meritev varnostne razdalje in kazen

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.538
2.923
113
v lokalni ostariji
gledam veleume od novinarjev ki sedaj nekaj jokajo in stokajo in pravijo da je protipravna taka meritev itd... a eno leto nazaj so veselo delal propagando za takrat nove strojčke...

in tudi za alkohol ne veš koliko ga imaš točno pa veš da ga imaš lahko max 0.24 pri 0.26 je pa že kazen (ki ni majhna!!!) in kej so novinarji da bi o temu razglablal kako ni fer itd? aja to ni zanimivo za ovce...

sass

Guru
1. sep 2007
5.213
851
113
primerjaš dve stvari, ki nista v enakem razmerju. če nisi nič pil (ali kaj takega jedel, da se ne bo kdo obesil na kake rum kugle), zagotovo veš, da nisi v prekršku. pri varnostni razdalji zagotovo veš da nisi v prekršku le tako, da voziš s tako varnostno razdaljo, da ne vidiš vozila pred seboj. pa še to je praktično nemogoče, saj se ti bo zagotovo kdo vrinil vmes.
pri alkoholu, če nisi nič pil, boš trezen celo vožnjo. po drugi strani če vozilo 3 sekunde pred teboj sunkovito zavira, se ti zmanjša varnostna razdalja, čeprav nisi nič kriv.
in nenazadnje: lani je bilo zaradi alkohola 23 smrtnih nesreč, zaradi prekratke varnostne razdalje pa 1. 116 je bilo hudo poškodovanih zaradi alkohola, 19 pa zaradi prekratke varnostne razdalje itd. skratka pri prvem gre za enega glavnih dejavnikov, pri drugem pa za enega manjših dejavnikov.
sicer pa moje mnenje je, da naj bodo meritve namenjene izključno lovljenju "zaritnikov", torej tistih, ki imajo manj kot 1 sekundo varnostne razdalje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Samo na AC gredo gledat kako vozijo tovornjaki, pa imajo takoj za letni proračun kazni not...pa ni treba nič osebnim vozilom težit...

sass

Guru
1. sep 2007
5.213
851
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Samo na AC gredo gledat kako vozijo tovornjaki, pa imajo takoj za letni proračun kazni not...pa ni treba nič osebnim vozilom težit...
467716-post_slo.gif

par mesecev nazaj sem se po AC vozil z avtobusom, tako da sem sedel malo višje, od koder se je videlo tovrnjakarjem v kabino. ne vem, če vsak deseti ni imel poleg sebe tablice ali računalnika.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
mene zanima kako mi bodo dokazali, da mi vozilo pred mano ni odvzelo prednosti?

Se mi je že zgodilo (in to v času najhujšega sneženja) ko se mi je bedak vrinil v mojo varnostno razdaljo in začel panično bremzat ker je tisti pred mano tudi zaviral...za las sem odnesel celo pločevino. Kriv bi bil pa seveda jaz.

Torej kako ti lahko dokažejo, da ti avto pred tabo ni odvzel prednosti in ti skrajšal varnostno razdaljo? To če naredijo dve sliki meni ne pove nič.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Se strinjam z alkoholikom. Za vse obstaja neka meja, ki jo lahko prekoracis za malenkost, npr. prekoracis hitrost za 1 kmh. Nekje pac mora biti meja.

13. jul 2011
2.677
626
113
Ne vem, če je protipravna, zagotovo pa ni fer. Kaznovan bi moral biti za konstantno vožnjo s premajhno varnostno razdaljo.
Varnostna razdalja je ravno zato, da imaš čas odreagirati na zmanjšanje hitrosti vozila pred seboj. In v tistem trenutku se razdalja med voziloma zmanjša ter pade pod predpisano.
In zelo verjetno je, da voznik pred teboj zavira, ko vidi policaja ki meri s "pištolco".
V glavnem še ena stvar, ki nima zveze s prometno varnostjo in je namenjena zgolj ustrahovanju ljudi in polnjenju mahe.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Vecina voznikov ne vozi z ustrezno varnostno razdaljo. Tudi ce voziš, ti to ne bo uspevalo dolgo, kerr se ti bodo vrivali. Tudi sam v 90% ne vozim. Marsikdaj sem zaritnik
Vendar to ne pomeni da je varnostna razdalja hud varnostni problem. To dokazuje podatek o stevilu nesrec zaradi varnostne razdalje.
Je pa odličen instrument za polnjenje proračuna. Krsi jo vecina voznikov, nihce od njih nima naprave ki bi mu povedala da jo krsi.

