samo za odtajat in pogret zadeve je najenostavnejša vedno najboljša (in tudi najcenejša)

pri nas se uporablja izključno za pogret zadeve, pa recimo mleko ali pa čaj skuhat, eventuelno za kaj odtajat, če ni časa pustit na pultu, vse ostale funkcije so nepotrebna navlaka, razen če recimo nimaš navadne pečice, pa bi mikrovalovko tudi za kaj takega uporabil
 

Master_of_Disaster

Pripravnik
20. okt 2008
324
22
18
KillaKHAN s tem pa se ne bi čist strinjal, ker nekatere funkcije "pametnih" mikrovalovk so po mojem mnenju precej uporabne. Če mene vprašaš mora imeti možnost nastavitve moči mikrovalov, ker če daješ pogret kakšno bolj mastno stvar na 100% moči stvar skoraj eksplodira in kr skače po mikrovalovki, medtem ko se pri zmanjšani moči stvar bolj enakomerno in lepše pogreje. Poleg tega so zame zelo dobri tudi različni programi odtajevanja, ki glede na vrsto živila sami prilagodijo čas in moč odtajevanja, saj z njimi dobiš precej boljši končni rezultat, kot pa zgolj s 100% nabijanjem moči mikrovalov (kruh oz. žemlje so skoraj takšne kot da bi jih ravnokar prinesel iz trgovine npr.).
Pa da ne boste mislili, da imam neko high tech mikrovalovko za 400€+ ampak eno nekaj let staro LG škatlo.
evil.gif
 

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Midva sva lani kupila v Mercator Tehniki mikorvalovko + pečico, vse v enem in sva zelo zadovoljna.

Bila je okoli 100€ ker je bila znižana za nekih 40% se mi zdi. Se splača malo pogledat pa kak krog naredit.
 

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
92
28
V Leclercu sem videl najcenejšo mikrovalovko, če odbiješ tist denar, ki ti ga dajo na njihovo kartico, te je koštala 23 eur. Pogreje že, koliko časa bo pa še delala, pa noben neve.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Master_of_Disaster pravi:
KillaKHAN s tem pa se ne bi čist strinjal, ker nekatere funkcije "pametnih" mikrovalovk so po mojem mnenju precej uporabne. Če mene vprašaš mora imeti možnost nastavitve moči mikrovalov, ker če daješ pogret kakšno bolj mastno stvar na 100% moči stvar skoraj eksplodira in kr skače po mikrovalovki, medtem ko se pri zmanjšani moči stvar bolj enakomerno in lepše pogreje. Poleg tega so zame zelo dobri tudi različni programi odtajevanja, ki glede na vrsto živila sami prilagodijo čas in moč odtajevanja, saj z njimi dobiš precej boljši končni rezultat, kot pa zgolj s 100% nabijanjem moči mikrovalov (kruh oz. žemlje so skoraj takšne kot da bi jih ravnokar prinesel iz trgovine npr.).
Pa da ne boste mislili, da imam neko high tech mikrovalovko za 400€+ ampak eno nekaj let staro LG škatlo.
evil.gif

čisto vsaka mikrovalovka ima 2-3 "gumbe" en je za nastavitev jakosti, eden za čas in eden (ta niti ni nujen) za odpiranje vrat
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Malo off-topic, ampak a sploh obstaja mikrovalovka, ki bi dejansko prilagajalo moč delovanja?

Navadne mikrovalovke namreč ob nastavitvi 50% moči pač za 50% časa izklopijo sevalo in je to to. Zanima me torej, če obstajajo modeli, ki bi dejansko zmanjšali moč delovanja, ali je zadaj kakšna fizikalna fora, da to ni izvedljivo (točno ne poznam principa delovanja).
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
dobro premisli, če jo res potrebuješ.

Jest sem se tako zelo zafrknil. Na vsak način sem hotel to mikrovalovko, ker je tok super duper dobra za stvari pogrevat. No, po parih uporabah jo sploh ne zalaufam več. Mat jo nuca za kakšen pasulj pogret, al pa mlek. to je pa to.

