meritev varnostne razdalje in kazen

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Prvi korak je pisanje budalaštin na forumu - tako kot to dela Brozov Jožek.

Hint: ne ve kaj je varnostna razdalja in kaj je minimalna varnostna razdalja.
A tudi ti iščeš dlako v jajcu? Verjetno je jasno, o čem govorimo. Namreč o varnostni razdalji in o pravilu dveh sekund, oz. o pravilu polovične hitrosti.
Minimalna varnostna razdalja, katero imaš ti v mislih, se pa nanaša na kolono, ki vozi z zmanjšano hitrostjo. Takrat velja pravilo ene sekunde.
Še kaj?

Glej, v koprskem primeru je bila izmerjena hitrost 45 km/h, izmerjena varnostna razdalja pa 23,9m - torej 1,4m več od t.i. "polovične hitrosti". Rezultat je globa za 200 EUR. Zdaj pa pojdi in pravilo polovične hitrosti razloži policaju, ki je napisal to kazen.
Sicer pa - kako med vožnjo natančno oceniš razdaljo? In to v vseh svetlobnih pogojih.
Pravilo polovične hitrosti je tako, čez palec (ki pa je zelo blizu zakonskemu pravilu dveh sekund). To je neka orientacija, kje naj bi bila varnostna razdalja. Na tej razdalji veš, da voziš na meji prekrška. Valda ne boš vozil točno na tej meji in trepetal za vsak meter, da te ne speče policaj.
Jaz dodam tej varnostni razdalji vedno dodatnih 10 do 20 metrov in nimam problemov ne s policaji, ne z varnim zaviranjem. To je pa tisto (varnost namreč) najbolj pomembno.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Daj bodi resen. A boš res trdil, da se v naseljih pri dovoljeni hitrosti 50 km/h voziš z "varnostno" 45 metrov?

Da ne bo nesporazuma - varnostno razdaljo je treba držati in sicer v okvirjih, ki jih zakonodajalec predvidel (dvo sekundi, "polovica" hitrosti) - ni pa smiselno kaznovanje za minorne kršitve, ker varnostna razdalja je namenjena temu, da imaš dovolj časa odreagirati in to pomeni, da se boš ob zaviranju spredaj vozečega prvo prepričal, da sam nimaš zadaj koga na odbijaču in ustrezno zmanjševal hitrosti. In ta manever te zna pripeljati pod "dvo sekundo" varnostno - je to res prekršek?

V tujini (oni severno od nas), ki si jo taki radi je jemljemo za zgled se kaznuje prekršek minimalne varnostne razdalje (1 sek pravilo).
Pa ne samo to - policist (ne sodnik!) ima celo podan razpon kazni in se samostojno lahko odloči kakšno kazen bo napisal - seveda od teže prekrška. Za naše razmere popolnoma nepredstavljivo - kdo pa je že policist, da bo odločal o višini kazni.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Večja je hitrost, več varnostne razdalje dodajam. V mestu dodam pač malo manj. Ne vem, kje je problem.
Zakaj hočete nekateri dlakocepiti pri vsaki malenkosti? Pa lajf (in vožnja z avtom) je popolnoma enostavna zadeva, samo nekateri si jo po nepotrebnem preveč komplicirate.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Drži - zato pa jaz pri mojih 60k+ na leto ne plačujem nekih kazni in (knock, knock on wood - mater boli glava) nimam nekih nesreč (ne kot udeleženec in ne kot povzročitelj - aua, še bolj boli glava).

Samo vseeno ne sprejmem vsako stvar "zdravo za gotovo" in se trudim s svojim komentarji omogočiti bolj tekoč promet (ustrezna varnostna je tudi eden od faktorjev - premala ni dobra, prevelika pa tudi ne).