Se ponoči znam z neosvetljeno armaturo peljati precej tocno po omejitvah ce hocem. Varnostno razdaljo pa tezko drzis, tudi ce bi hotel. Zaradi tega bo prihajalo do vecjega stevila nevarnih prehitevanj , vkkjucevanj v promet s stranskih cest...
Pridobili bomo eno smrtno nesreco manj na racun varnostne razdalje, pridobili pa xy nesrec zaradi prehitevanj, vkljucevanj....

Nazadnje urejeno:

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.986
353
83
tam ko se terc po tori rola
Vedno vozim z normalno varnostno razdaljo, vedno. In vedno zadaj vozeči vidi, da je pred mano prostor in me prehiti.... In tako v nedogled. Ponavadi.... Ampak, dobro, se mi ne mudi -tiste štiri kilometre do službe potrpim. Butasto je pa to, da pa kaznujejo za tisti meter ''premajhne'' razdalje.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
ksz

na strani http://www.policija.si/index.p...nostna-razdalja so navodila.

Mislim da ne bom več delal kaj drugega ko se bom vozil, kot iskal predmet ob robu vozišča in štel eeeenaindvaaaajset, dvaaaaaindvaaajset...
confused-1.gif

Kako lahko preverim, ali vozim na zadostni varnostni razdalji?

Sekundno metodo ali pravilo dveh sekund uporabljamo tako, da ob robu vozišča izberemo nek predmet oz. orientacijsko točko (npr. prometni znak ali cestni smernik).

Ko pred nami vozeče vozilo z zadnjim delom vozila prevozi to točko, začnemo šteti v sekundnem taktu: "Enaindvajset, dvaindvajset." Če isto mesto s sprednjim delom vozila prevozimo ob izteku štetja dveh sekund, imamo ustrezno varnostno razdaljo. Če ga prevozimo prej, je naša varnostna razdalja premajhna.

Saj ta navodila so OK, ko je cesta bolj prazna, ko pa je malo več avtomobilov, pa se je ne moreš držati, ker se ti res vsak drugi vriva in potem bi moral biti stalno na zavori...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.538
2.923
113
v lokalni ostariji
sass stavar beleženja... večkrat je najbrž kriva neprilagojena hitrost kot premala varnostna razdalja pa čeprav bi 90% nesreč na obvoznici v lj zjutraj komot pripisali varnostni razdalji. in če smo pri alkoholu tako striktni bodimo še tukaj. tudi tukaj lahko v primeru, da se ti en vrine zabremzaš in hitro narediš zadostno varnostno. sej po 3 pirih tudi še nisi pijan pa boš plačal kazen. in noben novinar ne bo pisal člankov kako to ni prav...

je zanimivo, ko je nova aparaturca prišla ven ste ploskal z ušesi. sedaj se joka...

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
.
Torej kako ti lahko dokažejo, da ti avto pred tabo ni odvzel prednosti in ti skrajšal varnostno razdaljo? To če naredijo dve sliki meni ne pove nič.

Ena od variant je, da snemajo neprekinjeni video, potem ti pa samo izsek pokažejo, da se ti ni nihče vrinil. Če se ti je, ti najbrž ne bodo poslali kazni.

