Mesh router

damirj

Guru
9. maj 2012
6.308
2.968
113
Dobra roba, cenovno daleč v plus navzgor, el. potratna. Vse od Unifi se next level greje. Pa za postavit imaš tudi veliko več dela.
No tako zelo daleč v plus navzgor pa tudi ni in greje se ne kaj pretirano. Če imaš unifi apje povezane na smart PoE switch, boš tusi porabo videl. Tako npr jaz sedaj vidim za AC Pro točke porabo okoli 7W, AC LR okoli 6W, AC in-wall tudi okoli 6W. Zdi se precej varčno no, ali pa se enostavno motim?

damirj

Guru
9. maj 2012
6.308
2.968
113
Samo res :rolleyes: in :sprasujemse: kateri router bi tole mojo hitrost pedenal?
Preko wifi je hitrost odvisna od mnogih faktorjev, recimo razdalje, vmesnih sten, interferenc, združevanju kanalov, in na koncu tudi od naprav, ki se povezujejo na wifi. Na koncu če povezana naprava dobi dejanskih 500Mbps, si lahko tudi srečen in se ne sekiraj preveč, to namreč zmore že wifi5 t.j. AC. Če si želiš bistveno več, potem uporabljaš napačen medij za povezavo t.j. zrak namesto bakra ali optike.

• Všeč mi je
Reactions: Daniel

_jfk_

Fizikalc
23. jul 2007
179
36
28
Preko wifi je hitrost odvisna od mnogih faktorjev, recimo razdalje, vmesnih sten, interferenc, združevanju kanalov, in na koncu tudi od naprav, ki se povezujejo na wifi. Na koncu če povezana naprava dobi dejanskih 500Mbps, si lahko tudi srečen in se ne sekiraj preveč, to namreč zmore že wifi5 t.j. AC. Če si želiš bistveno več, potem uporabljaš napačen medij za povezavo t.j. zrak namesto bakra ali optike.
Šlo je za to, da sem se zatipkal in napisal 200Gb namesto 200Mb

damirj

Guru
9. maj 2012
6.308
2.968
113
Šlo je za to, da sem se zatipkal in napisal 200Gb namesto 200Mb
Vem. Napisal sem pa tudi, da je 200Mbps prek wifi že v rangu OK, no lahko bi bilo malo boljše, a nič tragičnega, razen če se greš benchmarking. Če si pri 500Mbps potem si praktično dosegel maks kar se da doseči v real-world uporabi in z enostavnimi prijemi, vsako nadaljne povečanje je bolj rezultat sreče in posebnih pogojev. Se da, a v praksi neke večje razlike v uporabi ne bo. Za več od tega moraš zamenjati medij. Če pa govoriš o 200Mbps prek kabla, potem upoštevaj dejatvo, da ti ISP ne zagotavlja hitrosti 1Gbps ampak lepo piše "do 1Gbps", ker tudi ta hitrost je hitrost vzpostavljene povezave med modemom do ISP, dejanska hitrost tudi do ISP pa bo spet odvisna od števila naročnikov na isti omarici gpon, da ne govorimo potem šele v svet, saj so te pipice tudi samo končno hitre in veliko uporabnikov in če je destination nekje po 20em hopu, boš lahko imel hitrost tudi samo par Mbps.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.264
3.914
113
1790799981021.png

WiFi6 (TP Link X50 in HP Elitebook G9), v istem prostoru. Po žici gre slabih 1000, tako da ni baš kot obljubljajo. Ni pa počasno.