KER: vse kar daš notri je dobro, dokler je vroče. Ko se začne ohlajat postaja trdo, in čigumasto. Pica - v pečici pogreta je 3x boljša kot v mikrovalovki. Ravno tako kruh (recimo da je zmrznjen). Res je, da vzame več časa, samo jest raje malo potrpim, in jem boljše.

Jedi na žlico se recimo da ok pogret v mikrovalovki, vse ostalo pa takoj izgubi vodo, in postane trdo, ko se ohladi.
 

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
92
28
S tem tvojim napisanim se pa ne bi čisto strinjal. Pri nas več ali manj vse pogrevamo z mikrovalovno. Razlike med pogrevanjem v mikrovalovni ali kako drugače skoraj ni. Je pa zelo važno kako pogrevaš. Za goste zadeve (jedi na žlico, tekočine...) itak pustiš moč do konca je vredu. Samo za karkoli drugega pa zmanjšaš moč (iz npr. 750 W na 500 W) in podaljšaš čas pogrevanja. Če jo pogruntaš, zna kr lepo pogret. Kakšne "lahke" zadeve, kot naprimer kruh, daš na najmanjšo moč za ene 20 sekund, še zadiši kot da bi bil v pekarni. S tem ko zmanjšaš moč in podaljšaš čas, tudi hrana ostane dalj časa topla in je čisto vredu. Ko pa daš na največjo moč in kratek čas, pa se zelo hitro ohladi in res ni več tako dobra.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Moja izkušnja je ravno obratna.


Zmrznjen kruh iz mikrovalovke je povsem primerljiv s pravkar vzetim iz pečice. Primerno vlažen, vroč, skratka nič od tega, kar si napisal. Kruh kupujem enkrat na 14 dni v Mercatorju, kjer imajo tudi mašino za rezanje. Dve 1,5kg štruci mi narežejo na rezine, ki jih potem doma samo spakiram v vrečke in dam v zmrzovalnik. Potem pa si pogrejem točno toliko, kot rabim. Za kos ali dva je dovolj 40 sekund na 900W.

Razna peciva in podobno se, tudi ko so že malo zasušena, samo postavi v pečico in mikrovalovi izparijo nekaj vode znotraj testa in tvorijo se novi zračni (parni) mehurčki in stvar je veliko bolj užitna.

Pogrevanje pic je problem zaradi dvodimenzionalnosti jedi (
tongue-1.gif
) in narave mikrovalov, da grejejo samo na določenih točkah (zato tudi vrtljiv pladenj). Pico jaz pogrejem tako, da jo postavim čim bolj na obod pladnja (da je čimmanjši del hrane v centru, kjer se ne vrti), zraven pa vklopim še IR sevalo. Rezultat je ok.

Kokice so prva klasa. Sveže, ne premastne... super.

Pogrevanje vode odsvetujem, saj le ta dejansko ne zavre in ostane okus po kloru. Mleko je ok, prav tako pogrevanje že narejenega čaja.

Jaz jo imam primarno za kruh in čisto po pravici bi jo zelo pogrešal.



Imam pa dobrih 15 let staro 900W + 1000W (IR sevalo) Moulinex-ovo pečico z dvema magnetronoma (izvoroma sevanja), tako da je le to bolj enakomerno porazdeljeno po notranjosti.

Obstaja sicer malo morje raznih alter-teorij o škodljivosti sevanja na hrano, ampak niti ena ne zdrži nekega resnega razmisleka in pod črto je/bi bilo kuhanje v mikrovalovki brez vode dejansko veliko bolj zdravo kot kuhanje v vodi (kjer se veliko vitaminov in mineralov izluži) in povsem primerljivo z zelo modernim kuhanjem v pari.
 