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Varnostna razdalja je sicer koristna in nujna v nasem prometu sam kazen 200eur zarad 1 m je pa totalen mimosun za boljsi promet, potem se bodo spomnl dat 500eur kot je pri nas v navadi pa se bo promet ustavil ke rbodo vsi posrani. Ze zdaj se po cesti vsi fijakajo vsaj 10km/h manj od omejitve in je za zivce pozret kolk so topi vsi po vrsti

sass

Guru
1. sep 2007
5.213
851
113
še enkrat: nimam težav z višino kazni zaradi alkohola, ker vem, da če se bom trezen vsedel v avto, bom trezen skozi celotno vožnjo in tega dejstva ne more nič spremeniti. po drugi strani se lahko jaz še po najboljših močeh trudim, da bom vozil z ustrezno varnostno razdaljo, pa mi bo nekdo zapeljal pred mene ali pa bo vozilo pred mano sunkovito zaviralo in v tistem trenutku bom jaz v prekršku, čeprav nič kriv.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik sass pravi:
še enkrat: nimam težav z višino kazni zaradi alkohola, ker vem, da če se bom trezen vsedel v avto, bom trezen skozi celotno vožnjo in tega dejstva ne more nič spremeniti. po drugi strani se lahko jaz še po najboljših močeh trudim, da bom vozil z ustrezno varnostno razdaljo, pa mi bo nekdo zapeljal pred mene ali pa bo vozilo pred mano sunkovito zaviralo in v tistem trenutku bom jaz v prekršku, čeprav nič kriv.
In ravno v tistem trenutku se bo našel policaj in izvajal meritve. In ravno tebe bo izmeril. In ravno tebi bo napisal kazen.
Kakšna je verjetnost za kaj takega? Ni potrebe po taki paranoji.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.538
2.923
113
v lokalni ostariji
točno tako, in ravno takrat je začel meritev policist in ni opazil da se je en vrinil. dej sass... seveda eno stran bi jebal drugo bi ujčkal...samo da sosedu koza crkne.

sass

Guru
1. sep 2007
5.213
851
113
situacija je čisto realna vsak dan ob prometnih konicah, sploh pa na dvopasovnicah, ko vozila vozijo cik-cak. lahko pa vprašamo tistega koprčana, kakšna verjetnost je morala biti, da ga je policaj ujel, ko je imel 1m prekratko razdaljo.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
In ravno v tistem trenutku se bo našel policaj in izvajal meritve. In ravno tebe bo izmeril. In ravno tebi bo napisal kazen.
In kakšna je verjetnost, da se bo našel policaj in izvajal meritve hitrosti ravno na mestu, kjer je cesta ravna, široka, varna, že 100 let tam nobene nesreče, pa recimo še v "naselju", kjer 1km okol ni nobene stanovanjske hiše?
Bi rekel da kar velika, večja kot na kakšnem nevarnem odseku. Si že slišal za inkasantske točke? Poznam nekaj takih odsekov, kjer policaji/redarji stalno izvajajo meritve. Iz grmovja seveda, ker ne želijo da bi kdo zmanjšal hitrost in vozil bolj varno, potem ko jih zagleda.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
In kakšna je verjetnost, da se bo našel policaj in izvajal meritve hitrosti ravno na mestu, kjer je cesta ravna, široka, varna, že 100 let tam nobene nesreče, pa recimo še v "naselju", kjer 1km okol ni nobene stanovanjske hiše?
Bi rekel da kar velika, večja kot na kakšnem nevarnem odseku. Si že slišal za inkasantske točke? Poznam nekaj takih odsekov, kjer policaji/redarji stalno izvajajo meritve. Iz grmovja seveda, ker ne želijo da bi kdo zmanjšal hitrost in vozil bolj varno, potem ko jih zagleda.
Ne mešaj hrušk in jabolk.
Tukaj govorimo o meritvah varnostne razdalje, ne pa o meritvah hitrosti iz zasede.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Citat:
Citat:
Ne mešaj hrušk in jabolk.
Tukaj govorimo o meritvah varnostne razdalje, ne pa o meritvah hitrosti iz zasede.
Tu govorimo o inkasantstvu, med kar spada oboje kar naštevaš.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Tu govorimo o inkasantstvu, med kar spada oboje kar naštevaš.
Le zakaj so policaji inkasanti? Ti en drži pištolo na glavi in te sili, da vozi prehitro, drugi pa te meri z radarjem
stupid-1.gif

Podobne teme