Sicer sem proti takšnemu polnjenju proračuna, po drugi strani si pa želim, da spametujejo tiste, ki se ti prilimajo na odbijač. Vem ja, bremzanje pomaga, ampak nisem človek, ki bi iskal koflikte, zato se budalam raje umaknem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Varnostna razdalja je temelj varnosti v prometu, dokler vozimo ljudje. Bolje bi bilo, da bi avto imel vgrajen merilec varnostne razdalje kot merilec hitrosti.
Če se meri varnostna razdalja, bi se morala meriti na dveh odsekih. Če v 100 metrih nisi ob enaki razporeditvi vozil uspel vzpostaviti varnostne razdalje, si pač kriv. Mislim, da je nekdo na forumu (vir vse resnice
smile-1.gif
), pisal, da zunaj to v resnici delajo nekako tako. Kako meritev poteka pri nas, mi ni ravno znano. Dejstvo je, da ko na avtocesti ne vidiš tablice in luči vozilu za sabo, da se ne počutiš OK in da nisi varen. Oni zadaj pa tudi ne. Tega doživim veliko in to tudi na voznem pasu.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Mene pa bolj kot tisti, ki se ti prilimajo na odbijač motijo oni ki ti odvzamejo prednost na en ali drugačen način; ali ti skoči na prehitevalni pas, ali se ti vrine v tvojo varnostno razdaljo itd. Takih je pomoje veliko več kakor objestnežev, ki ti gredo čisto na rit.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
V istem casu (2s) bralec novic na tv prebere od 21-25. Takrat da ta sistem je blesav.
Sem že napisal da hitrost znam drzati v omejitvah (+- 10%) brez stevca.
Dvomim da bo ista pretocnost ob ustrezni varnostni razdalji.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Citat:
Uporabnik motofrik pravi:
Vedno vozim z normalno varnostno razdaljo, vedno. In vedno zadaj vozeči vidi, da je pred mano prostor in me prehiti.... In tako v nedogled. Ponavadi.... Ampak, dobro, se mi ne mudi -tiste štiri kilometre do službe potrpim. Butasto je pa to, da pa kaznujejo za tisti meter ''premajhne'' razdalje.

Butasto je tudi ce pihnes 0.01 prevec, butasto je ce prekoracis hitrost za 1 kmh, butasto je ce zgubis otroski dodatek, ker prekoracis cenzus za 1 Eur, butasto ce pades v visji dohodninski razred zaradi enga eur.... in tako v nedogled. Nekje je postavljena meja ki se mora upostevat

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.512
10.732
113
Koliko je sploh nesreč za radi premalevarnostne razdalje kot glavni vzrok, al ker okol gledaš? Meni se to zdi ogromna razlika.

13. jul 2011
2.677
626
113
Metodo 21, 22 občasno prakticiram, vendar ne moremo trditi, da je na 10% natančna. Prej 15 ali 20%, v temi še manj.
Voznik (ali voznica) v Kopru pa je dobil kazen za manj kot 5% odstopanje.

Nazadnje urejeno:

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.914
113
A je kdo slučajno meril kako "dobra" je varnostna razdalja pri aktivnih tempomatih. Meni se srednja izbira zdi kar primerna, je pa res da ne znam na oko ocenit ali to nanese 25 ali 23,9 metra. Bomo na koncu plačevali kazni, ker je ta ali oni proizvajalec malo površno nakalibriral softver?

Tega da ima ACC reakcijski čas 0, verjetno ne bo šlo napisat v pritožbo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
Citat:
Uporabnik motofrik pravi:

Butasto je tudi ce pihnes 0.01 prevec, butasto je ce prekoracis hitrost za 1 kmh, butasto je ce zgubis otroski dodatek, ker prekoracis cenzus za 1 Eur, butasto ce pades v visji dohodninski razred zaradi enga eur.... in tako v nedogled. Nekje je postavljena meja ki se mora upostevat

In ta meja mora biti točno merljiva - tako za voznika in represijo - in dvo sekundno pravilo, še posebej samo z eno sliko, to enostavno ni.

Kot že zgoraj omenjeno - po mojem je realno kaznovanje le očitna kršitev minimalne varnostne. Kdaj in kako stopi le-ta v veljavo pa je jasno.

Podobne teme