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Jernej: pojma nimam, mogoče imaš prav. Jaz lahko na svoji sharpovi (mikrovalovi, plus spodaj in zgoraj grelec) nastavim od 90, 270, 540 do 900W, kako točno jih "odmeri" pa nimam pojma. Mogoče res samo izklaplja kot praviš, mogoče pa spušča manj. Dejstvo je da večinoma grejem, ampak tudi občasno kaj odtajam in spečem (pizza je čisto ok, pa tudi prebranec sem že spekel in je bil čisto kulturen).
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mikrovalovka ima dva zvoka. Magnetron in ventilator. Ventilator dela non-stop, medtem ko se magnetron vklaplja in izkaplja (glede na moč... na maksimumu je skoz prižgan). Verjetno bi moral slišati ta on-off.

Ali pa je moja mikrovalovka že toliko stara in imajo sedaj to drugače rešeno...
confused-1.gif
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
hm... pa kaj potem jest delam narobe? pa sem že probaval tud z manjšo močjo, pa dalj časa.

mah, bom ob priliki še kaj probal...
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Manjša moč ni nič drugega kot vklapljanje in izklapljanje, tako da jo jaz uporabljam samo za velik volumen hrane, ne pa za kose kruha ali peciva.


Če govoriva o kruhu, daj kos kruha na krožnik (seveda tak za MV) in pod kruh morda še papirnato kuhinjsko brisačo (ali prtiček), da pobere kondenz, ki se naredi pod kruhom. Potem pa krožnik na skrajni rob pladnja, tako da čimmanjši del jedi miruje na sredini. Za zmrznjen kos kruha rabiš okoli 30-40 sekund (odvisno od velikosti in debeline) na največji moči. Kruh mora dišati kot svež v trgovini.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Dej pogrejte v mikrovalovki sir!
cheer.gif


Iz tega eksperimenta tudi sledi zakaj je pica iz mikrovalovke zanič!

Glede kruha, če ga ne daš na nek vpojni material potem rata res moker. Papirnat serviet reši težavo. Pa en kos (šnita?) kruha po 40 sec meni rata že suh .. tam 20 sec max. je ravno prav, pa da hkrati ni (pre)vroč!
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Crna_Ninja pravi:
V Leclercu sem videl najcenejšo mikrovalovko, če odbiješ tist denar, ki ti ga dajo na njihovo kartico, te je koštala 23 eur. Pogreje že, koliko časa bo pa še delala, pa noben neve.

Jo imam (Kerwave). Do zdaj 3 leta, kako bo pa naprej pa še ne vem
cool-1.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Ali pa je moja mikrovalovka že toliko stara in imajo sedaj to drugače rešeno...
confused-1.gif
Wikipedia pravi tole:
Citat:
Most microwave ovens allow users to choose between several power levels. In most ovens, however, there is no change in the intensity of the microwave radiation; instead, the magnetron is turned on and off in duty cycles of several seconds at a time. This can actually be heard (a change in the humming sound from the oven), or observed when microwaving airy foods which may inflate during heating phases and deflate when the magnetron is turned off. For such an oven, the magnetron is driven by a linear transformer which can only feasibly be switched completely on or off. Newer models have inverter power supplies which use pulse width modulation to provide effectively-continuous heating at reduced power so that foods are heated more evenly at a given power level and can be heated more quickly without being damaged by uneven heating.
http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven

Predvidevam, da povprečna mikrovela za 50€ glede tega ne spada pod "newer models". Zdaj katere in za koliko denarja so pa dejansko boljše, pa ne bi vedel.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

O super, hvala ti za tole informacijo.


Inverterska mikrovalovka. I want.
cheer.gif


Igi? Sevlje?
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz nimam še nobene ([censored] ga , frišno kuhano je le frišno kuhano
evil.gif
), ampak kdaj pa kdaj bi pa prav prišla, recimo za enolončnice, pa kake ostanke kosila, ki imajo pri navadnem pogrevanju naslednji dan precej pust okus. Pa še pripali se hitro kaj.

Tako da, kupujem eno, takale inverterska bi bila ravno prava, seveda da ne košta 200+ evrov.