Mercator in gnila jajca

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Z mojo si spečema jajce na oko, znamke Mercator, pred nekaj dnevi kupljene v Mercatorju, s še dolgim rokom trajanja.
Začnema jih jest, pa se nama zazdi, da je nek čuden vonj... Najprej sem mislil, da je to kombinacija jajc in kokosove masti. Potem pa le povoham vsak rumenjak posebej, pa mi je pri enem skoraj obrnilo želodec. Smrdel je kot kuga...

Zdaj pa se sprašujem, kako je možno, da je v eni škatli 9 jajc OK, ena pa je gnila oz. pokvarjena. Sumim, da trgovke pomešajo jajca, katerim je potekel rok trajanja, med ostale, sveže... Kdo in če to zahteva, ne vem, je pa takšno početje bolano in nevarno. Tako jajce se v kakšni kremi ne bi tako zelo poznalo, bi pa se potem poznalo pri prebavi...
stupid-1.gif

Sem pa za nekaj časa zaključil z pečenimi jajci, in pa s kupovanjem jajc v Mercatorju.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.863
396
83
Bolj verjetno da je kje v proizvodnji ostalo eno jajce zadaj, mercatorju se fučka, vrne nazaj.

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Trgovke tega zagotovo ne počnejo (oziroma upam da ne). Pred časom je bila cela serija jajc nekega prodajalca dejansko plesniva. Ne vem pa kako do tega pride.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.356
7.096
113
pri taščici
ta je kruta, da bi jajca mešala.
Žena domača preverjena jajca "lastna proizvodnja" predhodno ubije na krožnik in šele potem cvre.
Sicer pa kompenk (pokvarjen jajc) načeloma slišiš če ga ob ušesu pred razbitjem pretreseš.

17. dec 2010
1.174
0
36
125
To ni nič takega ... tudi pri nas doma na kmetiji smo že našli žlapertke, pa imamo doma kure ...

Pač gre za slučaj ...

Jaz sem tudi že kupil lubenico v trgovini ... cela, lepa na pogled .. ko sem jo prinesel domov, pa je notri bila gnila ...
Isto je bilo tudi z margarino ... Cela dol zapakirana, še folija je bila tesno zalepljena ob robu, kot je običaj ... ampak ko jo je moja odprla je bila zgoraj vsa plesniva ...

Pač ... narava (jajce, lubenica) ne more vedno dajat dobro kvaliteto ... pa do tovarniških napak tudi prihaja (margarina), tako kot se človek vsak dan zmoti nekje ... pa tudi na šihtu in v šoli se motimo ... ni človeka brez napak ..

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Meni je tudi po svoje smešno in obenem žalostno... Ko so bila jajca razbita, pa je bilo vse vredu za videt, šele potem, ko so bila pečena, sma opazila oz. zavohala...
Glede trgovk sem pa napisal, da ne vem... Pač ena od bolj logičnih možnosti. Vem pa, da so nekatere z vsemi žavbami namazane.
grin1.gif

Čakam, da se spet javi uporabnik Mercator.
tongue-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.213
3.576
113
Marlbor
Jajce se pokvari, če ima poškodovano lupino. Zato velja pravilo, da se jih pred uporabo malo preveri ...

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Vsak jajc je pred uporabo najbolje potopiti v hladno vodo in če ostane na dnu, je ok.

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
894
28
28
Eni pa res komplicirate. Se zgodi, fukneš stran in spečeš druga, ki so dobra. Trgovke bojo pokvarjena jajca mešala med druge :S Pa kje jih pobirate res, kako bo pa ona vedla katera so pokvarjena, če si še ti šele takrat ugotovil, ko si jih spekel? :S Najbrž je nekdo tudi zaposlen samo s tem namenom, da cel dan jajca premetava iz škatle v škatlo...si moreš mislit.

Da bi pa zaradi tega ker se to zgodi enkrat na sto let, vsako jajce posebej dajal v posodo in tresel ter poslušal, mi na kraj pameti ne bi padlo.

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Citat:
Uporabnik Axi pravi:
Eni pa res komplicirate. Se zgodi, fukneš stran in spečeš druga, ki so dobra. Trgovke bojo pokvarjena jajca mešala med druge :S Pa kje jih pobirate res, kako bo pa ona vedla katera so pokvarjena, če si še ti šele takrat ugotovil, ko si jih spekel? :S Najbrž je nekdo tudi zaposlen samo s tem namenom, da cel dan jajca premetava iz škatle v škatlo...si moreš mislit.

Da bi pa zaradi tega ker se to zgodi enkrat na sto let, vsako jajce posebej dajal v posodo in tresel ter poslušal, mi na kraj pameti ne bi padlo.
467716-post_slo.gif

Sicer mi je pa cudno kako da se niso privlekli Jankovica v to temo .....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.356
7.096
113
pri taščici
No sedaj je tudi zoki v tej temi. Najbrz je se pod njegovim vodenjem nastal ukaz, da vsa stara jajca tik pred rokom pomesajo med nova, kajne! Aja to delajo svizci zadaj v skladiscu tam na slovencevi.

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Menim, da Electa uvaza gnila jajca... Jure poskrbi za menjavo gnilih za zdrave, Damijan pa slednje proda tretji osebi....

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Axi pravi:

Cool down...
priden.gif

Verjetno si v preteklosti že zasledil početje podjetja Sardina, ko so stare konzerve prelepili z novimi roki uporabe... Tako da tudi takšno početje ne more bit nek sci-fi.

Pa ti bom dal en možen praktični primer:
V skladišču se najde škatla jajc, kateri je potekel rok trajanja in gre v odpis. Ni nek problem iz desetih škatel pobrat po eno jajco, jo zamenjat s staro in imaš za domov škatlo svežih jajc.
Pa da ne bo spet enega napada v zvezi s kalom, odpisi in odvozom odpisanih živil. V teoriji bi moralo določeno podjetje (nekoč je to počelo podjetje Biotera, za danes ne vem) odpeljat vsa tovrstna živila tja, kamor spadajo biološki odpadki. V praksi pa to 100% ne funkcionira, nekaj gre na "deponijo", nekaj pa po domovih...

In ne, ne kompliciram... Boli me "Poli" za eno pokvarjeno jajco. Seveda samo do takrat, ko se ne zgodi kakšna okužba... Pri kaki jajčni kremi z malo ali nič kuhanja se to lahko hitro zgodi.

Ne vem, glede na Jatino proizvodnjo jajc "po tekočem traku" se mi ne zdi možno, da je kura znesla pokvarjeno jajce... Se pa lahko zgodi, da se na nek čuden način že v tovarni gnilo jajce znajde v škatli. Se pa lahko zgodi tudi druga stvar, zgoraj omenjena...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Torej vi še niste na lastne oči videli, kako se nalepke s starim datumom menja za "sveže" ?