Iz enega v drug ekstrem. Tipično za bedo od države, v kateri živimo. Jaz v Mercator hodim samo iz enega samega razloga - imajo res odlično izbiro dražjih, premium artiklov. Rezultat je ena sama, samcata vrečka in 100 ali več EUR računa. Prodajalke so počasne. Težijo s Pika kartico, sprintajo celo bukvo papirja in premalo jih je na blagajnah. SPAR ima blagajne bolje poštimane, praviloma čakam manj časa, blagajničarke so pa tudi hitrejše.Glede brzine pa so najboljši v Lidlu in Hoferju. Seveda balkanci ne kapirajo, da takšna učinkovitost koristi tudi njim, predpogoj pa je, da skapirajo, kako se obnašati na blagajni.
Če bi Slovenci premogli vsaj 3 čiste v zgornji glavi bi zaznali, da so blagajne v Hoferju in Lidlu narejene tako, da se izdelki odlagajo v voziček, v vrečke pa se zlagajo kasneje na polici ali v prtljažniku.
Hitre blagajne sem preizkusil, ne bom pa jih uporabljal. Definitivno ne mislim sam igrati vloge blagajničarja in za to plačevati redno ceno artiklov. Mercator prihrani pri strošku delovne sile, jaz pa nič. F...off. Ob njihovih cenah manjka res samo še to, da si kar sami narežemo klobase, zavijemo šnicle, počistimo za sabo in na koncu še pokasiramo, plačamo in se spokamo.
Potem pa človek posluša o odnosu do delavk v Mercatorju. Odkrito povem, da se mi je firma zagabila (in to ne prvič). Nimam apetita hoditi po premium nakupih v trgovino, kjer si osebje na blagajni vsebine mojega običajnega vozička niti v sanjah ne more privoščiti in za en kos pljučne pečenke dela vsaj en dan, če ne več. Potem pogledaš tisto skromnost od kupljenih artiklov, 100 EUR računa in si misliš, fak, zapravil sem petino njene plače za čisti luksuz. Ne vem no. Takšen odnos do zaposlenih mi pač ni OK, še posebej ne v podjetju, ki ima nekakšno avreolo slovenskosti, nacionalnega pomena, premium ponudnika itd.
Potem pa si takšni trgovci upajo prodajati fair trade izdelke, ob tem da takšnega fair tradea niso deležni mnogi njihovi zaposleni. V bistvu le služijo na račun zavesti kupcev fair trade izdelkov, sami pa v tej pravični trgovini ne prispevajo nič.
Skratka, Mercator: zaradi mene lahko jutri propadeš. Z ali brez Tik tak blagajn.