Mi umira disk!?

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Probaj vseeno prvo perminsione popravt to lahko pomaga pri hitrosti sistema. Drugače pa poglej malo v processes kaj ti laufa v ozadju.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
imam enako tezave kot ti,preizkusi program hdd regenerator 2011,poženi ga iz dosa,speci na cd in ti bo malo popravil disk,meni sedaj bolje dela,če pa boš slučajno na novo win,pa izberi počasno formatiranje in ne hitro

lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
No jaz sem zagnal ta programček ki ga je prilepil Radirko in vse kaže modro gori pa piše "Good", torej ok?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
No jaz sem zagnal ta programček ki ga je prilepil Radirko in vse kaže modro gori pa piše "Good", torej ok?

zmaga.gif

Tudi opozorilo za kaksen parameter ne pomeni nujno prihajajocega unicenja - pri meni recimo stalno presegajo diski temperaturno mejo za stopinjo ali dve po S.M.A.R.T, a je vse v mejah normale.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
No to edino, v iMacu se disk greje hot hudič, to edino ni dobro... Notri je Seagate in zdaj nekje od 9h gori računalnik, razen tega da sem spekel 3 DVDje ter nekaj potegnil s spleta ni delal nič zahtevnega in ima 47 stopinj. Po celodnevnem naganjanju ter ogledu kakšnega mkv-ja pa tudi pride za 52-53... Ampak enako je bilo že na prejšnjem iMacu in je 3 leta delal brez težav...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj se ne greje zaradi dela (= premikanja glav), ampak zaradi vrtenja plosc. Ce nimas nastavljeno, da se ugasa motor ob neuporabi (kar je za moje pojme slabse, kot preseganje tiste namisljene meje 40 stopinj C za stopinjo ali dve), se pac enkrat segreje na koncno temperaturo in to je to, ne glede na to ali ti z diska kaj beres, kaj nanj zapisujes ali samo gleda v zrak.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Se greje tudi zaradi dela-elektroniki ni vseeno ali se praska za ušesi ali premetava naokoli podatke.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik bokyto pravi:
Probaj vseeno prvo perminsione popravt to lahko pomaga pri hitrosti sistema. Drugače pa poglej malo v processes kaj ti laufa v ozadju.

to si zdaj popolnoma presegel moja poznavanja Macovstva - jaz Mac-a, kar se zahtevnejših nastavitev, čisto nič ne pipam - grem v System Preferences, to je vse - to so tako ali tako površinske nastavitve in vse, kar lahko narediš slabega tam, je to, da si zakleneš komp. kaj hujšega ne.
grin1.gif

bi bil vesel za kakšna podrobnejša navodila, bodisi preko nečesa že napisanega, lahko tu na tabli, lahko pa tudi pod ZS (da ne kradem nekomu teme - čeprav ravno za to so forumi fajn - najdeš marsikater uporaben nasvet na ta način.
smile-1.gif
)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ma mislim da disku nima kaj bit v nobenem primeru.. sicer pa je tukaj Apple Care, še 2 leti in par dni
smile-1.gif
Ko pa ta poteče pa bom zopet zemenjal, lepo na 3 leta...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Evo zdaj računalnik laufa že od jutra, nonstop se surfa ter laufa winamp, temperatura sobe je cca. 22 stopinj, disk pa ima 52 stupnja.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.748
113
EU
Jest5, a dela ta zadeva na diskih v raid1, da ne bom brez veze inštaliral, pa brisal...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
52 stopinj je nekam visoka za disk, ce gre za moderen 7200 rpm primerek. Ga imas morda montiranega tako, da ni dobrega pretoka zraka naokoli ? (npr. en disk direktno nad drugim, ali pa nad opticno enoto ali kaj podobnega)

Brez kakrsnegakoli hlajenja bi pricakoval temperaturo vsaj 5 stopinj manj, morda pa celo 10.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Daš not prvi DVD od install prdeš do prvega menija izbereš jezik daš next. počakaš se ti naloži zgornji tool bar slediš spodnjim navodilom in to je to.

UTILITIES>DISK UTILITY> Označiš na levi svoj HDD > na desni klikneš na "repair disk permisions" ko konča zaženeš ponovno komp daš dvd še prej ven voila.

Mac ne potrebuje te razne šare za testirar HDW ma pač vse priložen od A - Ž si lahko sam vse stestiraš.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
In zakaj panika če maš Mac-a? Mal mu je toplo pri srčku in to je to. Če ti ne javlja napak, se ne sesuva in podobno, se ne sekiraj.

Saj se ne sekiram, super laufa, le pogovarjamo se! Sicer pa sta še 2 polni leti in nekaj tednov garancije tako da...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Malo posodobitve...

Kot kaže SMART status najbolje pokaže stanje diska če poženeš self.-teste na disku. Pred temi testi je bil disk kao ok. Po testih pa se je stanje grozovito spremenilo. Sklepam da zaradi tega, ker testi preverijo celi disk. Test imajo vgrajena proizvajalčeva orodja ali pa gsmartcontrol ,ki je zame precej boljši kot crystaldisk info.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Da malo obudim staro temo.
Po 826 dneh delovanja je začel odpovedovati eden od 640GB Samsungov v raidu 0. Tako da sta bila oba zamenjana za 1TB verzije.
Glede na obdukcijo pokvarjenega diska mi je čudno predvsem to da je bil v delovanju cca 7 ur dalje kot drugi. Čeprav sta bila oba ob istem času zmontirana in pognana. Presenetilo me je tudi 19k popravljenih ECC erorjev (drugi disk nima niti enega). Pa tudi temperaturo je imel 10 stopinj večjo od drugega. Kot kaže pa mu je zmanjkalo tudi rezervnega prostora za relokacijo pokvarjenih sektorjev. No pa saj je bil čas da po dveh letih malo menjam diske...