Mi umira disk!?

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.319
21
38
Ljubljana
Pozdravljeni,

Pa so mi windows 7 podali eno sporočilce na zaslon,...

Gre se za prenosnik HP EliteBook 8530p serijo.

wtf.jpg

Naj me to sporočilce zaskrbi? Predlaga kdo kakšen tool za pregled diska?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Druga slika ne kaze S.M.A.R.T. informacij, ali sem pa jaz corav bolj kot Stevie Wonder in jih res ne vidim.

En genericen opis ("good") ne pomeni ama bas nic. Kot prvo sploh ne ves kako gre njihova lestvica - morda je "good" = disk, ki se ni dokoncno crknil, "bad" = disk, ki je ze crknil ... To je standard, po katerem diski sporocajo kup informacij o svojem delovanju (gre za nekaj deset parametrov, od katerih so eni bolj kriticni kot drugi) in od tega kako se je enemu Gruzijcu k***c dvignil, ko je programiral tole cudo, v katerem si ti gledal, je odvisno kaj ti zadeva napise. Torej: zdaj, ko si videl tisti izpis (druga slika), ves enako kot nic.

Obstajajo programi za test diska in izpis S.M.A.R.T. parametrov. O njih je redno (enkrat na teden ?) govora tukaj, tako da poberi to z Interneta in prilepi dejanske podatke o disku.

Ce so paniko zagnali Windowsi (in ne kaksen spyware), gre lahko za drugace nastavljene kriterije glede tega, kaj je "dobro" in kaj "slabo". Jaz bi bil v tem primeru zelo pazljiv. Ce gre za kaksen spyware ("placaj 35 dolarjev, pa bodo problemi izginili" varianta), je pa spet druga stvar. Jaz Win7 ne poznam dovolj dobro, da bi karkoli vehementno trdil, tiorej je najboljsa pot (za moje pojme) uporaba kaksne znane, preizkusene aplikacije za preverjanje stanja diska.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Hja, to je pa res malo visoka cifra. Če jih je par še gre. Tole je pa uporabno le še za torrent DL disk
tongue-1.gif

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.319
21
38
Ljubljana
ccccc.... Stari T43 pa še lavfa in lavfa... A bom moral pri tem šrotu na vsako še ne 1 LETO disk menjavat!!!
Mi je kar žal, da sem po letih IBMovih prenosnikov šel na HP. Pa Elitebook - my ass!

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
Torrenti oz DL je postal zelo obremenilen za diske, saj nonstop pišejo oz delajo. In ravno to je posledica zaostrovanja garancijskih pogojev in krajšanje garancijskih dob proizvajlcev

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Meni tole izgkleda kot mehanska poskodba (udarec ...). Tukaj nima proizvajalc (Toshiba v tvojem primeru, saj ti pise) nic zraven, njihovi diski so precej solidni.

Imas pa nekam cudno razmerje power on countov in power up hours - a racunalnik kar naprej prizigas in ugasas ali kaj ?

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.319
21
38
Ljubljana
Prenosnik se uporablja tudi na terenu, potemtakem JA, se prižiga in ugaša. Amm mehanska poškodba je skoraj izključena, saj mi ni padal po tleh ali karkoli. Na koncu koncev ima tudi ti. 3d drive guard (NA IBM-u je to lepo špilal), ki bi moral ustaviti disk pri tresljajih, etc.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj je z nekaj malega nesrece dovolj, da ga med delovanjem spustis z visine 5 milimetrov na mizo ali kaj podobnega. Dvomim, da pri tem pomaga kakrsnakoli zascita, ki je koneckoncev samo senzor pospeska, ki v dolocenih pogojih umakne glave stran od uporabljenega dela povrsine (to pa traja nekaj casa zaradi inercije, pa se senzor mora najprej sploh odreagirati).

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.319
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Saj je z nekaj malega nesrece dovolj, da ga med delovanjem spustis z visine 5 milimetrov na mizo ali kaj podobnega. Dvomim, da pri tem pomaga kakrsnakoli zascita, ki je koneckoncev samo senzor pospeska, ki v dolocenih pogojih umakne glave stran od uporabljenega dela povrsine (to pa traja nekaj casa zaradi inercije, pa se senzor mora najprej sploh odreagirati).

Backup se že dela. Prenosnik je v garanciji in me ne skrbi. Slab priokus je pa vendarle prisoten. Izguba časa bo precejšnja, dobro je pa,da lahko vsaj podatke rešim. Na 6 let staremu IBMu (so mu vidne sledi uporabe, počeno ohišje, napočeni panti etc.), ki je v svojih letih tudi kdaj padel na tla, program pravi:

Power on count: 5408
Power on hours: 12305

in DELA.
Je pa notri FUJITSU disk.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Daj ne glumi klovna, kako vezo ima HP če si ti pač dobil disk iz slabe serije? A misliš da se to na IBMu ne more zgodit al kaj?
bonk.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
ksz
Še jaz pristavim: za hec sprobam utility, ki ga je postal jest5, pa mi slika tudi ne da miru. Disk je star 2,5 leti, ostala dva (kao brez problemov) pa 5 oz. 7 let. Kaj zdaj pomeni 100 relociranin sektorjev na 500 GB? Je to zaskrbljujoče ali treba celo že denarce začet skup zbirat? Ker drugače problemov z diskom nimam, razen tega, da skoraj konstantno najmanj 85% poln.
1066306-crystaldiskinfo1.png

Priponke

• 1066306-crystaldiskinfo1.png
    1066306-crystaldiskinfo1.png
    1 MB · Ogledi: 147

Fly

Guru
21. jul 2007
2.665
514
113
No sem še jaz poskusil ta program in zelo slabo kaže
shocked-1.gif

1066324-slika1.jpg

Priponke

• 1066324-slika1.jpg
    1066324-slika1.jpg
    88,7 KB · Ogledi: 150

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
49
28
Toshiba 2,5" diski so sekret. V določenih (ne PC) napravah mi crkavajo po tekočem traku. Ostali brandi pa sploh ne.
In ne, ni samo ena serija Toshiba diskov problematična. V mojem primeru jih je ene 5 različnih. Vse od 6-80GB.

Pod črto: iz izkušenj kupujem samo še Seagate in Samsung diske. Vse ostalo se mi je že zdavnaj zamerilo.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
ksz
Še jaz pristavim: za hec sprobam utility, ki ga je postal jest5, pa mi slika tudi ne da miru. Disk je star 2,5 leti, ostala dva (kao brez problemov) pa 5 oz. 7 let. Kaj zdaj pomeni 100 relociranin sektorjev na 500 GB? Je to zaskrbljujoče ali treba celo že denarce začet skup zbirat? Ker drugače problemov z diskom nimam, razen tega, da skoraj konstantno najmanj 85% poln.

To ne deluje tako. Nimas ti 100 realociranih sektorjev, ampak je to normalizirana vrednost, ki se zmanjsuje s tem, ko se stanje slabsa. Ko pride do meje (treshold), naj bi bil disk na tem, da v bliznji prihodnosti krepne (ta konkretni atribut je takega tipa, da to oznacuje).

Torej ti v bistvu po oceni S.M.A.R.T. v tvojem disku (zaenkrat se) nimas nobenega resnega problema, mojster zgoraj ga pa za moje pojme ima in dvomim, da je disk v tako stanje prisel sam od sebe, brez zunanje "pomoci"
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Število realociranih sektorjev je v zadnjem stolpcu (torej dva sektorja).
100 pa je ocena. Nižja je, slabše je.