Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Sorry ampak ti si neumen. Res. Če je to kar pišeš odraz tvojega dojemanja realnosti in mojega pisanja potem si resno omejen.
Bom se potrudil ti še enkrat razložiti moj pogled na zadevo (s katerim ne pričakujem da se strinjaš). Pa da te pomirim - ob kaznovanju ljudi ne občutim ničesar posebnega.
Ko ti nekaj narediš narobe, si kaznovan. Ampak kazen je toliko učinkovita kolikor se izvaja. Če nekomu za kazen izrečemo (kot družba preko sodnika) prepoved vožnje, potem je to kazen samo če ta človek to prepoved upošteva. Če je ne, potemto zanj ni kazen. Zato je potrebno zagotoviti upoštevanje kazni. Sedaj to država počne tako, da te denarno kaznuje oz. da se ti zapleni vozilo. Jaz pa bi to stopnjeval do točke ko bi setaki osebi vzela prostost in bi se tako zagotovilo spoštovanje kazni.
Ljudje vozijo brez izpita tudi zato, ker ga preprosto nikoli niso imeli. Ampak ko govoriva o prepovedi vožnje kot kazni, je nesmiselno razpravljati o nevarnosti neupoštevanja prepovedi. Gre za kazen, nima tu veze ali je tak kršitelj ogrožujoč.
Ti bom dal primerjavo - ti storiš kaznivo dejanje in siobsojen na zapor. Trenutno. Kaj pa če bi bil obsojen na prepoved gibanja izven stanovanja? Koliko kriminalcev bi se držalo tega? Malo. Zato država zagotovi izvršitev kazni tako da te zapre.
Toda imaš blazne težave z dojemanjem koncepta vzrok-posledica smopa že ugotovili. Prepoved vožnje je posledica kršitve pravne norme. A veš sej enkrat sem ti razlagal: pravno pravilo: primarna hipoteza inprimarna dispozicija ter sekundarna hipoteza in sekundarna dispozicija. Primarna hipoteza: ti vozis avto v naselju Primarna dispozicija: Ne smeš voziti hitreje od 50 na uro Sekundarna hipoteza: Ti v naselju vozis hitreje od 50 km/h Sekundarna dispozicija: Kaznovan si s prepovedjo voznje
Sekundarna dispozicija se bo izvrsila le ob nastopu sekundarne hipoteze. Ta bo nastopila le če boš ti kršil primarno dispozicijo. Ampak a seti ne zdi da res zabijava čas s tem koti razlagam nekaj kar sem ti že 1000x ? No ce ti bo kdaj kdo tko natancno placilca razlozil bos vedel da sva se srecala